Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Κτηνοτρόφοι Πελοποννήσου: Παίρνουν στα χέρια τους τη σωτηρία των κοπαδιών τους



Ψήφισμα με συγκεκριμένα αιτήματα για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού στην Πελοπόννησο ενέκριναν οικτηνοτρόφοι της Πελοποννήσου που συγκεντρώθηκαν στις 18 Ιούνη 2014 στην Τρίπολη, μετά από πρόσκληση της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ). Συγκρότησαν Επιτροπή Αγώνα Κτηνοτρόφων Πελοποννήσουγια την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού και για μέτρα ανακούφισης των πληγέντων.
Καταγγέλλουν τις εγκληματικές ευθύνες της Περιφέρειας και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης γιατί ενώ γνώριζαν για το σοβαρό πρόβλημα δεν έκαναν ό,τι έπρεπε για ν’ αντιμετωπιστεί.
Επισημαίνουν ότι διαμορφώνεται πλέον μια οδυνηρή κατάσταση για την κτηνοτροφία και τους κτηνοτρόφους στην Πελοπόννησο με την ταχύτατη εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού, που μαζί με τα χρόνια προβλήματα των κτηνοτρόφων (μειωμένες τιμές σε κρέας και γάλα για τον παραγωγό, πανάκριβες ζωοτροφές και εφόδια για τον κτηνοτρόφο, παντελή έλλειψη φροντίδας και υποδομών για την ποιμενική κτηνοτροφία από το κράτος κλπ.) κάνουν αβέβαιο το μέλλον του κλάδου.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν επίσης ότι το ψήφισμά τους μπήκε για ψηφοφορία στο Περιφερειακό Συμβούλιο και απορρίφθηκε, ενδεικτικό του ότι «δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα καλό από κυβέρνηση - ΕΕ και Περιφέρεια καθώς αυτοί νοιάζονται για το πώς πιο γρήγορα θα ξεκληριστεί η ποιμενική κτηνοτροφία, πώς θα κερδοσκοπήσουν ιδιώτες στο κακό που μας βρήκε με τον καταρροϊκό πυρετό.
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο που έγινε στις 20 Ιούνη, χωρίς κανένα ίχνος ντροπής που απέκρυβαν το πρόβλημα για μήνες και δεν έκαναν τίποτα, όλοι μαζί οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν το ψήφισμα των κτηνοτρόφων και ανάθεσαν σε ιδιώτες τη διαχείριση του προβλήματος στην "Πελοπόννησο ΑΕ" με το αζημίωτο, 600.000 ευρώ σαν πρώτη δόση.
Έλαμψαν με την απουσία τους οι θεσμοθετημένοι αγροτοπατέρες για να στηρίξουν τους κτηνοτρόφους. Συμμετείχαν σε συσκέψεις με τον κ. Τατούλη και άλλους παράγοντες όχι για να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά μας, αλλά για να ρίξουν τις ευθύνες για το πρόβλημα και τη διαχείρισή του στους τσοπάνηδες. Μόνη εξαίρεση και τολμηρός ο γνωστός αγροτοπατέρας εκπρόσωπος των καπιταλιστών στην κτηνοτροφία κ. Πεβερέτος, που εν μέσω χαριεντισμών με τον κ. Τατούλη συμφωνούσε με την εισήγηση της Περιφέρειας και συμπλήρωνε κατά πώς είπε».
Μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται, καλούν τους συναδέλφους τους «να ξεπεράσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου, αυτοί νοιάζονται μόνο για την πάρτη τους, να οργανωθούν σε κάθε χωριό, σε κάθε περιοχή Επιτροπές Αγώνα, να έρθουν σε επαφή με την Παμπελοποννησιακή Επιτροπή Αγώνα που συγκρότησαν για να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ:
  • Να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο αντιμετώπισης ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ για την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού.
  • Τώρα να πάνε οι κτηνίατροι στα κοπάδια, να δοθούν εντομοκτόνα και εντομοαπωθητικά στους κτηνοτρόφους για να ψεκάσουν, να δοθούν ζωοτροφές.
  • Να αποζημιωθούν οι πληγέντες κτηνοτρόφοι και για τα πρόβατα που ψοφούν σαν παραγωγικές μονάδες και για το χαμένο εισόδημα (από το γάλα, τα προβλήματα στην αναπαραγωγή κλπ.)».
Καταλήγοντας επισημαίνουν: «Παίρνουμε την υπόθεση του αγώνα στα δικά μας χέρια. Ερχόμαστε τώρα σε επαφή με την Επιτροπή Αγώνα για την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού στην Πελοπόννησο και για μέτρα ανακούφισης των πληγέντων».
Το ψήφισμα της συγκέντρωσης
«Εμείς οι κτηνοτρόφοι της Πελοποννήσου που συγκεντρωθήκαμε σήμερα 18 Ιουνίου 2014 στην Τρίπολη, μετά από πρόσκληση της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) για το σοβαρό πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού, αφού ακούσαμε τους εισηγητές και μετά από διαλογική συζήτηση καταλήξαμε στα παρακάτω.
Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της Περιφέρειας και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης γιατί ενώ γνώριζαν για το σοβαρό πρόβλημα δεν έκαναν ό,τι έπρεπε για ν’ αντιμετωπιστεί.
Ιδιαίτερα η Περιφέρεια ενώ από το Δεκέμβρη του 2013 με την με αριθμό πρωτοκόλλου 4803/153138/10-12-2013 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι Περιφερειακές Ενότητες Λακωνίας και Μεσσηνίας είχαν μπει στο πρόγραμμα επιτήρησης καταρροϊκού πυρετού στα πρόβατα, δεν έγινε τίποτα από ό,τι προβλέπει το πρόγραμμα. Ακόμα εδώ και ένα μήνα που είχαμε τα πρώτα κρούσματα δεν πάρθηκαν ουσιαστικά μέτρα.
Διαμορφώνεται πλέον μια οδυνηρή κατάσταση για την κτηνοτροφία και τους κτηνοτρόφους στην Πελοπόννησο με την ταχύτατη εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού, που μαζί με τα χρόνια προβλήματα των κτηνοτρόφων (μειωμένες τιμές σε κρέας και γάλα για τον παραγωγό, πανάκριβες ζωοτροφές και εφόδια για τον κτηνοτρόφο, παντελή έλλειψη φροντίδας και υποδομών για την ποιμενική κτηνοτροφία από το κράτος κλπ.), κάνουν αβέβαιο το μέλλον του κλάδου.
Μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται, θεωρούμε ότι η περιοχή πρέπει να κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να εφαρμοστούν όσα προβλέπει η με αριθμό πρωτοκόλλου 258944/7-8-2008 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με το "Σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού".
Ιδιαίτερα άμεσα -τώρα- έπρεπε ήδη να είχε γίνει:
  • Να ενταθεί το πρόγραμμα επιζωοτιολογικής διερεύνησης για να προλάβουμε την επέκταση της ασθένειας και ταυτόχρονα να αποκτηθεί ακριβή εικόνα της έκτασης της ασθένειας. Αυτό σημαίνει άμεση κάλυψη του αναγκαίου αριθμού κτηνιάτρων και των δαπανών, να επισκεφτούν όλα τα κοπάδια στη Πελοπόννησο ώστε:
  • Να κάνουν μακροσκοπική εξέταση του κάθε κοπαδιού και να πάρουν δείγματα για έλεγχο.
  • Να εξετάσουν άμεσα και γρήγορα όλα τα δείγματα, που σημαίνει επάρκεια στα υλικά για να βγαίνουν γρήγορα τα αποτελέσματα.
  • Να διατεθούν οι υποδομές των Δήμων και της Περιφέρειας, να προμηθευτούν τα περιφερειακά κτηνιατρεία και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες όλα τα εγκεκριμένα εντομοκτόνα και εντομοαπωθητικά για να δοθούν δωρεάν και να γίνουν σε συνεργασία με τους κτηνοτρόφους οι αναγκαίοι ψεκασμοί.
  • Να διατεθούν τώρα ζωοτροφές στα κοπάδια που είναι σε καραντίνα.
  • Να αποζημιωθούν οι πληγέντες κτηνοτρόφοι για τα ζώα που ψοφούν σαν παραγωγικές μονάδες και να αποζημιωθούν ακόμα για το χαμένο εισόδημα τωρινό (μειωμένο γάλα κλπ.), αλλά και τυχόν μελλοντικό (πρόβλημα στην αναπαραγωγή κλπ.).
  • Να στελεχωθούν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες και τα περιφερειακά κτηνιατρεία με το αναγκαίο προσωπικό.
  • Να γίνει πλατιά ενημέρωση χωριό το χωριό για το πρόβλημα και τα αναγκαία μέτρα αντιμετώπισής του.
Για την κλιμάκωση του αγώνα συγκροτούμε Επιτροπή Αγώνα Κτηνοτρόφων Πελοποννήσου για την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού και για μέτρα ανακούφισης των πληγέντων.
Καλούμε τους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους