Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Γαλλία: Δήμαρχος της Λεπέν αρνήθηκε να τιμήσει τη Μέρα κατάργησης της δουλείας

Ένας νεοεκλεγείς δήμαρχος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας αρνήθηκε χθες Σάββατο να οργανώσει στην πόλη του τελετή ενάντια στη δουλεία, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνονται για να τιμηθεί η ημέρα της κατάργησης της εμπορίας ανθρώπων. Η Γαλλία τιμά στις 10 Μάη την κατάργηση της δουλείας καθώς αυτή ήταν η ημερομηνία κατά την οποία έγινε η πρώτη μεγάλη δυτική χώρα που αναγνώρισε επίσημα το δουλεμπόριο ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Ο δήμαρχος Φρανκ Μπριφό, της πόλης Βιλέρ-Κοτρέ, αρνήθηκε να οργανώσει την τελετή μνήμης προκαλώντας την αντίδραση διαδηλωτών αλλά και του Γάλλου υπουργού για τα υπερπόντια εδάφη.
Ο Μπριφό έγινε δήμαρχος της Βιλέρ-Κοτρέ τον Απρίλη, όταν το Εθνικό Μέτωπο κέρδισε τον έλεγχο σε 11 δήμους στις δημοτικές εκλογές σε όλη τη χώρα.
Η πόλη Βιλέρ-Κοτρέ είναι η τελευταία κατοικία του στρατηγού Θωμά Αλέξανδρου Δουμά, ο οποίος έφτασε στα υψηλότερα κλιμάκια του στρατού στην επαναστατική Γαλλία αν και γεννήθηκε σκλάβος στην Αϊτή. Η Γαλλία κατάργησε τη δουλεία το 1794, το καθεστώς αυτό επανήλθε το 1802 προτού καταργηθεί οριστικά το 1848. 
902.gr