Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Οι μικρομεσαίοι αγρότες ετοιμάζονται για νέους αγώνες


Σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων στη Λάρισα



Η οργάνωση της αγωνιστικής αντίδρασης της μικρομεσαίας αγροτιάς στη νέα σφοδρή επίθεση που δέχονται, φέτος, από την ΕΕ και τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ θα συζητηθεί και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις, στη σύσκεψη της Πανελλαδική Επιτροπής των μπλόκων που πραγματοποιείται  Κυριακή 20/10, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.
Η Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων είχε συγκροτηθεί από εκπροσώπους των 40 μπλόκων που είχαν στηθεί, πέρσι, σε διάφορες περιοχές της χώρας, στη διάρκεια της μεγάλης πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης, η οποία είχε κρατήσει πάνω από 20 μερόνυχτα, με εκατοντάδες τρακτέρ να βρίσκονται στους δρόμους.
Στη σύσκεψη θα γίνει συζήτηση για τα πολλά, παλιά και νέα, προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, λόγω της ΚΑΠ και, γενικότερα, της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και τα οποία τους ωθούν να βγουν στους δρόμους του αγώνα.


Νέος γύρος επίθεσης

 
Στη χρονιά που διανύουμε, μπήκαν σε εφαρμογή νέα αντιαγροτικά μέτρα που επέβαλαν η κυβέρνηση και η ΕΕ, ενώ οι αγρότες βρέθηκαν μπροστά σε πολλά νέα προβλήματα, όπως:
  • Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων, (ΕΝΦΙΑ), μέσω του οποίου φορολογούνται βαριά τα σπίτια, οι αποθήκες, τα οικόπεδα και τα χωράφια των αγροτών.
  • Η φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος από το πρώτο ευρώ, με συντελεστή 13%.
  • Οι μεγάλες περικοπές των εξισωτικών αποζημιώσεων, μέσω του αποχαρακτηρισμού εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων βοσκοτόπων.
  • Η λειτουργία των Κέντρων Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, (ΚΕΑΟ), μέσω των οποίων προωθούνται πλειστηριασμοί σπιτιών και χωραφιών των αγροτών για ανεξόφλητα χρέη τους στον ΟΓΑ.
  • Το εμπάργκο της Ρωσίας στα ελληνικά φρούτα, που έπληξε, ιδιαίτερα, τους παραγωγούς ροδακίνων, αλλά και ακτινιδίων κι άλλων προϊόντων.
  • Ο «συμψηφισμός» των αγροτικών επιδοτήσεων και των επιστροφών ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου (ΕΦΚΠ), με τις ασφαλιστικές οφειλές αγροτών προς τον ΟΓΑ, που προωθεί η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με την ΕΕ και θα πλήξει πάνω από 250.000 αγρότες με ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΟΓΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες που διοχετεύτηκαν στα ΜΜΕ, θα υπάρξει παρακράτηση μεγάλου μέρους της Ενιαίας Ενίσχυσης («χρονιάτικο τσεκ»), που είναι να εισπράξουν οι αγρότες το επόμενο διάστημα. Από την προκαταβολή του 50% της Ενιαίας Ενίσχυσης που θα καταβληθεί στα τέλη του Οκτώβρη - αρχές Νοέμβρη (η εξόφληση προβλέπεται για τα τέλη Δεκέμβρη), θα παρακρατηθούν από κάθε αγρότη από 752 μέχρι και 1.634 ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό που αναμένεται να παρακρατηθεί υπολογίζεται σε 65 - 75 εκατομμύρια ευρώ κι άλλα 17 εκ. ευρώ από τις επιστροφές ΦΠΑ και ΕΦΚΠ. «Συμψηφισμοί» αναμένεται να γίνουν και με άλλες επιδοτήσεις, όπως την εξισωτική στους κτηνοτρόφους, ενώ δε θα αφορούν μόνο στις οφειλές προς τον ΟΓΑ, αλλά και σε αγροτικά χρέη στη εφορία και στην τράπεζα.
Το νέο, μεγάλο «κακό» που έρχεται από τη νέα χρονιά για τη μικρομεσαία αγροτιά, είναι η Νέα ΚΑΠ της ΕΕ για το 2015 - 2020, η οποία, με τα νέα μέτρα που φέρνει, θα επιταχύνει κι άλλο το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και τη συγκέντρωση της γης και της αγροτικής παραγωγής σε λίγους μεγαλοαγρότες και μεγαλοεπιχειρηματίες - καπιταλιστές. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή του 2015, οι ενισχύσεις μειώνονται κατά 19% - η φετινή μείωση υπολογίζεται στο 8% - ενώ συνολικά μέχρι το 2020, η μείωση θα ξεπεράσει το 30%.

Οξύνονται τα «χρόνια» προβλήματα

 
Ταυτόχρονα, παραμένουν και συνεχώς οξύνονται τα χρόνια προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, που οφείλονται στη διαχρονική αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Αυτά κατά κύριο λόγο αφορούν:
-- Τις χαμηλές τιμές παραγωγού, που φέτος αφορούν στο σύνολο, σχεδόν, των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, ενώ προβλήματα υπάρχουν με τις ανοιχτές τιμές που καλούνται να διαθέσουν τη σοδειά τους οι παραγωγοί, με αποτέλεσμα να μην ξέρουν πότε και πόσο θα πληρωθούν.
-- Την αύξηση του κόστους παραγωγής, με τις συνεχείς ανατιμήσεις, που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι στις τιμές των αγροτικών μέσων και εφοδίων (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, μηχανήματα, ζωοτροφές κ.ά.), αλλά και το κράτος με τις μεγάλες αυξήσεις στο αγροτικό πετρέλαιο και το αγροτικό ρεύμα.
-- Τις «νόμιμες» περικοπές των επιδοτήσεων, οι οποίες από το 4% που ξεκίνησαν στην ενιαία ενίσχυση, πριν μερικά χρόνια, έφτασαν, φέτος, στο 12,5% κι έπεται συνέχεια.
-- Τις ζημιές στην παραγωγή από αντίξοες καιρικές συνθήκες και αρρώστιες, που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, παρά το γεγονός ότι τα ασφάλιστρα που πληρώνουν οι αγρότες είναι πολύ υψηλά.
-- Τα βαριά χαράτσια, που αναγκάζονται να πληρώνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι, όπως οι μεγάλες εισφορές σε ΕΛΓΑ - ΟΓΑ, για τις αδειοδοτήσεις των γεωτρήσεων, τις δηλώσεις καλλιέργειας (ΟΣΔΕ), τη νομιμοποίηση των σταυλικών εγκαταστάσεων, τις ηλεκτρονικές σημάνσεις των ζώων, στον γεωπόνο για τη συνταγογράφηση των φυτοφαρμάκων, στον κτηνίατρο για την εκτροφή των ζώων. Και, βεβαίως, θα πληρώνουν τα χαράτσια για την υγεία (5 ευρώ στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας, 1 ευρώ για κάθε συνταγή στο φαρμακείο, «μπαξίσι» για τη συνταγογράφηση στο συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ γιατρό) και όλα τα άλλα που πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα.
-- Τις περικοπές και τις μεγάλες καθυστερήσεις στην επιστροφή του ΦΠΑ (από 11,5% που ήταν η επιστροφή έπεσε κάτω από το 6%), του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων, της πετσοκομμένης εξισωτικής αποζημίωσης, της ενίσχυσης για τη νιτρορρύπανση κ.ά.
-- Το πετσόκομμα των αγροτικών συντάξεων (κόπηκαν τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και τα επιδόματα άδειας) και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τους αγρότες και τις αγρότισσες από τα 65 στα 67 χρόνια και στα 62 για όσους θα είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ επί 40 ολόκληρα χρόνια.

Αμεσες λύσεις και προοπτική

 
Με τους νέους αγώνες που προετοιμάζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες θα απαιτήσουν άμεσες λύσεις στα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν, διεκδικώντας κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους, μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, επίσπευση του χρόνου καταβολής των ενισχύσεων και των επιστροφών, ρύθμιση των αγροτικών χρεών και κατάργηση των μέτρων για πλειστηριασμούς σπιτιών και χωραφιών, δίκαιες αποζημιώσεις για τις καταστροφές στην παραγωγή, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ κι αφορολόγητο αγροτικό οικογενειακό εισόδημα, έργα αγροτικής υποδομής κ.ά.
Ταυτόχρονα, παλεύουν για την ανατροπή της ΚΑΠ της ΕΕ, που είναι η γενεσιουργός αιτία των αγροτικών προβλημάτων κι αν δεν μπουν ουσιαστικά εμπόδια στην εφαρμογή της, θα οδηγήσει σε πλήρες ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς στη χώρα μας.
Η προοπτική που θέτουν στον αγώνα τους οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού.
Μια ανάπτυξη που, μέσω του κεντρικού σχεδιασμού και του παραγωγικού συνεταιρισμού της φτωχής αγροτιάς, θα αξιοποιεί τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας, θα καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας και θα παράγει πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία, δημιουργώντας παράλληλα θέσεις σταθερής και μόνιμης εργασίας, με πλήρη δικαιώματα. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε πορεία ρήξης με την ΕΕ και την ΚΑΠ και όταν τα βασικά μέσα παραγωγής και η γη γίνουν εργατική - λαϊκή ιδιοκτησία.