Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Λαϊκή Συσπείρωση Πετρούπολης: Νέες απαλλαγές από δημοτικά τέλη


Οι αποφάσεις της δημοτικής αρχής του ΚΚΕ

Στη διατήρηση των ήδη χαμηλών δημοτικών τελών αλλά και σε νέες απαλλαγές και μειώσεις σε δημότες κατέληξε το Δημοτικό Συμβούλιο της Πετρούπολης, ύστερα από πρόταση της Δημοτικής Αρχής. Συγκεκριμένα, από την πλευρά της Διοίκησης του Δήμου τονίστηκαν τα εξής:
«Από το 2011, που αναλάβαμε τη Διοίκηση του Δήμου, θέσαμε την ανάγκη αναπροσαρμογής τελών για τους συνδημότες μας, τους χαμηλόμισθους, τις τρίτεκνες - πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, τα ΑμεΕΑ, τους άπορους.
Συνεχίζοντας την πολιτική ανακούφισης στα λαϊκά νοικοκυριά της πόλης για τα δημοτικά τέλη του 2015 έχουμε ως βασικό κριτήριο τη διαφορετική ταξική θέση των φορολογουμένων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι διατηρούμε την υπάρχουσα κατάσταση στους συντελεστές των δημοτικών τελών (οι οποίοι, μάλιστα, είναι οι χαμηλότεροι σε όλη την Αττική). Εντάσσουμε στις ευπαθείς ομάδες για πλήρη απαλλαγή δημοτικών τελών μία νέα κατηγορία τους μακροχρόνια ανέργους και δίνουμε μία ανάσα με μείωση 50% των τελών στους νέους επαγγελματίες της πόλης μας για τον πρώτο χρόνο άσκησης του επαγγέλματος. Ταυτόχρονα, προτείνουμε την αύξηση των τελών καθαριότητας - φωτισμού από 3,52 ευρώ στα 4,50 ευρώ στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα εστίασης άνω των 750 τ.μ.

 
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι με τα παραπάνω δε λύνεται το πρόβλημα του λαϊκού νοικοκυριού, αυτό της κακοπληρωμένης ή απλήρωτης εργασίας, της ανεργίας, των απολύσεων, των χαρατσιών. Εξάλλου, αυτά είναι που κάνουν αδύνατη την εκπλήρωση των υποχρεώσεων - πληρωμής των εργαζόμενων δημοτών. Επιδιώκουμε, όμως, με την πρόταση που κάνουμε να δώσουμε μία ανάσα από την ασφυκτική κυβερνητική φοροληστεία.
Δεν αποδεχόμαστε την αύξηση της ανταποδοτικότητας, τα νέα τέλη και παράβολα για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, τη διεύρυνση της φορομπηχτικής πολιτικής συγκυβέρνησης και ΕΕ, που η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών ονομάζει "βελτίωση της εισπραξιμότητας ιδίων εσόδων".
Στις σημερινές συνθήκες παρατεταμένης καπιταλιστικής κρίσης, τονίζουμε την ανάγκη ο λαός να παλέψει, διεκδικώντας την πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των υπηρεσιών, που θα συνδυαστεί με την άμεση δραστική μείωση ανταποδοτικών τελών, με στόχο την κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, ανταποδοτικών και άλλων τελών, δηλαδή την κατάργηση κάθε είδους συμμετοχής των εργαζομένων. Τα έσοδα να προέρχονται από τη φορολογία στο μεγάλο κεφάλαιο, την εκκλησιαστική περιουσία, ενώ πρέπει να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στα οικιακά τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ, στην εκπαίδευση και την Υγεία.
Συγκεκριμένα, τα τέλη Καθαριότητας - Ηλεκτροφωτισμού καθορίζονται με τους εξής συντελεστές:
  • Για οικιακή χρήση 1,18 ευρώ.
  • Για επαγγελματική χρήση 3,52 ευρώ.
  • Για αλυσίδες σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα εστίασης άνω των 750 τ.μ. 4,50 ευρώ.
Απαλλάσσονται από Δημοτικά Τέλη οι παρακάτω:
  • Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ.
  • Τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 35.000 ευρώ.
  • ΑμεΑ με ετήσιο εισόδημα μέχρι 35.000 ευρώ.
  • Αποροι.
  • Μακροχρόνια άνεργοι με ετήσιο εισόδημα μέχρι 8.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 2.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος.
Μειώνονται κατά 50% τα δημοτικά τέλη:
  • Σε όσους έχουν υπαχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο.
  • Στους νέους επαγγελματίες, με προϋπόθεση την ύπαρξη επαγγελματικής στέγης και να μην είναι κατάστημα εστίασης.