Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Συνέλευση ΚΕΔΕ: Επείγοντα μέτρα για τους Δήμους διεκδικεί η «Λαϊκή Συσπείρωση»


Επείγοντα μέτρα για τους Δήμους από την κυβέρνηση, αλλά και από τους ίδιους τους Δήμους,  προς όφελος του λαού, διεκδικεί η  «Λαϊκή Συσπείρωση». 

Μιλώντας στη σημερινή Συνέλευση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), όπου βέβαια κυριαρχεί η συζήτηση για την «συμβολή» των Δήμων στην «δημοσιονομική προσαρμογή», η Ελπίδα  Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τόνισε ότι απαιτείται πλήρης κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των Δήμων, που θα προέρχεται από αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, από την φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, από την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας, κατάργηση των διατάξεων περί της λεγόμενης «οικονομικής αυτοτέλειας» και του «οικονομικού παρατηρίου». Αλλά και μέτρα από τους Δήμους, όπως  ουσιαστική ελάφρυνση και ρύθμιση παλαιών οφειλών για τα λαϊκά στρώματα και τους μικροεπαγγελματίες, πάγωμα των κατασχέσεων και πλειστηριασμών που έχουν εκδοθεί από τους Δήμους, για χρέη στους Δήμους, αναπροσαρμογές στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, μείωση στην κατοικία και τους μικροεπαγγελματίες - αυτοαπασχολούμενους και αύξηση στις μεγάλες επιχειρήσεις και τράπεζες.
Η Ελπίδα Παντελάκη κάλεσε στους εργαζόμενους των Δήμων, σε αντίθεση με το κλίμα «μελαγχολίας και κατάθλιψης» που προσπαθούν οι άλλες παρατάξεις να πείσουν ότι υπάρχει σε αυτή τη χώρα, να συμμετέχουν στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, την 1η Νοέμβρη στο Σύνταγμα.



Η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπέιρωσης» υπενθύμισε την προσπάθεια δημοσιονομικής «προσαρμογής» στην οποία συμμετείχε η ΚΕΔΕ επισημαίνοντας τα ζητήματα που «πέρασαν» από το Διοικητικό Συμβούλιό της και αφορούσαν τις αλλεπάλληλες μειώσεις της κρατικής χρηματοδότησης, την κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων, τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις δομών και υπηρεσιών, τη θεωρεία περί πλεονάζοντος προσωπικού, την κινητικότητα - διαθεσιμότητα - απολύσεις, το Οικονομικό Παρατηρητήριο και την εποπτεία των Δήμων καθώς και την «αξιολόγηση» - επανέλεγχο της μετατροπής των συμβάσεων των εργαζομένων σε μία σειρά Δήμους.
Υπογράμμισε ότι η «ισχυρή Τοπική Διοίκηση» εξυπηρετεί μόνο για τα συμφέροντα του κεφαλαίου και αντίθετα αποτελεί καταπέλτη για το λαό, καθώς «μειώνονται οι πόροι, αυξάνονται τα τέλη, τα χαράτσια, μειώνεται το προσωπικό, κλείνουν υπηρεσίες. Ζημιώνεται η λαϊκή οικογένεια που διαχρονικά οι κυβερνήσεις την αντιμετωπίζουν ως το μόνιμο υποζύγιο που στερείται υπηρεσίες που δικαιούται να τις απολαμβάνει δωρεάν από το κράτος, γιατί τις έχει ήδη πληρώσει με την άμεση και έμμεση φορολογία που έχει καταντήσει φορολεηλασία».
Αναφερόμενη στο αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο της Τοπικής Διοίκησης, η Ελπ. Παντελάκη έθεσε το ερώτημα: «Υπάρχει έστω κι ένας Δήμος που μπορεί να το παρακάμψει στα πλαίσια αυτής πολιτικής και εξουσίας;».  «Εμείς απαντάμε όχι» είπε και συνέχισε: «Μπορείς να αντισταθείς, να εμποδίσεις, να διεκδικήσεις και να πάρεις κάποια πράγματα - ανάσες για το λαό, σε συνδυασμό με την κινητοποίηση του λαού, που θα οργανώνει την πάλη του ενάντια στην αντιλαϊκή θύελλα. Αλλά για να παρακάμψεις το αντιδραστικό πλαίσιο που διέπει την Τοπική Διοίκηση πρέπει να ανατρέψεις την πολιτική και την εξουσία του κεφαλαίου».
Για την «αξιολόγηση» επεσήμανε πως στόχος είναι «ένα δημόσιο μικρότερο και ευέλικτο, ακόμα πιο αποφασιστικά στην υπηρεσία του κεφαλαίου, ένα δημόσιο πιο αυταρχικό και κατασταλτικό στις ανάγκες και τις διεκδικήσεις του λαού» ζητώντας παράλληλα την κατάργηση του σχετικού νόμου ενώ για την διαδικασία επανελέγχου της διαδικασίας μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, κάτι για το οποίο η «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι αντίθετη, υπογράμμισε: «Ανακαλεί η κυβέρνηση διορισμούς εργαζομένων που δουλεύουν για 10 - 15 χρόνια, έχουν ελεγχθεί από Δήμους και Υπηρεσιακά Συμβούλια, από τον ίδιο τον ΑΣΕΠ και νομιμοποιήθηκαν με νόμο του κράτους. Ποιος παρανομεί λοιπόν; Δήμαρχοι που αντιστέκονται και στέλνονται στους εισαγγελείς ή η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί της που δεν διστάζουν να "τσαλαπατούν" τους ίδιους τους νόμους που ψήφισαν, όταν ωφελούν τους εργαζόμενους;».

 

Υπηρέτες της αντιλαϊκής πολιτικής

 

Στην ανάγκη να υπάρξει... ενότητα όλων των παρατάξεων, οικονομική ανεξαρτησία των Δήμων και να αναταχθεί ο θεσμός της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, στάθηκε η πλειοψηφία των ομιλητών - υποψηφίων για το νέο ΔΣ της ΚΕΔΕ.
Μάλιστα, ο υποψήφιος με τη ΝΔ, δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «έχουμε ήδη ετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο έργων που προωθεί την κοινωνική ισότητα, την προστασία του περιβάλλοντος, την οικονομική ανεξαρτησία και τη βελτίωση του επιπέδου υπηρεσιών προς τους πολίτες», τονίζοντας παράλληλα πως «είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε από την κεντρική εξουσία αναβαθμισμένο ρόλο στα όργανα που διαχειρίζονται τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ και του "Πράσινου Ταμείου" σε όλα τα στάδια των αποφάσεων που αφορούν στην ένταξη και χρηματοδότηση έργων». Ακόμα μίλησε και για ... αντίσταση σε νέα απόπειρα περικοπής των πόρων.
Από την πλευρά του, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΚΕΔΕ, έκανε λόγο για μάχες που έδωσε η ΚΕΔΕ και πέτυχε παρουσιάζοντας ως επιτυχία τα χιλιάδες παιδιά που έμειναν εκτός παιδικών σταθμών, καθώς -όπως είπε- φέτος δόθηκαν περισσότερα χρήματα για την κάλυψη των θέσεων απ' ότι το 2010. Ακόμα και την τελευταία στιγμή της θητείας του, υπενθύμισε τη θετική του στάση για την αξιολόγηση, διαφωνώντας μόνο ως προς τον τρόπο της ποσόστωσης.