Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014

Σκοτεινά παιχνίδια... κρυμμένα στις εξέδρες

ΕURO 2016 - ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ


Η διεξαγωγή της 2ης και 3ης αγωνιστικής των ομίλων για τα προκριματικά του Εuro 2016 έμελλε να φέρει τα Βαλκάνια στο κέντρο του κάδρου. Οχι φυσικά για αγωνιστικούς λόγους οι οποίοι πέρασαν σε δεύτερη μοίρα αλλά για λόγους που είναι προφανές ότι ξεφεύγουν κατά πολύ από τα ποδοσφαιρικά πλαίσια. Σε τρία γήπεδα σε αντίστοιχες βαλκανικές πρωτεύουσες, στο Βελιγράδι, στο Βουκουρέστι και τη Σόφια, δόθηκε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη παράσταση με προφανείς στόχους. Τα επεισόδια που στιγμάτισαν τους αγώνες Σερβίας - Αλβανίας, Ρουμανίας - Ουγγαρίας, Βουλγαρίας - Κροατίας, με αποκορύφωμα την οριστική διακοπή του πρώτου αγώνα, ξεχωρίζουν κατά πολύ από τις πλευρές που σχετίζονται με τη βία στους αγωνιστικούς χώρους και ειδικότερα στο ποδόσφαιρο. Αντίθετα, και στα τρία κυρίαρχο στοιχείο ήταν οι ακραίες εθνικιστικές απόψεις μεταξύ των αντιμαχόμενων. Απόψεις που ταυτίζονται με τα όσα προβάλλονται κατά καιρούς και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια από τα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια συμφερόντων, αποτέλεσμα των ενδοαστικών αντιπαραθέσεων στην ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων. Τα όσα συνέβησαν στα τρία γήπεδα κάθε άλλο παρά κεραυνός εν αιθρία μπορεί να χαρακτηριστούν με βάση τη συνεχώς αυξανόμενη ένταση του εθνικιστικού παιχνιδιού που παίζεται στην περιοχή τα τελευταία χρόνια.

 

Πρόσφορο έδαφος για... πειράματα


Απ' το... ιπτάμενο λάβαρο της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας» στο Βελιγράδι, που αποτέλεσε την... αρχή του κακού, μέχρι την... επέλαση των Ούγγρων νεοναζί στο Βουκουρέστι με συνθήματα για «ουγγρική Τρανσιλβανία», αλλά και τη ...ματωμένη διένεξη Βουλγάρων και Κρατών, με ομάδες κουκουλοφόρων να συγκρούονται στους δρόμους της Σόφιας, αποδείχθηκε ότι το ποδόσφαιρο και τα γήπεδα αποτέλεσαν για μια ακόμη φορά το πρόσφορο έδαφος ώστε να γίνουν τα αρκετά επικίνδυνα πειράματα. Οπως, για παράδειγμα, η προβολή των συγκεκριμένων πολιτικών που αναπαράγουν τέτοιου είδους ιδέες με τον πλέον ανώδυνο τρόπο που προσφέρει η κάλυψη του ποδοσφαιρικού φανατισμού. Θα 'λεγε κανείς ότι σίγουρα και αυτοί που δεν ήξεραν (ή δεν ήθελαν να ξέρουν)... έμαθαν. Και φυσικά στις αντιμαχόμενες χώρες ασχολήθηκαν πλέον για τα καλά. Σε μια άλλη περίπτωση, η όξυνση των εθνικιστικών αισθημάτων στο εσωτερικό της κάθε χώρας για λόγους ποδοσφαιρικούς είναι προφανές ότι στην προκειμένη περίπτωση θα αγγίξει πολύ μεγαλύτερο φάσμα. Και αυτό μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα βολικό για πολλούς λόγους. Από την αποδοχή των συγκεκριμένων πολιτικών μέχρι την αποχαύνωση του λαού προκειμένου να μπορέσει να γίνει πιο εύκολη η εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων η ευκαιρία που προσφέρεται θα μπορούσε να θεωρηθεί και μοναδική.

Και βέβαια ας σημειωθεί ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει για πρώτη φορά. Αντίθετα, και τα νέα περιστατικά υπάγονται σε μια συγκεκριμένη αλυσίδα γεγονότων που έχουν παρόμοια αρχή, μέση και τέλος... Ας θυμηθούμε σε αυτή την περίπτωση το παλιότερο παράδειγμα των σοβαρών επεισοδίων με εμπλοκή ακόμα και των ίδιων των παικτών στον αγώνα της Ντιναμό Ζάγκρεμπ με τον Ερυθρό Αστέρα το 1990, σε μια εποχή που κορυφώνονταν οι εθνικιστικές πολιτικές σε Κροατία και Σερβία. Τα όσα συνέβησαν στο γήπεδο Μαξιμίρ του Ζάγκρεμπ θεωρούνται η πρόγευση των όσων ακολούθησαν και οδήγησαν στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας (1992). Σε ένα άλλο παράδειγμα, την ίδια χρονιά, στο Μουντιάλ της Ιταλίας οι πληροφορίες ήθελαν τα αποδυτήρια της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας (παρά την καλή πορεία που έκανε φθάνοντας στους 8) να θυμίζουν εμπόλεμη περιοχή μεταξύ Σέρβων και Κροατών.

 

Σε ρόλο πρωταγωνιστή τα εθνικιστικά και ναζιστικά μορφώματα

Για όλα αυτά τα σκηνικά καταλυτικό ρόλο βέβαια παίζουν οι εθνικιστικές και φασιστικές νοοτροπίες που κυριαρχούν σήμερα στις τάξεις των οργανωμένων οπαδών. Ετσι, ο δρόμος προκειμένου οι τελευταίοι να μετατραπούν σε οργανωμένο στρατό έτοιμο να εκτελέσει το κάθε σχέδιο ή να εφαρμόσει συγκεκριμένη τακτική γίνεται πολύ πιο εύκολος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στις χώρες που ενεπλάκησαν στα πρόσφατα επεισόδια οι εθνικιστικές και φασιστικές νοοτροπίες κυρίως στις τάξεις των οπαδών των συλλόγων βρίσκονται σε έξαρση. Στα γήπεδα της Αλβανίας μπλούζες του ΟΥΤΣΕΚΑ φιγουράρουν στις εξέδρες αρκετών ποδοσφαιρικών αγώνων, ενώ σε Ρουμανία και Ουγγαρία νεοναζιστικά μορφώματα σε συλλόγους οπαδών ομάδων είναι υπεύθυνα για αρκετά ρατσιστικά περιστατικά και επιθέσεις, ενώ αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν και στα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα της Κροατίας, της Βουλγαρίας και της Σερβίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι τιμωρίες της ΟΥΕΦΑ για αντίστοιχα περιστατικά στις ουγγρικές Φερετσβάρος, Ντεμπρέτσενι, στη Στεάουα Βουκουρεστίου, το επίσης ρατσιστικό πανό των οπαδών της Παρτιζάν Βελιγραδίου στον πρόσφατο αγώνα με την Τότεναμ για το Europa League ή το αντίστοιχο με το σύνθημα «Say Yes to Racism» (πες ναι στο ρατσισμό) των οπαδών της Λέφσκι Σόφιας. Η ένταση του εθνικισμού μάλιστα ανεβαίνει κατακόρυφα όταν πρόκειται για αγώνα της Εθνικής ομάδας αφού δημιουργούνται μεγαλύτερες προϋποθέσεις για έκφραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου