Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Συγκέντρωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Άργους Μυκηνών στην Νέα Κίο για τα σκουπίδια

Το τελευταίο διάστημα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε επίπεδο Δήμου το πολύ οξυμένο πρόβλημα που έχει να κάνει με τα σκουπίδια. Το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση έχουν ενημερώσει το λαό του Δήμου μας εδώ και καιρό βέβαια για τις εξελίξεις. Όμως η πρόσφατη φωτιά στο σκουπιδότοπο της Ν. Κίου δυστυχώς μας επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά...
Κάτω από την πίεση των σκουπιδιών θέλουν να μας αναγκάσουν να αποδεχτούμε να δοθεί η διαχείριση των απορριμμάτων στους ιδιώτες με οδυνηρές συνέπειες για την τσέπη μας και τη δημόσια υγεία, για την ασφάλεια των εργαζομένων στην καθαριότητα, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η γειτονική Τρίπολη όπου για 4 μήνες οι κάτοικοι ζούσαν μαζί με τεράστιους όγκους σκουπιδιών σε αποσύνθεση που απειλούν την υγεία τους.



Ευθύνες για την ανεξέλεγκτη αυτή κατάσταση έχει φυσικά η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της Περιφέρειας και του κ. Τατούλη και όσων στηρίζουν αυτό το σχέδιο που χαρίζει στην εταιρεία ΤΕΡΝΑ τη διαχείριση των απορριμμάτων (αποφάσεις του 2011) και κατ΄ επέκταση και μεγάλη κερδοφορία.

Είναι επίσης εγκληματικές οι ευθύνες των μέχρι τώρα κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ & των συγκυβερνήσεών τους και όπως είναι κατανοητό ευθύνες αυτού του μεγέθους έχουν τα στελέχη των κομμάτων αυτών σε τοπικό επίπεδο που υλοποιούσαν και υλοποιούν την πολιτική αυτή. Στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με τη συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ, διοικούσαν Δήμους, Νομαρχίες και Περιφέρειες όλα αυτά τα χρόνια. 150.000.000€ έχουν δοθεί για μελέτες τις προηγούμενες δεκαετίες από Δημοτικές και Νομαρχιακές Αρχές για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Πελοπόννησο, χωρίς αποτέλεσμα.

Όσο για τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, την απασχολεί η αποπληρωμή των δανειστών και οι εντυπωσιασμοί κατά τη διάρκεια των “διαπραγματεύσεων” και όχι τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα. Αποδέχονται και υλοποιούν κατά γράμμα τις κατευθύνσεις της ΕΕ για επιχειρηματική δραστηριότητα και στον τομέα των απορριμμάτων!

Οι Δημοτικές Αρχές έχουν επίσης ευθύνες, οι πρώην - που έχουν φέρει εδώ την κατάσταση και και οι νυν - που συνεχίζουν να παίρνουν αποφάσεις στη γραμμή αυτή. Προ ημερών επικύρωσαν την Προγραμματική Διαδημοτική Σύμβαση (Δήμοι Άργους – Μυκηνών και Ναυπλίου) για ίδρυση Μονάδας Μηχανικής Διαλογής = Εργοστάσιο = εγκατάσταση “προσωρινής” διαχείρισης, το οποίο θα εγκατασταθεί στην επιβαρυμένη παράνομη χωματερή που βρίσκεται στα όρια της Ν. Κίου. 
Δε μας έφτανε, λοιπόν, η ανεξέλεγκτη παράνομη χωματερή, η τεράστια περιβαλλοντική μόλυνση, η αποπνικτική ατμόσφαιρα την οποία είναι αναγκασμένοι οι κάτοικοι της Κίου και όχι μόνο να εισπνέουν κάθε τόσο που ξεσπούν οι φωτιές, θα τη φορτώσουν και με επιπλέον σκουπίδια από το δήμο Ναυπλίου! Και όταν ολοκληρωθεί το εργοστάσιο, με χρήματα του λαού φυσικά, τότε θα δοθεί προίκα στην ΤΕΡΝΑ. Κανείς δεν εγγυάται ότι δε θα γνωρίσουμε μια ακόμα ανοιχτή χωματερή ώσπου να ολοκληρωθεί το έργο (3 χρόνια λέει ο προγραμματισμός) σαν κι αυτή στα Δίδυμα Ερμιονίδας που ξεκίνησε με σπουδαίες προοπτικές και κατέληξε με σκασμένα δέματα σκουπιδιών ...

Δε θεωρούμε ανυποψίαστους όσους χαίρονται, ψηφίζουν και επικροτούν τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Άργους – Μυκηνών και Ναυπλίου για τη Διαδημοτική Προγραμματική Σύμβαση. Οι παρατάξεις των κ. Νικητόπουλου και κ. Πλατή, πιστοί στις επιταγές της ΕΕ, γιατί προφανώς αυτό είναι που τους εκφράζει και τους εξυπηρετεί το ψήφισαν χωρίς αντίρρηση.

Επίσης, είναι κάτι περισσότερο από υποκριτικό να μας την παρουσιάζουν οι κύριοι Δήμαρχοι Καμπόσος και Κωστούρος σαν αντίσταση στις επιλογές της ΤΕΡΝΑ και της Περιφέρειας!

Είναι απαράδεκτοι να κλείνουν τα μικρόφωνα και τις κάμερες κατά τη διάρκεια της συζήτησης και στα δύο Δημοτικά Συμβούλια και με την ίδια τακτική και οι δυο να μας κάνουν τάχα με μυστικοπάθεια πώς θα ξεγελάσουμε οι μεν τους δε και όλοι την Περιφέρεια σε τελική ανάλυση...

Υποτιμούν και κοροϊδεύουν τους πολίτες. Δεν έχουν στην πραγματικότητα αντιρρήσεις να αναλάβει η ΤΕΡΝΑ το μεγάλο έργο της διαχείρισης. Δεν ενδιαφέρθηκαν άλλωστε τόσον καιρό τώρα να ενημερώσουν πόσο θα στοιχίσει στους δημότες που θα πληρώνουν το έργο της ΤΕΡΝΑ.

Γιατί είναι γνωστό ότι η ανάδοχος εταιρία, ΤΕΡΝΑ, που θα αναλάβει το έργο όταν θα τη συμφέρει και με τις εγγυήσεις που θα εξασφαλίσει, δηλαδή τις ρήτρες ποσότητας και ποιότητας σκουπιδιών, και με τις έτοιμες εγκαταστάσεις που θα της παραδωθούν τότε και μόνο τότε θα ξεκινήσει το έργο και με νόμιμη προίκα μέσω ΣΔΙΤ 1η δόση πάνω από 100.000.000 €.

Όσο για τις ρήτρες που προαναφέραμε και τα κόστη που θα προκύψουν, η Περιφέρεια πεισματικά αρνιόταν να παραδόσει 1,5 χρόνο τα στοιχεία του διαγωνισμού στις επανειλημμένες οχλήσεις των εκπροσώπων της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπως είχε υποχρέωση. Έφτασαν σε σημείο να πλαστογραφήσουν – παραποιήσουν σχετική εισήγηση στ Περιφερειακό Συμβούλιο για να μην παρουσιάσουν στοιχεία όπως τα παρακάτω:

• Ότι θα πληρώνει ο λαός 65€/τόνο σκουπιδιών στην πόρτα της ΤΕΡΝΑ, που μαζί με το ΦΠΑ, την αποκομιδή, τη μεταφορά, τις ρήτρες ποσότητας και ποιότητας, θα ξεπεράσει 150€ /τόνο.

• Ότι χωροθέτησαν τα εργοστάσιά τους, τους χώρους ταφής και τους σταθμούς μεταφόρτωσης (11 συνολικά στην Πελοπόννησο, μεταξύ των οποίων ο ένας στη Νέα Κίο) σε κατοικημένες περιοχές, δίπλα σε σπίτια και χωριά, σε γη υψηλής παραγωγικότητας, σε αναδασωτέες εκτάσεις, πάνω σε υδροφόρους ορίζοντες, δίπλα στη θάλασσα.

• Ότι δε θα διαθέτουν τα σκουπιδοεργοστάσια σύγχρονη τεχνολογία αφού θα θάβεται το 45%.

• Τους ελέγχους περιβαλλοντολογικούς και τα πορίσματα θα τα βγάζει κάποιος ιδιώτης, όπως φυσικά θα συμφέρει την ΤΕΡΝΑ.

• Οι σταθμοί μεταβατικής διαχείρισης θα κάνουν υπαίθρια κομποστοποίηση

Εμείς διαφωνούμε με την προγραμματική σύμβαση για την προσωρινή διαχείριση αλλά και με την παράδοση του έργου στην ΤΕΡΝΑ. Τα σκουπίδια είναι «χρυσάφι» για τα συμφέροντα των επιχειρηματιών αλλά αδιέξοδο για τα λαϊκά στρώματα που καλούνται “να πληρώσουν το μάρμαρο”. Σε αυτό το μεθοδευμένο αδιέξοδο είναι μονόδρομος η αγωνιστική απάντηση!

Καλούμε, το εργατικό - λαϊκό κίνημα να κάνει δική του υπόθεση τον αγώνα ενάντια στις αντιλαϊκές, εχθρικές προς το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία επιλογές της άρχουσας τάξης στον τομέα των απορριμμάτων. Να συμπαραταχθεί με τη Λαϊκή Συσπείρωση για να αποτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας.

Η πρότασή της "Λαϊκής Συσπείρωσης" είναι:

• Να διαμορφωθεί Κεντρικός Εθνικός Σχεδιασμός για τα απορρίμματα που θα υλοποιείται από ενιαίο κρατικό φορέα διαχείρισης απορριμμάτων, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών, χωρίς καμιά επιβάρυνση των δημοτών, που πρέπει να απαλλαγούν και από τη φορολογία των λεγόμενων ανταποδοτικών τελών.

• Ο φορέας αυτός με επιστημονικά κριτήρια θα κάνει τις χωροθετήσεις, θα επιλέγει τις μεθόδους διαχείρισης, με προτεραιότητα τη διαλογή στην πηγή, θα σέβεται την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον

• Οι δήμοι είτε μόνοι τους είτε σε διαδημοτική συνεργασία να προχωρήσουν στην διαχείριση των απορριμμάτων για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, δηλαδή με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, ώστε να έχουν έσοδα που θα διατεθούν για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Η απόρριψη κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης, μέρους ή του συνόλου της συλλογής και της διαχείρισης των απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της ανακύκλωσης.

• Να μην υπογραφεί η σύμβαση Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με την "ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ".