Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Τουρισμός : Πάνω από όλα η κερδοφορία των μονοπωλίων



Η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Τουρισμού, συνθλίβοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα του λαού ακόμα και για ολιγοήμερη ανάσα, είναι το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης και για το 2015, όπως επιβεβαιώνει η υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, με συνέντευξή της σε καθημερινή εφημερίδα.
Οπως ανέφερε η υπουργός, «υλοποιώντας τη στρατηγική μας, στοχεύουμε στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, κάτι που αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τον ελληνικό τουρισμό. Τα μηνύματα από τις επαφές μας με την παγκόσμια αγορά μάς κάνουν να αισιοδοξούμε. Αυτά όμως δεν αρκούν. Προετοιμαζόμαστε για τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις, με πρώτο σταθμό το Λονδίνο τον Νοέμβριο. Εκεί θα παρουσιάσουμε νέες σημαντικές πρωτοβουλίες για το 2015». Διευκρίνισε ότι με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή «διαμορφώσαμε ένα άκρως φιλικό επενδυτικό περιβάλλον (...) Δίνουμε εφόδια και κίνητρα στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Είμαι βέβαιη ότι θα τα εκμεταλλευτεί για την ανάπτυξη του κλάδου». Για να γίνει πιο σαφής πρόσθεσε ότι «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στον ελληνικό τουρισμό από σημαντικούς ομίλους, όπως, για παράδειγμα, η Four Seasons. Παράλληλα, αμερικανικά, κινεζικά και καναδικά funds έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσουν στην Ελλάδα και αυτό δείχνει το υψηλό επίπεδο του ελληνικού τουρισμού».

Και ενώ η κυβέρνηση προσφέρει «εφόδια και κίνητρα στην ιδιωτική πρωτοβουλία», δείχνοντας πως όταν μιλάει για ανάπτυξη του τουρισμού εννοεί τα κέρδη των επιχειρηματιών του κλάδου, για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες ένα ταξίδι αναψυχής για την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης, γίνεται, για όλο και περισσότερες, άπιαστο όνειρο. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΕΤΕ), ο εσωτερικός τουρισμός βρίσκεται στα επίπεδα του 50% (διακινούμενο χρήμα 1,5 δισ. ευρώ) σε σχέση με το 2008 (3 δισ. ευρώ), με τάσεις περαιτέρω μικρής μείωσης το 2014. Τα στοιχεία αυτά «ταιριάζουν» με τα αποτελέσματα της τελευταίας πανελλαδικής έρευνας από το ΙΝΚΑ, που δείχνει ότι περισσότεροι από 75 στους 100 Ελληνες θα περάσουν το φετινό καλοκαίρι χωρίς διακοπές.
Ακόμα και το περιοδικό «Der Spiegel», με δημοσίευμα, κάνει αναφορά για αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα, ωστόσο επισημαίνει για τον εσωτερικό τουρισμό ότι «σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τα τρία τέταρτα των Ελλήνων δηλώνουν ότι δεν σχεδιάζουν διακοπές ούτε στην Ελλάδα διότι οι τιμές είναι πολύ υψηλές». Στο σκηνικό αυτό να προστεθούν η άγρια εκμετάλλευση και το όργιο της «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας που έχουν επιβάλει οι επιχειρηματικοί όμιλοι σε βάρος των εργαζομένων του κλάδου.
Ολα αυτά ενώ τα δισεκατομμύρια ρέουν για τους επιχειρηματίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι αφίξεις για το πρώτο πεντάμηνο του 2014 ξεπέρασαν τα 3,5 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 17% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι. Το ίδιο διάστημα, οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 10,6% και το ταξιδιωτικό ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 1,13 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 6,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.