Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Ακάλυπτοι ακόμα και σ' έναν περαστικό χιονιά

Τρεις νεκρούς άφησε πίσω της η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών. Μια ηλικιωμένη γυναίκα έχασε την ζωή της χτες τα ξημερώματα στην πόλη του Αργους, όταν το σπίτι της έπιασε φωτιά και εκείνη δεν πρόλαβε να απομακρυνθεί. Εξάλλου, τραγικό θάνατο βρήκε το μεσημέρι μια ηλικιωμένη γυναίκα, εγκλωβισμένη μέσα στο φλεγόμενο σπίτι της, στην περιοχή Παστερμά, στο χωριό Βασιλικά της κεντρικής Λέσβου. Το σπίτι της 90χρονης κάηκε πιθανά από ανάφλεξη συσκευής θέρμανσης με υγραέριο. Ενας 35χρονος βρέθηκε νεκρός στα Ρουσσοχώρια του δήμου Μινώα Πεδιάδος, στο Ηράκλειο.
Παράλληλα, τρεις κτηνοτρόφοι παρέμεναν μέχρι αργά χτες το βράδυ αποκλεισμένοι στα ποιμνιοστάσιά τους λόγω του χιονιού σε Σελάκανο, Πρινιά και στην περιοχή της Βιάννου προς την Εμπαρο. Για τον απεγκλωβισμό τους, επιχειρούσαν πυροσβέστες της ΕΜΑΚ.
Το πυκνό χιόνι έχει καλύψει σχεδόν όλη την Κρήτη, καθιστώντας αρκετά δύσκολη τη μετακίνηση των κατοίκων, ενώ δημιούργησε αρκετές ζημιές σε σπίτια και καλλιέργειες. Από αυτές τις καταστροφές, κινδύνεψε μια ηλικιωμένη, όταν, λόγω της πυκνής χιονόπτωσης, κατέρρευσε το σπίτι της στο χωριό Κουδουμαλιά στο Λασίθι. Τη γυναίκα απεγκλώβισαν άνδρες της Πυροσβεστικής.

Πολλά είναι τα χωριά που παραμένουν αποκλεισμένα, ιδιαίτερα στην ανατολική και κεντρική Κρήτη, ενώ αρκετά είναι και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι κάτοικοι των βορείων περιοχών της Αττικής. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι προχτές το βράδυ κάτοικοι των περιοχών των Θρακομακεδόνων, της Μαλακάσας και του Μενιδίου χρειάζονταν αλυσίδες, προκειμένου να κινηθούν με τα οχήματά τους. Το χιόνι και το πολικό ψύχος εξακολουθούσαν να κάνουν κάτι παραπάνω από αισθητή την εμφάνισή τους και χτες, ενώ δύσκολα κινήθηκαν οι οδηγοί και σε άλλες περιοχές της Αττικής, λόγω του παγετού που επικρατούσε νωρίς το πρωί αλλά και αργά το βράδυ.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο ΟΑΣΑ απέσυρε λεωφορεία από 25 γραμμές, αφήνοντας το επιβατικό κοινό στα ... κρύα του λουτρού. Χαρακτηριστικό είναι πως θέλοντας να κρύψει τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν τόσο σε στόλο όσο και σε οργανικές θέσεις, προέβαλε τη δικαιολογία του καιρού και έκλεισε τις εν λόγω γραμμές που ξεκινούσαν από το κέντρο της Αθήνας αντί να τις διακόψει στα σημεία όπου υπήρχε πρόβλημα. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, καθηλωμένα έμειναν από το πρωί τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ που εκτελούσαν τα δρομολόγια Πολυτεχνείο - Νέα Ιωνία - Μαρούσι, Σταθμός Λαρίσης - Αχαρνές και Νομισματοκοπείο - Νέα Ζωή - Σταθμός Δ. Πλακεντίας. Τα δρομολόγια άρχισαν να εκτελούνται από νωρίς το απόγευμα.
Αύριο, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στις περιοχές των Θρακομακεδόνων, Βαρυμπόμπης, Διονύσου, Κρυονερίου, Αγίου Στεφάνου, Δροσιάς, Ανοιξης, Σταμάτας, Ροδόπολης, Αφιδνών, Αυλώνας, Μαρκόπουλου Ωρωπού, Καπανδριτίου, Καλάμου, Πολυδενδρίου, Μαλακάσας, Βαρνάβα, Γραμματικού και Ολυμπιακού Χωριού. Για τις υπόλοιπες περιοχές με πρόβλημα υπάρχει η πιθανότητα να παρθεί παρόμοια απόφαση νωρίς σήμερα το πρωί.
Για σήμερα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει τοπικές νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο σε Χαλκιδική, ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησο, Κυκλάδες και Κρήτη ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 Μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κατά τη διάρκεια της μέρας. Ισχυρός παγετός θα κάνει την εμφάνισή του κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια της χώρας νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ.