Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Ανακοίνωση Τ.Σ. Αργολίδας της ΚΝΕ προς τους πρωτοετείς φοιτητές


Συνάδελφε, συναδέλφισσα πρωτοετή,
Σε καλωσορίζουμε στη σχολή σου!
Με την είσοδό σου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ανοίγει ένα καινούργιο κεφάλαιο στη ζωή σου, μια νέα πρόκληση.
Σίγουρα έχεις πολλά ερωτήματα και αγωνία για το τι θα συναντήσεις, για το αν η σχολή και τα μαθήματα θα έχουν ενδιαφέρον, αν θα σου δώσουν διέξοδο στη ζωή.
Δεν είναι παράλογο να έχεις και ερωτήματα για το μέλλον, για το αν θα καταφέρεις να τελειώσεις έγκαιρα, αν τελειώνοντας θα βρεις δουλειά. Ήδη βλέπεις τους δικούς σου να δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με τις μειώσεις μισθών, τους φόρους, την ανεργία. Έχεις πείρα από το σχολείο για το πόσα έξοδα χρειάζονται για να σπουδάσει κάποιος.
Φρόντισε να πάρεις όση περισσότερη γνώση και εφόδια για το μέλλον μπορείς. Έχε όμως υπόψη ότι μόνο αυτό δεν φτάνει. Οι δυσκολίες που συναντάμε στη μόρφωση και στις σπουδές, η ανεργία και η κακοπληρωμένη δουλειά αργότερα είναι προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία της νεολαίας χωρίς να ευθύνεται η ίδια.
Χρειάζεται και δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου σου και οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση για τις σύγχρονες ανάγκες μαζί με τους συμφοιτητές σου και όλο το λαό, γιατί τίποτα δεν χαρίζεται.
Τα δικαιώματα που έχεις ξεκινώντας τη σχολή, κατακτήθηκαν με αγώνες. Όμως, οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση προσπαθούν να τα πάρουν πίσω!
Δικαιούσαι πάσο για μειωμένο εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ακόμα όμως κι έτσι, τα έξοδα για τις μεταφορές σου είναι μεγάλα, αν προσθέσεις τα εισιτήρια για τα αστικά ΜΜΜ, με τα υπεραστικά ΚΤΕΛ ή τα πλοία που πιθανά χρειάζεσαι. Διεκδίκησε δωρεάν μεταφορές για όσο σπουδάζεις!
Δικαιούσαι δωρεάν καθημερινή σίτιση στο εστιατόριο της σχολής. Αυτό συνεχώς προσπαθούν να το περιορίσουν. Μην το επιτρέψεις!
Ενώ δικαιούσαι δωρεάν στέγαση, τα δωμάτια στις φοιτητικές εστίες είναι ελάχιστα. Διεκδίκησε να φτιαχτούν νέες εστίες που να καλύπτουν τις ανάγκες και μέχρι τότε να δίνεται επίδομα ενοικίου!
Δικαιούσαι δωρεάν βιβλία, συγγράμματα που να καλύπτουν όλη την ύλη για να σπουδάσεις σωστά. Διεκδίκησέ τα! Σήμερα, με βάση το νόμο, επιτρέπεται να παίρνουμε μόνο 1 βιβλίο σε κάθε μάθημα, που κάποιες φορές δεν καλύπτει όλη την ύλη και αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε ή να φωτοτυπούμε άλλα βιβλία. Σε αρκετές σχολές ειδικά των ΤΕΙ δεν υπάρχουν καν βιβλία!
Δικαιούσαι δωρεάν αναλώσιμα (ποδιές, σχεδιαστικά, στηθοσκόπια και άλλα). Πιθανά να σου ζητήσουν να τα αγοράσεις. Διεκδικησέ τα!
Μην χαθείς... "στη μετάφραση" και παραιτηθείς από το δικαίωμά σου να μετεγγραφείς σε άλλη πόλη αν το δικαιούσαι.
Πιθανά να αναγκαστείς να πιάσεις δουλειά παράλληλα με τις σπουδές ακόμα και από το πρώτο έτος για να τα βγάλεις πέρα. Πολλοί φοιτητές καθυστερούν να πάρουν πτυχίο γιατί δουλεύουν, όχι γιατί είναι τεμπέληδες, όπως λέει η κυβέρνηση. Διεκδίκησε μέτρα διευκόλυνσης όπως πρόσθετες εξεταστικές περιόδους, άδειες με αποδοχές στις εξεταστικές, ειδικά ωράρια μαθημάτων. Να μη διαγραφεί κανείς που θέλει να τελειώσει τις σπουδές του.
Δικαιούσαι ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τη σχολή σου.
Συνάδελφε, συναδέλφισσα πρωτοετή,
Σε καλούμε να γνωρίσεις την Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας
Η ΚΝΕ είναι η Οργάνωση Νεολαίας του ΚΚΕ. Παλεύει για όλα τα σύγχρονα δικαιώματα της νεολαίας, για να λυθούν οριστικά τα προβλήματά της, για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες της στη μόρφωση, τη δουλειά, τη ζωή. Δρα στα σχολεία, στις σχολές, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές.
Παλεύουμε για να ενώσουμε σε κοινό αγώνα όλους τους νέους των εργατικών, λαϊκών οικογενειών, πιστεύοντας ότι δεν μας αξίζει η ανεργία, η μισή κακοπληρωμένη δουλειά, η υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων, η μισή ζωή, η ταξική εκμετάλλευση. Δεν μας αξίζει το σύστημα που κουμάντο κάνουν οι καπιταλιστές και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, για να ζουν οι λίγοι στη χλιδή και οι πολλοί στη φτώχεια και την ανέχεια.
Μέσα στις σχολές, αγωνιζόμαστε για πραγματική επιστημονική γνώση που αρμόζει στο σύγχρονο επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης, της τεχνολογίας, της ανθρώπινης γνώσης.
Για να σπουδάζουμε χωρίς δυσκολίες, δωρεάν, τα πτυχία μας να έχουν αντίκρισμα άμεσα στον τομέα στον οποίο σπουδάσαμε.
Για να είναι η επιστήμη στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών και όχι στην υπηρεσία του συστήματος της εκμετάλλευσης.
Παλεύουμε για την πραγματική, ριζική αλλαγή προς όφελος του λαού και της νεολαίας που μπορεί να έρθει μόνο με την επαναστατική ανατροπή του σάπιου και ξεπερασμένου καπιταλιστικού συστήματος. Για τη νέα κοινωνία των σύγχρονων δικαιωμάτων και αναγκών, της πραγματικής ελευθερίας: Το Σοσιαλισμό.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών σου αναζήτησε την αλήθεια!
Απ' όσα θα ακούσεις, σκέψου, σύγκρινε ποιο είναι σωστό και ποιο λάθος, με βάση το συμφέρον το δικό σου και της οικογένειάς σου. Κρίνε το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει με βάση το σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης, της τεχνολογίας, των παραγωγικών δυνατοτήτων και όχι με βάση το πώς αυτές θα αξιοποιηθούν προς όφελος της κερδοφορίας των λίγων ή το πόσο αντέχει η σημερινή οικονομία της κρίσης και της ανεργίας.
Μην υποκύψεις στα μαθήματα συμβιβασμού, που είναι πολύμορφα και από πολλούς καλοθελητές, ότι ο αυριανός εργαζόμενος, ο επιστήμονας πρέπει να σκέφτεται τάχα την πάρτη του, να στηρίζει το σημερινό σάπιο σύστημα.
Μην προσβλέπεις σε σωτήρες. Κανείς δεν θα σου χαρίσει τίποτα. Ο συλλογικός αγώνας μπορεί να ανοίξει δρόμους για τις σπουδές και τη ζωή που μας αξίζει.
Μην ακούς όσους συκοφαντούν τους αγώνες. Είναι οι ίδιοι που υπερασπίζονται και εφαρμόζουν τα μέτρα που χτυπάνε το παρόν και το μέλλον το δικό μας και των οικογενειών μας.
Μην αφήσεις τόπο να σταθούν οι φασίστες εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, τα τσιράκια των εκμεταλλευτών.
Μη δεχτείς "χάρες" που ζητάνε ανταλλάγματα. Διεκδίκησε ό,τι σου ανήκει.
Σε καλούμε να σηκώσεις το ανάστημά σου από την πρώτη μέρα.
Οι φοιτητές και οι σπουδαστές, αν συναντηθούν με τον αγωνιζόμενο λαό, μπορούν να πάρουν την τύχη των σπουδών και της ζωής στα χέρια τους.
Δρούμε στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα για να μαζικοποιηθούν και να ζωντανέψουν οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι.
Να αποκτήσουν αγωνιστικό προσανατολισμό.
Πάρε θέση μέσα από τους συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα, στην πάλη για δωρεάν σπουδές, για δουλειά με δικαιώματα, για επιστήμη στην υπηρεσία του λαού.