Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2016

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισε η πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων στη ΝίκαιαΤην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισε η μαζική πανελλαδική σύσκεψη εκπροσώπων των μπλόκωνπου έγινε την Τρίτη στο Πολιτιστικό Κέντρο Νίκαιας μετά από κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων. Στην σύσκεψη συμμετείχαν αντιπρόσωποι 37 μπλόκων από όλη την Ελλάδα.
Στην απόφαση επισημαίνεται ότι οι αγρότες «δεν πρόκειται να  πέσουν στην παγίδα ενός "διαλόγου" που δεν θα δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις στο καθένα από τα δίκαια και ζωτικά αιτήματα» που αποφάσισαν και ότι δεν πρόκειται να γίνει καμιά συνάντηση με την κυβέρνηση, «αν δεν αποσυρθούν τα σχέδια για το Ασφαλιστικό, αν δεν καταργηθούν η φορολογία από το πρώτο ευρώ και τα τεκμήρια διαβίωσης». 

Επίσης, καλείται κάθε μπλόκο να οργανώσει τις δικές του αγωνιστικές παρεμβάσεις, ενώ -όπως τονίζεται στην απόφαση - επόμενος σταθμός θα είναι η πανελλαδική απεργία στις 4 Φλεβάρη. 
Το ψήφισμα αναφέρει συγκεριμένα:
«Η πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Γενάρη στη Νίκαια της Λάρισας, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από 37 μπλόκα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, χαιρετίζει τον πανελλαδικό αγωνιστικό ξεσηκωμό των μικρομεσαίων αγροτών. Όλους τους εργαζόμενους που αντιδρούν στην καταιγίδα του Ασφαλιστικού, του Φορολογικού κ.ά. Τους δεκάδες χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους που με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα έχουν στήσει  μπλόκα σ’ όλη τη χώρα.  Καλούμε όσους συναδέλφους δεν έχουν βγει ακόμα στον αγώνα να συστρατευτούν μαζί μας για να κάνουμε ακόμα πιο ισχυρά τα μπλόκα.
Βγήκαμε στους δρόμους ν’ αγωνιστούμε για την επιβίωσή μας. Να αντιπαλέψουμε την  πολιτική που θέλει να μας ξεπαστρέψει, να μας πετάξει στον Καιάδα του ξεκληρίσματος, της φτώχειας και της εξαθλίωσης, ώστε να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή στα χέρια μεγαλοαγροτών και επιχειρηματικών ομίλων, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ, της ΕΕ. Για να μην περάσουν τα εξοντωτικά για τους μικρομεσαίους αγρότες μέτρα του τρίτου μνημονίου που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους συνεταίρους της στην ΕΕ και το ΔΝΤ και ψήφισε μαζί με άλλα κόμματα. Αυτά τα μέτρα που πλήττουν τους εργαζόμενους και όλο το λαό.
Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που όχι μόνο αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας, αλλά μας επιτίθεται, εξακοντίζοντας εναντίον μας όχι μόνο συκοφαντίες, βρισιές και χυδαιότητες περί φοροδιαφυγής, αλλά και χημικά. Κι ύστερα μας καλεί σε συναντήσεις και σε "διάλογο".
Δεν πρόκειται να  πέσουμε στην παγίδα ενός "διαλόγου" που δεν θα δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις στο καθένα από τα δίκαια και ζωτικά αιτήματα που αποφασίσαμε. Καμιά συνάντηση αν δεν αποσυρθούν τα σχέδια για το Ασφαλιστικό, αν δεν καταργηθούν η φορολογία από το πρώτο ευρώ και τα τεκμήρια διαβίωσης. 
Συνεχίζουμε τον αγώνα. Καλούμε όλα τα μπλόκα σε κλιμάκωση της πάλης στη βάση του πλαισίου αιτημάτων μας, όπως έχουν διαμορφωθεί, ως το ελάχιστο για να επιβιώσουμε και να ικανοποιήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας.
Καταλήξαμε σε πανελλαδική δράση, όλα τα μπλόκα να προχωρήσουμε σε συντονισμένο κλείσιμο για περισσότερες ώρες δρόμων, τελωνείων, λιμανιών κ.ά.
Κάθε μπλόκο να οργανώσει και τις δικές του αγωνιστικές παρεμβάσεις, π.χ. στα γραφεία του ΟΓΑ, του ΕΛΓΑ, του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε τράπεζες, Δικαστήρια για τις διώξεις κ.ά.
Στόχος των ενεργειών μας είναι να εκφράζεται η αλληλεγγύη των λαϊκών στρωμάτων στον αγώνα μας. Να ενισχύεται η ενότητα και η κλιμάκωση του αγώνα.
Επόμενος βασικός σταθμός της αγωνιστικής μας πορείας θα είναι η πανελλαδική απεργία στις 4 Φλεβάρη. Πάμε με όλους όσοι στοχεύουν μαζί μας τον ίδιο αντίπαλο. Καλούμε τους αγρότες των μπλόκων να πάρουν, μαζικά και δυναμικά, μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις και, μαζί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα που έχουν την ίδια με μας αγωνιστική στόχευση κατά της πολιτικής της κυβέρνησης και των μονοπωλιακών ομίλων, να διαδηλώσουμε την αγωνιστική αντίστασή μας σ΄ αυτή την πολιτική που μας καταστρέφει.
Κοινός αγώνας όλων των παραγωγών του πλούτου, μικρομεσαίων αγροτών, βιοτεχνών, εμποροϋπαλλήλων ενάντια στους ληστές του μόχθου, απέναντι στην κερδοφορία της εκμετάλλευσης, του ιδρώτα μας».

Αγωνιστικό κλίμα

Στη σύσκεψη στη Νίκαια συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα μπλόκα: Νίκαιας (Καρδίτσα - Λάρισα - Τρίκαλα),Δαμασίου (Λάρισας), Τυρνάβου (Λάρισας), Μελούνας (Ελασσόνα), Ελευθεροχωρίου (Ελασσόνα), Γερακαρίου(Αγιά Λάρισας), Αερινού (Μαγνησίας), Καστανιών (Εβρος), Κορνοφωλιάς (Εβρος),  Αεροδρομίου Αλεξανδρούπολης (Εβρος), Προμαχώνα (Σέρρες), Γυψοχωρίου (Πέλλα), Νάουσας (Ημαθία), Αργους Ορεστικού(Καστοριά), Διοδίων Πολυμύλου (Κοζάνη), Κόμβου Νεάπολης (Κοζάνη), Αγιάς Κυριακής (Κοζάνη), Γρεβενών, Τελωνείου Νίκης (Φλώρινα), Τελωνείου Κρυσταλοπηγής (Φλώρινα), Αμύνταιου (Φλώρινα), Κατερίνης (Πιερία),Δομοκού (Φθιώτιδα), Δρούγου (Φθιώτιδα), Ανθήλης (Φθιώτιδα), Λοκρίδας (Φθιώτιδα), Ιστιαίας (Εύβοια),Βόνιτσας (Αιτωλοακαρνανία), Κάστρου (Βοιωτία), Αρτας, Πρέβεζας, Κέρκυρας, Αιγίου (Αργολίδα), Δαλαμανάρα(Αργολίδα), Μεσσήνης, Μεσσηνίας και Αρκαδίας. Οι αγρότες των Χανίων έστειλαν χαιρετιστήριο μήνυμα. 
Τη σύσκεψη άνοιξε ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας και μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων ο οποίος, αφού χαιρέτισε τους αντιπροσώπους των μπλόκων, ανέλυσε τα αιτήματα μιλώντας για την ανάγκη κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.
Κάλεσε επίσης τα μπλόκα να κάνουν προτάσεις για αγωνιστικές παρεμβάσεις και πως αυτές  θα υλοποιηθούν. Στη συνέχεια τον λόγο πήραν εκπρόσωποι μπλόκων οι οποίοι συμφώνησαν με το πλαίσιο των αιτημάτων και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση προς την κυβέρνηση. Μίλησαν αντιπρόσωποι από τα μπλόκα Άργους Ορεστικού, Δαλαμανάρας Αργολίδας, Μεσσήνης, Κέρκυρας, Δαμασίου Λάρισας, Βόνιτσας Αιτωλοακαρνανίας, Σερρών, Κάστρου Βοιωτίας, Τύρναβου, Ελλασόνας, Αμύνταιου, Νάουσας, Πέλλας και Άρτας.
Την σύσκεψη έκλεισε ο Βαγγέλης Μπούτας, ο οποίος συνόψισε τις αποφάσεις που ελήφθησαν, όπως αυτές αναφέρονται στο ψήφισμα που εγκρίθηκε.
Σε δήλωσή του μετά τη σύσκεψη ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας και μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, είπε ότι προϋπόθεση για συνάντηση με τον πρωθυπουργό είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό. Αν η κυβέρνηση απαντήσει στα συγκεκριμένα αιτήματα «να έρθουν να μας τα πουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη Σίνδο

Στη Σίνδο Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν σήμερα εκπρόσωποι από διάφορα μπλόκα, μεταξύ αυτών και το μπλόκο των Τεμπών. Ωστόσο, λίγο αργότερα οι εκπρόσωποί του αποχώρησαν, επικαλούμενοι διαφωνίες επί της διαδικασίας. Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έγιναν μετά, αποφασίστηκε επέκταση του χρόνου που κλείνουν οι δρόμοι στα μπλόκα, κινητοποίηση την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τα εγκαίνια της Agrotica και άρνηση για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αν πρώτα δεν αποσύρει η κυβέρνηση τις προτάσεις για Ασφαλιστικό - φορολογικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου