Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2016

Να κλείσει η χωματερή της Φυλής - Διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του λαού

Εδώ και μισό αιώνα περίπου οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας ζουν με τη χωματερή της Φυλής και τα ρυπογόνα αποτελέσματά της στις γειτονιές τους. Ολόκληρη η ευρύτερη περιοχή του Θριασίου Πεδίου είναι επιβαρυμένη από τους ρύπους της βιομηχανικής ζώνης, από τα τοξικά ρυπογόνα απόβλητα και από τη διαχείριση των απορριμμάτων που εδώ και δεκαετίες δεν γίνεται με κριτήριο την προστασία της ανθρώπινης ζωής αλλά τα κέρδη του κεφαλαίου.
Με την κατάσταση να έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο, το ΚΚΕ επανέλαβε σε σημερινή συγκέντρωση της ΠΟ Δυτικής Αθήνας, στο Καματερό, τις θέσεις του για την αιτία του προβλήματος και για τη διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του λαού.
Η συγκέντρωση ανέδειξε ότι το πρόβλημα με τη λειτουργία της χωματερής στη Φυλή, που αντί να περιορίζεται επεκτείνεται, έχει υπεύθυνους: Όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια, μαζί τους και η σημερινή κυβέρνηση, καθώς και τους παλιούς και νέους διαχειριστές στην τοπική διοίκηση, όπως την περιφερειακή διοίκηση (ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ).
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι κομμουνιστές δήμαρχοι Χαϊδαρίου και Πετρούπολης Μιχάλης Σελέκος και Βαγγέλης Σίμος αντίστοιχα καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ από τους δήμους της περιοχής.

Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, ήταν ο κεντρικός ομιλητής, ο οποίος αναπτύσσοντας διεξοδικά τις θέσεις του Κόμματος τόνισε μεταξύ άλλων: (στα συνημμένα ολόκληρη η ομιλία του Γ. Μανουσογιαννάκη)
«Είναι γνωστό σε όσους παρακολουθούν τις τοποθετήσεις μας ότι η δική μας κριτική δεν είναι ευκαιριακή, δεν υπαγορεύεται από τις όποιες συγκυρίες, δεν μεταλλάσσεται υπακούοντας σε μικροκομματικά οφέλη κατά τη συνηθισμένη πρακτική των αστικών κομμάτων και ασφαλώς δεν διεκδικούμε το ρόλο του ''τροχονόμου'', του ρυθμιστή των επιχειρηματικών συμφερόντων που διαγκωνίζονται για την πίτα των δισεκατομμυρίων της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η θέση μας πατάει γερά πάνω στη συνολικότερη αντίληψη του Κόμματός μας για την οργάνωση της κοινωνίας. Είναι ξεκάθαρο για μας ότι:
Η διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία του λαού, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα, μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου, ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, με λαϊκή εξουσία και οικονομία, μπορεί να εξασφαλιστεί.
Η φιλολαϊκή λύση προϋποθέτει εξουσία και οικονομία, που καταργεί τις αιτίες που δημιουργούν και οξύνουν τα σημερινά προβλήματα, που δημιουργεί τις στέρεες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της χώρας προς το συμφέρον της εργατικής τάξης, όλων των λαϊκών στρωμάτων, δημιουργών του κοινωνικού πλούτου.
Τέτοιες προϋποθέσεις είναι: Ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός, ο ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών που θα υλοποιεί φιλολαϊκά έργα, η κοινωνική κρατική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, η κρατική ιδιοκτησία στη γη και στις τεχνικές υποδομές, ο εργατικός - λαϊκός έλεγχος, η εργατική - λαϊκή εξουσία.
Για να ανοίξουμε αυτόν τον ελπιδοφόρο δρόμο ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών παλεύουμε σήμερα για τη βελτίωση των όρων αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης, της ποιότητας ζωής των εργαζομένων, προβάλλοντας ένα πλαίσιο αιτημάτων για άμεση διεκδίκηση και πάλη και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων με προμετωπίδα:
- Την αντίθεσή μας στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.
- Την αντίθεσή μας στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο όπως το χαράτσι ταφής και το "πληρώνω όσο πετάω".
- Την αντίθεσή μας στην ιδιωτικοποίηση, στις ΣΔΙΤ και τις συμβάσεις παραχώρησης.
- Παλεύουμε για την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζόμενων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα».

Για το νέο σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής 

Ο Γ. Μανουσογιαννάκης σχολιάζοντας το νέο σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής για τη διαχείριση των αποβλήτων που πρόσφατα αποφασίστηκε μετά από εισήγηση της πλειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ) τόνισε μεταξύ άλλων ότι θα φορτωθούν και νέα βάρη στις πλάτες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, αφού προωθείται ακόμα πιο αποφασιστικά η ιδιωτικοποίηση με διάφορες μορφές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής, που διαμορφώθηκε από τη σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας (τα χρήματα προέρχονται από το ΕΣΠΑ) προβλέπονται μόνο 13,2 εκ. ευρώ για έργα πρόληψης και ανακύκλωσης. Την ίδια στιγμή τα Τοπικά Σχέδια των Δήμων προβλέπουν δαπάνες 210 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα προφανώς ετοιμάζονται να τα ρίξουν στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών.
Το στέλεχος του Κόμματος στάθηκε επίσης αναλυτικά στην απαίτηση για ένα εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων και τους άξονές του για την πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων, την ανακύκλωση, τη διαλογή στην πηγή, την ασφαλή αποκομιδή, τα κριτήρια για την καταλληλότητα χώρων επεξεργασίας και υγειονομικής ταφής κλπ.
Ειδικά για την Αττική τόνισε ότι αποκτά όλο και μεγαλύτερη προτεραιότητα το άμεσο και οριστικό κλείσιμο του «ΧΥΤΑ Φυλής», η δρομολόγηση της απορρύπανσης και της αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής, με ταυτόχρονη απαγόρευση κάθε νέας δραστηριότητας διαχείρισης των αποβλήτων στο Θριάσιο. «Παράλληλα, να εκπονηθεί πλήρης επιδημιολογική μελέτη που να περιλαμβάνει τους κατοίκους και τους μόνιμους εργαζόμενους στη ζώνη επιρροής της ΟΕΔΑ Φυλής - Άνω Λιοσίων σε συνδυασμό (εξαιτίας του φαινομένου της συνέργειας των ρύπων) και με τη λειτουργία των άλλων, υψηλής όχλησης, εγκαταστάσεων που συνωστίζονται στο βεβαρημένο Θριάσιο», συμπλήρωσε ο Γ. Μανουσογιαννάκης.
Στο άνοιγμα της εκδήλωσης χαιρέτισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Δημήτρης Κατσαντώνης από Αγ. Αναργύρους - Καματερό και Δημήτρης Τσιουμπρής από τη Φυλή.
Ο Δ. Κατσαντώνης τόνισε ότι το πρόβλημα της χωματερής της Φυλής και συνολικά της αντιλαϊκής διαχείρισης των απορριμμάτων είναι βαθιά ταξικό, σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής. Όπως είπε, οι ευθύνες ανήκουν σε αυτούς που διαχειρίζονται αυτή την κατάσταση, είτε είναι το αστικό κράτος, είτε οι ιδιώτες που με γνώμονα το κέρδος έχουν δημιουργήσει μια υγειονομική βόμβα εδώ και δεκαετίες. Ο εκλεγμένος του ΚΚΕ αναφέρθηκε επίσης στην αμείωτη και διαχρονική δράση του Κόμματος γύρω από αυτό το πρόβλημα (δείτε εδώ το video). 
Ο Δ.Τσιουμπρής αναφέρθηκε στις προεκλογικές υποσχέσεις της σημερινής περιφερειακής αρχής του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα κλείσει τη χωματερή και στην αντίθετη πολιτική που υλοποιεί αφού, όχι μόνο δεν κλείνει η χωματερή, αλλά επεκτείνεται η λειτουργία της αυξάνοντας τον όγκο των απορριμμάτων που επεξεργάζεται. Στάθηκε επίσης στην υποκρισία των τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ που από τη μία στηρίζουν την κυβέρνηση και την πλειοψηφία της περιφέρειας και από την άλλη παριστάνουν ότι διαφωνούν με την πολιτική τους στη διαχείριση των απορριμμάτων. Αναφέρθηκε επίσης στα περίφημα «αντισταθμιστικά», τα κονδύλια δηλαδή που παρέχει το κράτος στο Δήμο Φυλής ως αντίβαρο για τη ζημιά που προκαλείται από τη λειτουργία της χωματερής, τονίζοντας ότι η υγεία των κατοίκων και των παιδιών τους δεν αντισταθμίζεται με τίποτα (δείτε εδώ το video). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου