Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Οι πλούσιοι... πλουσιότεροι!


Κατά 14% αυξήθηκε ο πλούτος των πιο πλούσιων στον πλανήτη, εν μέσω, μάλιστα, παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης! Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα για τον πλούτο την οποία διενήργησε η συμβουλευτική εταιρεία «Capgemini and RBC’s Management», οι πλούσιοι έγιναν ακόμη πιο πλούσιοι κατά 14% από την άνοδο των χρηματιστηρίων και την ανάκαμψη των οικονομιών.
Σύμφωνα με την έρευνα ο συνολικός πλούτος σημείωσε αύξηση για πρώτη φορά από την οικονομική κρίση του 2008, φτάνοντας τα 52,62 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο αριθμός των προσώπων που διαθέτουν 1 εκατομμύριο δολάρια ή περισσότερα για να επενδύσουν, αυξήθηκε κατά 15% σε 13,7 εκατομμύρια το 2013.
Το γεγονός αποκαλύπτει από μόνο του ποιος τελικά ωφελείται από την υπόθεση της κρίσης και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπισή της και από τη μία και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με όποιο μείγμα διαχείρισης και αν εφαρμόζεται. 
Οι περισσότεροι εκατομμυριούχοι βρίσκονται στη Βόρειο Αμερική (συνολικά 4 εκατομμύρια, εκεί όπου 45 εκατ. άνθρωποι είναι ανασφάλιστοι), ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η περιοχή Ασίας - Ειρηνικού και εκτιμάται μάλιστα ότι θα ξεπεράσει τη Βόρειο Αμερική το 2014, καθώς αυξάνεται ο πλούτος στην Ιαπωνία και την Κίνα.  Σε αυτές τις χώρες συγκεντρώνεται περίπου το 60% του παγκόσμιου πλούτου.
Μεταξύ των εκατομμυριούχων υπάρχουν 128.300 πολυεκατομμυριούχοι, οι οποίοι διαθέτουν περισσότερα από 30 εκατομμύρια δολάρια για να επενδύσουν. Αυτοί, παρότι εκπροσωπούν μόνο το 0,9% του πλούσιου πληθυσμού συγκεντρώνουν το 34,6% του συνολικού πλούτου της ομάδας.
Άλλες χώρες όπου υπάρχει μεγάλη μερίδα πλουσίων είναι η Νορβηγία και το Κουβέιτ, που είναι πλούσιες σε πετρέλαιο, τα οικονομικά κέντρα του Χονγκ Κονγκ και της Σιγκαπούρης, και οι γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ινδίας, της Ρωσίας και της Ταϊβάν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι:
-Αυτόν τον πλούτο τον παράγουν εκατομμύρια εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο, όμως την «τύχη» να τον καρπώνονται έχουν ελάχιστοι κεφαλαιοκράτες. 
-Αυτός ο πλούτος προέκυψε από την άγρια εκμετάλλευση των εκατομμυρίων εργαζομένων αλλά και μέσα από τα αποκαΐδια της ζωής τους, από τη στιγμή που καταργήθηκαν βασικά εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης και με το πρόσχημα των «θυσιών» για ένα καλύτερο μέλλον, το οποίο τελικά αφορά την πλουτοκρατία και όχι τους λαούς. 
-Όταν μιλάμε για πλούτο, μιλάμε για συσσώρευση κεφαλαίου στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών διαφόρων κλάδων, που επενδύεται και γεννά -ξανά και ξανά- αμύθητα κέρδη.