Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Προϋπολογισμός 2022. Βαρίδι για το λαό και χαμηλών προσδοκιών.

 Η δημοτική αρχή ψήφισε, από κοινού  με την «αντιπολίτευση» -αν μπορούμε να την πούμε έτσι- τον προϋπολογισμό του 2022. 

Η Λαϊκή Συσπείρωση  καταψήφισε τον  προϋπολογισμό γιατί είναι  βαρίδι για τους δημότες και χαμηλών προσδοκιών αφού:

Αποδέχεται τη μεγάλη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 20% (συγκεκριμένα σε απόλυτους αριθμούς 6.778.415,34 για το 2021 έναντι 5.635.935,25 για το 2022).

Έχει θεσπίσει ως ιερό «ευαγγέλιο» την έννοια της ανταποδοτικότητας (7.715.554,94 ευρώ  έσοδα από ανταποδοτικά τέλη των κατοίκων του Δήμου), αύξηση κατά 22% από πέρυσι.

Αποδέχεται να μεταβιβάζονται αρμοδιότητες στους Δήμους χωρίς τους ανάλογους οικονομικούς πόρους.

Δεν αντιμετωπίζει την υποστελέχωση των υπηρεσιών.

Η κάλυψη των λειτουργικών δαπανών με κρατική επιχορήγηση  για τα σχολεία Αθμιας και Βθμιας εκπαίδευσης παραμένει στο πενιχρό ποσό των 303.920 ευρώ παρόλο που οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες.

Η οικονομική ολοκλήρωση των έργων φτάνει μόνο το 6% και των μελετών μόλις το 8%, από τις δαπάνες που προέβλεπε ο προϋπολογισμός.

Δεν εμφανίζονται  κονδύλια για έργα και υποδομές ( πολιτική προστασία) που έχουν να κάνουν με την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού.

Ο δήμαρχος με υβριστικές εκφράσεις και  έλλειψη πολιτισμού στην ομιλία του  στο δημοτικό συμβούλιο, απευθυνόμενος προς τους συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης, έβγαλε όλο του το μένος και έδειξε όχι μόνο το χαρακτήρα του, αλλά και την ένδεια της πολιτικής του.

Έδειξε ότι δεν ανέχεται τη διαφορετική άποψη, και φυσικά δε μιλάμε για διάλογο.

 Τώρα που η ζωντανή  μετάδοση των δημοτικών συμβουλίων είναι εφικτή, ο δήμαρχος αρέσκεται να ειρωνεύεται και να κατηγορεί με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς τη Λαϊκή Συσπείρωση, χρησιμοποιώντας πολλές φορές εκφράσεις ανάρμοστες του αξιώματός του. Στην ίδια αυταρχική κατεύθυνση κινείται και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου που πολλές φορές μας αφαιρεί το λόγο και δε μας επιτρέπει να απαντήσουμε.   Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να αντιπαρατεθούμε στο επίπεδό τους.

Τους πειράζει τόσο πολύ η τοποθέτησή μας, που χάνουν την ψυχραιμία τους  και αποκαλύπτονται;

Απλά θα ρωτήσουμε γιατί θα έπρεπε να συμφωνήσουμε στην τακτική της δημοτικής αρχής; 

Επειδή αύξησε τα ανταποδοτικά τέλη για τους πολίτες αλλά ταυτόχρονα τα μείωσε στις μεγάλες επιχειρήσεις,  τη στιγμή που όλοι βιώνουμε την ακρίβεια και την άνοδο των τιμών;

Επειδή αφήνει απροστάτευτη την πόλη από το ενδεχόμενο πλημμυρικών  φαινομένων  και παρουσιάζει ως αντιπλημμυρικό τον καθαρισμό  του αποχετευτικού αγωγού όμβριων που κατά τα λεγόμενά του έχει 10 χρόνια να καθαριστεί; 

Επειδή χρησιμοποιεί χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω των προγραμμάτων , Φιλόδημος και μετέπειτα Τρίτσης,  που όπως έχει αποδειχθεί έργα και υποδομές που έχουν να κάνουν με την προστασία της ζωής δεν επιλέγονται;

Επειδή πολιτική προστασία, σχολική στέγη, προνοιακές υποδομές, νερό- αποχέτευση, απορρίμματα, αθλητισμός , πολιτισμός κ.α., εκτός από ακριβοπληρωμένα εμπορεύματα είτε δεν θα καλύπτονται, είτε θα δημιουργούν νέα χρέη και ελλείμματα με τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό;

Επειδή οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι μεγάλες και καλύπτονται ανάγκες λειτουργίας του δήμου και υπηρεσιών προς τους δημότες με διάφορες ελαστικές εργασιακές σχέσεις και προγράμματα απασχόλησης;  Που κρατούν σε ομηρία τους εργαζόμενους, ανακυκλώνουν την ανεργία και υποβαθμίζουν συνολικά τις υπηρεσίες, 2μηνα, 8μηνα κλπ, παρ’ όλο που τις πληρώνουν ακριβά οι δημότες μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη; Και φυσικά οι εργολάβοι και ιδιώτες σύμβουλοι κάνουν πάρτι αφού δεν υπάρχει προσωπικό ούτε για τα στοιχειώδη.

Από θέσεις λοιπόν αρχής όχι μόνο δε θα συμφωνήσουμε, αλλά εναντιωνόμαστε σε αυτή την πολιτική της τοπικής διοίκησης  που δεν  διεκδικεί κρατικούς οικονομικούς πόρους, που ιεραρχεί έργα με αιχμή τις αναπτυξιακές ανάγκες και προτεραιότητες του κεφαλαίου, που δεν διαχειρίζεται τις δομές της κοινωνικής πολιτικής έτσι ώστε να αντανακλούν στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε τις ανάγκες  των δημοτών, θα επισημαίνουμε τα κακώς κείμενα και θα καταθέτουμε τις προτάσεις  μαζί με τους φορείς της περιοχής και θα διεκδικούμε λύσεις στα οξυμένα προβλήματα και στις ανάγκες τους.

Θα  συνεχίσουμε να δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις, πιέζοντας τη δημοτική αρχή και καλώντας τον κόσμο της περιοχής να διεκδικεί  για να υπάρξουν κατακτήσεις προς όφελος των πολλών.