Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

ΕΣΑΚ και ΔΗΠΑΚ Γιατρών «Ευαγγελισμού»: Μερικές σκέψεις για τον «Έμπολα»



Ανακοίνωση σχετικά με την εξάπλωση του αιμορραγικού πυρετού από τον ιό «Ebola» και την ανάγκη ετοιμότητας όλων των αρμόδιων φορέων, με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, εξέδωσε η παράταξη της ΕΣΑΚ και ΔΗΠΑΚ Γιατρών «Ευαγγελισμού».
Στην ανακοίνωση με τίτλο «Μερικές σκέψεις για τον ιό Ebola» η παράταξη αναφέρει:
«Η ανησυχία για την εξάπλωση του αιμορραγικού πυρετού από τον ιό Ebola είναι λογική και αναμενόμενη. Μετά τους χιλιάδες θανάτους στη Δυτική Αφρική, κρούσματα εμφανίστηκαν σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

 
Θεωρούμε ότι οι υγειονομικοί που εργάζονται μέσα σ’ ένα πλήρως αποδιαρθρωμένο -λόγω ιδιωτικοποιήσεων και μειωμένων επιχορηγήσεων- σύστημα Υγείας, οφείλουν ταυτόχρονα με την οργάνωση των αγώνων τους για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, να σταθούν ψύχραιμοι και αποτελεσματικοί. Να αντιμετωπίσουν τόσο τον πανικό, όσο και τον εφησυχασμό του πληθυσμού. Η κατάσταση δεν σηκώνει πρόχειρους σχεδιασμούς, αλλά ούτε λόγια χωρίς κρατικό χρήμα.
Απαιτείται άμεσα:
  1. Υπεύθυνη και συστηματοποιημένη κρατική ενημέρωση από επιστήμονες και μέσω ΜΜΕ. Αυτό δεν έχει γίνει μέχρι τώρα και η πολιτική ηγεσία οφείλει να το κάνει άμεσα.
  2. Απαιτείται λεπτομερέστατη ενημέρωση όλων των υγειονομικών ανεξάρτητα από ειδικότητα (γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, παραϊατρικές ειδικότητες, διοικητικοί, καθαρίστριες, σεκιούριτι). Η ενημέρωση να είναι διαρκής και υποχρεωτική μέσω σημειωμάτων των επιτροπών λοιμώξεων, αλλά και του ΚΕΕΛΠΝΟ. Δεν είναι αυτονόητη η γνώση των συνθηκών μετάδοσης του ιού. Η ίδια ενημέρωση πρέπει να γίνει -υποχρεωτικά- και σε όλο το υγειονομικό προσωπικό Κέντρων Υγείας, Πολυιατρείων και φυσικά σε όλους τους υγειονομικούς του ιδιωτικού τομέα. Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε, γιατί τα νοσοκομεία και οι υγειονομικές δομές πρέπει να χαρακτηριστούν χώροι επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε προσλήψεις, συνθήκες εργασίας, ωράριο, μέτρα προστασίας, γιατρούς εργασίας κ.λπ. Αυτό πρέπει να γίνει ΤΩΡΑ και όχι στο απώτερο μέλλον.
  3. Ιδιαίτερα μέτρα, σε ανώτερο επίπεδο, πρέπει να ληφθούν για τα Τμήματα Επειγόντων και για τους χώρους μεγάλης προσέλευσης ασθενών. Δεν πρόκειται μόνο για θέματα του αναγκαίου εξοπλισμού (γάντια, μάσκες, μπλούζες, αντισηπτικά, χώροι πρώτης απομόνωσης του ύποπτου κρούσματος). Στις συνθήκες πανικού που επικρατούν στα ΤΕΠ λόγω πολυπληθούς προσέλευσης ασθενών και συνοδών είναι πολύ εύκολο ο μολυσμένος με τον ιό ακούσια να επιμολύνει μεγάλο αριθμό υγειονομικών και ασθενών πριν ακόμη χαρακτηριστεί ως ύποπτο κρούσμα.
Άρα, επιβάλλεται να γίνει σοβαρή αποσυμφόρηση των ΤΕΠ με ταχεία ανάπτυξη των δεκάδων υπαρκτών, αλλά αδρανών δομών της ΠΦΥ (και ανάπτυξη κι άλλων) εδώ και τώρα (!!!), αφού είναι πασίγνωστο πως το 70% με 80% των προσερχόμενων στα ΤΕΠ είναι υπόθεση της ΠΦΥ. Να γίνουν ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών, παρασκευαστών με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και στις δομές της ΠΦΥ και στα ΤΕΠ. Ο μεγαλύτερος σύμμαχος των λοιμώξεων είναι ο συγχρωτισμός ανθρώπων. Αυτοί που διέλυσαν τις όποιες δομές της ΠΦΥ που υπήρχαν και αυτοί που οραματίζονται δήθεν ..υγιείς επιχειρήσεις στην Υγεία δεν μπορούν να δώσουν λύση ούτε άμεσα ούτε μακροπρόθεσμα στις ολοένα διευρυνόμενες ανάγκες για λαϊκή Υγεία, πολύ περισσότερο σε μια επιδημία.
  • Ποιο Πολυιατρείο του πρώην ΙΚΑ αναβαθμίστηκε ώστε να παρέχει αξιοπρεπή ΠΦΥ;
  • Ποιο "υγιές" ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο ή ποια ΜΚΟ θα δώσει λύση στην πολεμική κατάσταση των ΤΕΠ μεγάλων νοσοκομείων;
Κυβερνήσεις, διάφορα κόμματα, πολλά ΜΜΕ και πολλοί επιστήμονες αναφέρονται μόνο στα βιολογικά δεδομένα που αφορούν τον αιμορραγικό πυρετό και αποκρύπτουν επιμελώς τα πολιτικά και κοινωνικά αίτια που σχετίζονται με την εξάπλωσή του. Το ίδιο έκαναν και με τον ιό Η1Ν1. Επειδή σε μια ενδεχόμενη επιδημία αυτοί που θα υποφέρουν περισσότερο είναι τα φτωχά λαϊκά στρώματα και οι μαχόμενοι υγειονομικοί, πρέπει να διεκδικηθούν ΤΩΡΑ τα όσα αναφέρονται παραπάνω.
  1. Επελέγη το νοσοκομείο "ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ" για να νοσηλεύσει τα ύποπτα κρούσματα. Το νοσοκομείο αυτό ετοιμάζονται να το κλείσουν: Εδώ κι ένα χρόνο έχουν μειώσει κατά πολύ τη δυναμικότητά του και έχουν μεταφέρει αλλού πάνω από το μισό προσωπικό. Αυτό το γεγονός αναδεικνύει την άμεση ανάγκη πλήρους επαναλειτουργίας όχι μόνο αυτού του νοσοκομείου, αλλά και των υπόλοιπων στα οποία μπήκε λουκέτο τα τελευταία χρόνια. Όπως πρέπει μερικοί να ντρέπονται για τις πολιτικές επιλογές του κεφαλαίου για το κλείσιμο των νοσοκομείων, άλλο τόσο πρέπει να ντρέπονται και αυτοί που προσδοκούν ότι μέσα από "υγιή" ιδιωτικά νοσοκομεία θα προσφέρουν έστω και ελάχιστη βοήθεια σε μια ενδεχόμενη επιδημία.
Τα σημεία που προτείνονται παραπάνω θεωρούμε πως είναι εκ των ων ουκ άνευ ως στοιχειώδης θωράκιση στον πιθανώς επερχόμενο κίνδυνο. Γιατί αν πρέπει μιλήσουμε για την πλήρη ανάπτυξη ενός δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας, που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας, έχουμε πολλά ακόμη να πούμε!».