Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Eλα και εσύ στη συνάντηση όλων των μαθητών που νοιάζονται, σκέφτονται, αγωνιούν, προβληματίζονται, χαίρονται, τραγουδούν και με το κεφάλι ψηλά δεν δέχονται το μέλλον που ετοιμάζουν για μας χωρίς εμάς. ...των μαθητών που από την αρχή της χρονιάς οργανώσαμε τον αγώνα μας για το δικό μας μέλλον, για το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει. Ενώνουμε τη φωνή μας γιατί το δικαίωμά μας στη μόρφωση και τη ζωή, δεν χωράει στα όρια του σημερινού σάπιου συστήματος που για μας εξασφαλίζει φτώχεια, ανεργία, αμορφωσιά. 
Σκέψου... ... γιατί την ώρα που μειώνουν συνεχώς την χρηματοδότηση για την παιδεία, δίνουν επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές σε βιομήχανους, τραπεζίτες, εφοπλιστές; ... γιατί ξοδεύουν τεράστια ποσά σε ΝΑΤΟικά προγράμματα και αποστολές; ... γιατί τα σχολεία και τα σπίτια μας είναι κρύα ενώ οι εφοπλιστές παίρνουν αφορολόγητα καύσιμα και στους βιομήχανους δίνουν φτηνό ρεύμα; ... γιατί ενώ η τεχνολογία και η επιστήμη έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα και μπορούν να λυθούν μια σειρά προβλήματα, υπάρχουν άνθρωποι που μένουν χωρίς φάρμακα; ... γιατί ενώ τα super-market είναι γεμάτα με τρόφιμα υπάρχουν άνθρωποι που πεινάνε; Το σημερινό σύστημα ενισχύει τους λίγους, βασανίζοντας τους πολλούς. Εξασφαλίζει τα παράσιτα που έχουν πολυτελή και χλιδάτη ζωή. Αυτούς υπηρετεί και η ΕΕ.
Σχολικά βιβλία, μαθήματα, ευρωπαϊκά προγράμματα που μπαινοβγαίνουν στα σχολεία μας, μας μιλάνε για το τι είναι η ΕΕ, γιατί ιδρύθηκε, τι ρόλο παίζει. Μας λένε για την ΕΕ... ...που είναι το «κοινό μας σπίτι» ...που μας εξασφαλίζει την ελευθερία να κινούμαστε, να σπουδάζουμε, να δουλεύουμε και να ταξιδεύουμε ελεύθερα μέσα σε αυτή. ΄

Στοχεύουν στο μυαλό μας... 

Μας πλασάρουν για αξίες, τις αξίες και τα ιδανικά του συστήματος τους που στηρίζεται στην αδικία και την εκμετάλλευση. Μας λένε πως στην ζωή μας πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί, πως εδώ είναι «ο θάνατος σου η ζωή μου». Μας παρουσιάζουν για πρότυπο τον «επιχειρηματία-ηγέτη» που πατά επί πτωμάτων για να πετύχει. 
Αυτές είναι οι δικές τους αξίες. Δεν ταιριάζουν σε μας. Μας δίνουν κουτσουρεμένες γνώσεις, τόσες όσες χρειάζεται για να είμαστε χρήσιμοι για τα συμφέροντά τους και μας κρατάνε μακριά από την ολόπλευρη μόρφωση που μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα να κατανοούμε την πραγματικότητα, να είμαστε δημιουργικοί στη ζωή και στη σκέψη μας. 
Τα όνειρα μας δεν χωράνε στα όρια της ΕΕ και του συστήματος που υπηρετεί. Εμείς δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τον συμμαθητή, τον φίλο, τον μετανάστη. Με όλους αυτούς μεγαλώνουμε στις ίδιες γειτονιές, πάμε στα ίδια σχολεία, μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες για το μέλλον και την ζωή μας. Έχουμε για πρότυπο τους ανθρώπους του μόχθου που παράγουν όλο τον πλούτο που υπάρχει γύρω μας. 
Παλεύουμε για ένα σχολείο που θα μας βοηθάει να αναπτύσσουμε ολόπλευρα την προσωπικότητα μας και ταυτόχρονα να αξιοποιούμε τις κλίσεις μας, τα ενδιαφέροντα μας προκειμένου να συμβάλουμε από τη μεριά μας στην πρόοδο της κοινωνίας. Που θα διαπαιδαγωγεί τη νέα γενιά με τις αξίες της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης, της συνεργασίας, της προσφοράς για έναν καλύτερο κόσμο. Η αλήθεια είναι ότι μέσα στην ΕΕ ελεύθεροι είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές, να μετακινούν τα κεφάλαιά τους και να βρίσκουν φτηνούς εργαζόμενους. Μας προβάλλουν για θετικό ότι πρέπει να περιπλανιόμαστε από δω και από ‘κει μπας και μπορέσουμε να σπουδάσουμε και να δουλέψουμε. Αλήθεια... γιατί να μην μπορούμε όλα αυτά να τα κάνουμε στην χώρα μας; Η ΕΕ σημαίνει παιδεία εμπόρευμα, ανεργία, ανασφάλεια. Τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις και τους κανόνες της ΕΕ τα σέ- βεται η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Υπέγραψε νέα αντιλαϊκή συμφωνία που είναι συνέχεια των μνημονίων.

Διεκδικούμε την ζωή που μας αξίζει, παλεύουμε για ένα σχολείο: 

• δωρεάν για όλα τα παιδιά που κανείς δεν θα πληρώνει τίποτα. 
• που όλοι οι μαθητές θα μορφωνόμαστε το ίδιο, με υποδομές, βιβλία, καθηγητές, παντού. 
• που όλοι θα είμαστε ίσοι από όπου και αν “κρατάει η σκούφια μας”. 
• που θα μας βοηθάει να καταλαβαίνουμε ουσιαστικά, ολοκληρωμένα τη φύση, την κοινωνία, τον κόσμο. 
• που θα εξασφαλίζει την ενεργητική συμμετοχή όλων των μαθητών και θα παίρνει υπόψη τις ανάγκες μας στον πολιτισμό, τον αθλητισμό. 
• που θα μας βοηθάει να αντιμετωπίζουμε δημιουργικά την εργασία και τη ζωή, όποιο επάγγελμα και αν διαλέξουμε. 
• που αναγνωρίζει την ανάγκη της κοινωνίας να έχει τεχνίτες, τεχνικούς και δίνει στέρεη και ουσιαστική γνώση για να μπορούν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της τεχνικής. 
• Ενιαίο, 12χρονο, υποχρεωτικό για όλους.

ΕΛΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΣΟΥ

Τα Μαθητικά Φεστιβάλ τα χτίζουμε με το μεράκι και την δίψα μας για συζήτηση, συλλογικότητα, πολιτιστική δημιουργία, άθληση, διασκέδαση. Τα χτίζουμε εμείς, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ που έχουμε βαλθεί να αλλάξουμε τον κόσμο.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΑΝ ΕΣΕΝΑ ΚΙ ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΜΑΣ 

Έλα μαζί μας γιατί έχουμε κοινό συμφέρον:
• να ανατρέψουμε το σύστημα που τσακίζει τη ζωή τη δική μας και των οικογενειών μας. 
• να οικοδομήσουμε τη νέα κοινωνία, της πραγματικής ελευθερίας, της ζωής με δικαιώματα, το σοσιαλισμό. 

- ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΕΚΔΙΚΗΣΗ -