Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Η ορκωμοσία του κομμουνιστή δημάρχου Ηλ. Σταμέλου στην Καισαριανή



Oι 3 κομμουνιστές δήμαρχοι
Πετρούπολης, Καισαριανής, Χαϊδαρίου
Η νέα δημοτική αρχή της Καισαριανής, ο κομμουνιστής δήμαρχος Ηλίας Σταμέλος και το δημοτικό συμβούλιο, ορκίστηκαν σήμερα στο Δημαρχείο της πόλης σε ειδική τελετή.
Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων ο Ηλίας Σταμέλος επεσήμανε ότι «Η Λαϊκή Συσπείρωση αναλαμβάνει τη διοίκηση του δήμου σε μία περίοδο όπου η επίθεση της κυβέρνησης, τα μέτρα που έχει πάρει για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης σε βάρος των εργαζομένων έχουν επιδεινώσει τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων της πόλης.
Βρισκόμαστε στην αρχή μιας προεκλογικής περιόδου όπου τα κόμματα που φαίνονται ως βασικοί της διεκδικητές της κυβέρνησης δεν αμφισβητούν τη μήτρα της πολιτικής που έχει φέρει σε αυτήν τη θέση τα λαικά στρώματα, δηλαδή την πολιτική της ΕΕ και της ανάπτυξης με επίκεντρο τα μονοπώλια και τα κέρδη τους, που προωθεί την ιδιωτικοποίηση όλων των κοινωνικών δομών στην τοπική διοίκηση στραγγαλίζει τα οικονομικά τους, προωθεί την ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα.»

Ο Ηλίας Σταμέλος κάλεσε τα λαϊκά στρώματα να συγκροτήσουν τη δική τους συμμαχία, να κρίνουν με βάση τις δικές τους ανάγκες τονίζοντας ότι «Εμείς ως δημοτική αρχή δεν θα γίνουμε το όχημα για να περάσουν όλα τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης. Θα αποτελέσουμε στήριγμα στις ανάγκες και τους αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού μας».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι πρώην δήμαρχοι του ιστορικού δήμου Παναγιώτης Μακρήςκαι Γιώργος Κατημερτζής και νυν δημοτικός σύμβουλος και οι κομμουνιστές δήμαρχοι Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος και Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος. Εκ μέρους του ΚΚΕ παραβρέθηκε ο Θέμης Γκιώνης μέλος της ΚΕ του Κόμματος καθώς και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων και μαζικών οργανώσεων. 
Παρατίθεται ολόκληρη η ομιλία του Ηλ. Σταμέλου:
«Καισαριανώτες - σες
Σας ευχαριστούμε για τη σημερινή σας συμμετοχή στην ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής, να σας ευχηθούμε χρόνια πολλά και στο νέο χρόνο να εκπληρωθούν οι ελπίδες και οι προσδοκίες όλων.
Θα θέλαμε για μια ακόμα φορά να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που μας ψήφισαν και στον πρώτο γύρο των εκλογών αλλά και στις επαναληπτικές ανεξάρτητα τις διαφορετικές εκτιμήσεις που μπορεί να έχουν. Σε όλους εκείνους που συνέβαλαν η Καισαριανή με την ιστορική της πορεία και παράδοση να αποκτήσει αγωνιστική αρχή.
Η Λαϊκή Συσπείρωση αναλαμβάνει τη διοίκηση του δήμου μετά τις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στην πόλη μας, σε μια περίοδο όπου η επίθεση της κυβέρνησης, τα μέτρα που έχει πάρει για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης σε βάρος των εργαζόμενων έχουν επιδείνωσει τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων της πόλης μας.
Βρισκόμαστε στην αρχή μιας προεκλογικής περιόδου όπου τα κόμματα που φέρονται σαν βασικοί διεκδικητές της κυβέρνησης και ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές, δεν αμφισβητούν τη μήτρα της πολιτικής που έχει φέρει σε αυτήν τη θέση τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων που δεν είναι άλλη από την πολιτική της ΕΕ και της ανάπτυξης με επίκεντρο τα μονοπώλια και τα κέρδη τους, που προωθεί την ιδιωτικοποίηση όλων των κοινωνικών δομών στην τοπική διοίκηση, στραγγαλίζει τα οικονομικά τους, προωθεί την ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα.
Τα λαϊκά στρώματα πρέπει να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με κριτήριο τις δικές τους ανάγκες, να συγκροτήσουν τη δική τους συμμαχία, τους δικούς τους στόχους διεκδίκησης.
Οι δήμοι και ο δημότες όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν ματώσει προκειμένου η κυβέρνηση να παρουσιάζει πλεόνασμα.
Γνωρίζουμε τις δυσκολίες και τα εμπόδια που θα συναντήσουμε στην προσπάθεια μας ανεξάρτητα ποιος θα είναι ο διαχειριστής της, γνωρίζουμε ότι κινούμαστε σε εχθρικό περιβάλλον.
Εμείς σαν δημοτική αρχή δεν θα γίνουμε το όχημα να περάσουν όλα τα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης.
Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για κρατική χρηματοδότηση, που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του δήμου, με στόχο τη μείωση των ανταποδοτικών τελών και με σκοπό την κατάργησή τους.
Διεκδικούμε τη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοτικών επενδύσεων αλλά και την αξιοποίηση των κονδυλίων για τη δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων, που να καλύπτουν τις εκπαιδευτικές, προνοιακές και πολιτιστικές ανάγκες, για έργα αντισεισμικής - αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας.
Θα αποτελέσουμε στήριγμα στους αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού μας.
Στο κέντρο της προσοχής μας βρίσκονται όλα εκείνα τα ζητήματα που αφορούν τη ζωή των λαϊκών οικογενειών της πόλης μας. Ιδιαίτερα τα επείγοντα μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας και της νεολαίας των λαϊκών στρωμάτων.
Όλοι γνωρίζουν τι παραλαμβάνουμε, τα προβλήματα σε όλους τους τομείς είναι σοβαρά από την κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς, την καθαριότητα, τα χρέη, κλπ. Ο δήμος και οι υπηρεσίες του ασφυκτιούν από την έλλειψη προσωπικού, βασικές κοινωνικές δομές απειλούνται με συρρίκνωση και κλείσιμο ή σπρώχνονται στην ιδιωτικοποίηση.
Μέσα από το δημοτικό συμβούλιο, τις λαϊκές συνελεύσεις, τις συναντήσεις με τους μαζικούς φορείς θα δώσουμε αναλυτική εικόνα των προβλημάτων αλλά και το σχέδιο μας για τη διεκδίκηση λύσεων με βάση τις διακηρύξεις μας.
Ο δήμος μας διαθέτει έμπειρο επιστημονικό - τεχνικό - εργατικό δυναμικό, καταρτισμένο, που μέσα σε άσχημες συνθήκες μισθολογικές και με μείωση προσωπικού λόγω συντάξεων, με υπερπροσπάθεια κρατά τις υπηρεσίες του δήμου σε ένα επίπεδο. Θα είμαστε δίπλα τους.
Στηρίζουμε την προσπάθειά τους για αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας τους. Διεκδικούμε την κάλυψη κενών θέσεων αλλά και επιπλέον, για την κάλυψη των διευρυμένων αναγκών, με προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία. Αντιστεκόμαστε στις απολύσεις, τη διαθεσιμότητα και την αξιολόγηση.
Αγαπητοί φίλες και φίλοι δεν είμαστε αιθεροβάμονες, δεν καλλιεργούμε αυταπάτες ότι όλα θα τα λύσουμε. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες και τα εμπόδια που θα συναντήσουμε. Δεν θα συμβιβαστούμε με αυτές. Βαδίζουμε κόντρα στο ρεύμα που οδηγεί στην καταστροφή του λαού.
Θα είμαστε λαϊκή αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή λαίλαπα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι προτάσεις μας και η δράση μας θα είναι απέναντι από την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης, του Καλλικράτη. Αυτό είναι αναγκαίος όρος και προϋπόθεση για να υπηρετήσουμε σαν νέα δημοτική αρχή το λαϊκό συμφέρον.
Στον αγώνα που έχουμε μπροστά μας, κανένας δεν περισσεύει, εκεί ο καθένας μας θα αποδεικνύει με ποιον είναι, ποιοι ενισχύουν τα εμπόδια και ποιοι θέλουν να τα παραμερίσουν. Εκεί θα φανούν τα όρια του συστήματος, εκεί θα αναδειχθεί και ο ρόλος της κάθε πολιτικής δύναμης. Διεκδικούμε όσα έχουμε ανάγκη, τώρα, άμεσα. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος με αυταπάτες και ψέματα, κόντρα στις μειωμένες απαιτήσεις. Κανείς δεν θα μας χαρίσει τίποτα. Αυτά που δικαιούμαστε θα τα κατακτήσουμε με αγώνα. Μόνο έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για να φτιάξουμε την πόλη μας στο μπόι των ονείρων μας.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέχτηκαν με τη Λαϊκή Συσπείρωση, και που αναδείχτηκαν σε δημοτική αρχή αυτό τον όρκο δίνουμε στο λαό της ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ, να συνεχίσουμε στην πράξη τις ηρωικές του παραδόσεις, να συνεχίσουμε στον δρόμο που χάραξαν οι αγωνιστικές δημοτικές αρχές με δημάρχους τον ΜΑΝΩΛΙΔΗ, τον ΜΑΚΡΗ και τον ΚΑΤΗΜΕΡΤΖΗ
Να αποτελέσει ο δήμος στήριγμα στην πάλη του λαού για να ανατρέψουν αντιλαϊκά μέτρα και πολιτικές ανεξάρτητα τον διαχειριστή τους, να διεκδικήσουμε λύσεις για τα επείγοντα προβλήματα του με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες του».