Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2014

Ο ΠΟΥ προβλέπει μέχρι και δέκα χιλιάδες νέα κρούσματα Έμπολα κάθε βδομάδα


Ο αριθμός των κρουσμάτων της επιδημίας του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική, της χειρότερης στην ιστορία, θα ξεπεράσει τα 9.000 αυτή την εβδομάδα, ενώ ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται γεωγραφικά στη Γουινέα, στη Σιέρα Λεόνε και στη Λιβερία, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Δέκα χιλιάδες νέα κρούσματα κάθε βδομάδα

 

Ο απολογισμός των νεκρών από το ξέσπασμα της επιδημίας, που καταγράφηκε αρχικά στη Γουινέα τον Μάρτη, έχει φθάσει τους 4.447 επί συνόλου 8.914 κρουσμάτων, ανέφερε ο Μπρους Έιλγουορντ, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.
«Θα ξεπεράσουμε τα 9.000 κρούσματα αυτή την εβδομάδα», επισήμανε ο ίδιος μιλώντας στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού στη Γενεύη. «Σε ορισμένες περιοχές βλέπουμε την ασθένεια να αποκλιμακώνεται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται να φθάσουμε στο μηδέν» σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, διευκρίνισε. Ο Έιλγουορντ τόνισε ότι θα ήταν πολύ «πρόωρο» να εξαχθεί το συμπέρασμα πως έχει υπάρξει οποιαδήποτε επιτυχία λόγω της φαινομενικής επιβράδυνσης των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται. Αντιθέτως, ανέφερε πως ως την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη οι προβλέψεις του ΠΟΥ οδηγούν στην εκτίμηση πως θα καταγράφονται από 5.000 ως 10.000 νέα κρούσματα ανά βδομάδα.

 

Συντονισμός των στρατιωτικών δυνάμεων της ΕΕ


Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν ένα σχέδιο για να δοθεί συντονιστικός ρόλος στις ευρωπαϊκές στρατιωτικές αποστολές για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική. Αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν στον ιστότοπο EurActiv.com ότι το σχέδιο, που προτάθηκε από την απερχόμενη επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής Κάθριν Άστον, περιλαμβάνει αρκετές επιλογές για την αύξηση και το συντονισμό των προσπαθειών των 28 χωρών της Ένωσης. Ο συντονισμός αυτός θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη συνεργασία μεταξύ των στρατιωτικών υπαλλήλων που αποστέλλονται από τα κράτη μέλη για τις αποστολές διάσωσης και για την οικοδόμηση νοσοκομείων. Σύμφωνα με την πρόταση, το συντονιστικό ρόλο θα αναλάβει το στρατιωτικό προσωπικό της ΕΕ, ένα σώμα υπό τον άμεσο έλεγχο της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου