Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

Σχετικά με το θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου Λογοδοσίας

 


Στις 29/02 πραγματοποιήθηκε το πρώτο συμβούλιο με θέμα τη λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής. Τα συμβούλια αυτά ουσιαστικά δεν είναι Δημοτικά Συμβούλια διότι δεν απαιτείται καν απαρτία, δεν μπορούν να παρθούν αποφάσεις και να εγκριθούν ψηφίσματα. Από την άλλη πλευρά το πλαίσιο ερωτήσεων προς την Δημοτική Αρχή είναι ιδιαίτερα στενό. Επιτρέπονται μόνο 10 ερωτήσεις από Δημοτικούς Συμβούλους (ο κάθε σύμβουλος έχει όριο μόνο μία ερώτηση ανά 2μηνο!). Αν τα ερωτήματα είναι παραπάνω τότε θα γίνεται δημόσια κλήρωση για το ποια θέματα θα συζητηθούν. Επιπλέον επιτρέπονται μόλις 2 ερωτήσεις από Προέδρους Κοινοτήτων (τη στιγμή που οι δημοτικές μας κοινότητες είναι ….). Αν είναι περισσότερες τότε πάλι θα έχουμε δημόσια κλήρωση. Επίσης δεν προβλέπεται η κατάθεση ερωτήσεων από απλούς δημότες! Οι ερωτήσεις πρέπει επίσης να φτάνουν τουλάχιστον 3 μέρες πριν την συνεδρίαση εγγράφως.

Η παραπάνω διαδικασία είναι πραγματικά για γέλια και για κλάματα. Περιορίζει την κατάθεση ερωτημάτων των δημοτών, τον ζωντανό πολιτικό διάλογο και είναι ένα ακόμη βήμα αποδυνάμωσης του Δημοτικού Συμβουλίου μετά τον καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο και τις υπεραρμοδιότητες που πλέον έχει η Δημοτική Επιτροπή.

Σαν Λαϊκή Συσπείρωση θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα των δημοτών.

Οι απαντήσεις στα προβλήματα θα έρθουν από τον λαό της περιοχής μας, πού οργανωμένα θα τις δώσει μαζί με το εργατικό, φοιτητικό και αγροτικό κίνημα στους δρόμους του αγώνα , όπως έγινε από χιλιάδες εργαζόμενους με αποτέλεσμα την επιτυχία των μεγάλων Απεργιακών Συγκεντρώσεων της 28 ΦΛΕΒΑΡΗ που πλημμύρισαν τους δρόμους σε όλη την Ελλάδα , όπως θα γίνει μπροστά στις νέες απεργιακές μάχες στις 17 Απρίλη, την 1η Μάη, σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα.