Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

Αντισεισμική θωράκιση των σχολείων και δημοσίων κτιρίων

 


Με αφορμή τη σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και τη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή, επανερχόμαστε στο ζήτημα του αντισεισμικού ελέγχου και αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων και δημοσίων κτιρίων του Δήμου μας, επειδή πιστεύουμε αποτελεί αναμφισβήτητα τον κύριο και καθοριστικό παράγοντα για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ  το μεγαλύτερο μέρος των δημοσίων κτιρίων στην Ελλάδα έχουν κατασκευαστεί προ του 1959 χωρίς αντισεισμικό κανονισμό ή έχουν κατασκευαστεί με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959. Μόνο ένα μικρό ποσοστό έχει κατασκευαστεί με τον ΝΕΑΚ, ενώ όλο και συχνότερα εμφανίζονται περιστατικά  να πέφτουν σοβάδες στα κεφάλια μαθητών, να πλημμυρίζουν αίθουσες και άλλοι χώροι.

Μέχρι σήμερα όλες οι δημοτικές αρχές του Δήμου μας αδιαφόρησαν προκλητικά για  θέματα κατάστασης και ασφάλειας  των σχολικών κτιρίων όλων των βαθμίδων. Είναι γνωστή σε  όλους η κατάσταση των  Νηπιαγωγείων στην πόλη του Άργους. 7 στα 10 στεγάζονται σε ισόγεια πολυκατοικιών , πράγμα που σημαίνει ότι δεν παρέχουν κανενός είδους ασφάλεια σε περίπτωση σεισμού, πλημμύρας ή πυρκαγιάς. ΚΑΜΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ   (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα σχολικά κτίρια που είτε είναι παλιά , είτε χρησιμοποιούν κοντέινερ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΚΑΜΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΉ ΑΡΧΗ.

Απαιτούμε:

· Να γίνει άμεσα προσεισμικός έλεγχος όλων των δημοσίων κτιρίων με όλες τις φάσεις.

· Να ελεγχθούν όλα τα σχολικά κτίρια (Παιδικοί Σταθμοί, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια), να συμπληρωθούν οι φάκελοι των σχολείων από τις αρμόδιες υπηρεσίες και να επισκευαστούν τα κτίρια όπου κρίνεται αναγκαίο.

Καλούμε τους δημότες του Άργους ,τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών  , να απαιτήσουν να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες που θα καταστήσουν τα  σχολεία απολύτως ασφαλή για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.