Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ναυπλίου για την διαχείριση των απορριμμάτων

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΗΣ ΑΠΟ ΣΑΡΑΝΤΑ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

 
Το τελευταίο διάστημα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε επίπεδο Δήμου το πολύ οξυμμένο πρόβλημα που έχει να κάνει με τα σκουπίδια. Κάτω από την πίεση των σκουπιδιών θέλουν να μας αναγκάσουν να αποδεχτούμε να δοθεί η διαχείριση των απορριμμάτων στους ιδιώτες με οδυνηρές συνέπειες για την τσέπη μας και την δημόσια υγεία, για την ασφάλεια των εργαζομένων στην καθαριότητα, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η γειτονική Τρίπολη όπου για 4 μήνες οι κάτοικοι ζούσαν μαζί με τεράστιους όγκους σκουπιδιών σε αποσύνθεση να απειλούν την υγεία τους.
Ευθύνες έχουν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. και των συγκυβερνήσεων τους. Το ίδιο και τα στελέχη τους σε τοπικό επίπεδο όπου διοικούσαν Δήμους, Νομαρχίες, Περιφέρειες όλα αυτά τα χρόνια. 150.000.000 ευρώ έχουν δοθεί για μελέτες τις προηγούμενες δεκαετίες από Δημοτικές και Νομαρχιακές αρχές για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο χωρίς αποτέλεσμα.

Οι σημερινές Δημοτικές αρχές Ναυπλίου και Άργους έχουν επίσης ευθύνες γιατί συνεχίζουν να παίρνουν αποφάσεις στην κατεύθυνση αυτή.

Προ ημερών επικύρωσαν την Προγραμματική Διαδημοτική Σύμβαση (Δήμοι Άργους-Μυκηνών και Ναυπλίου) για ίδρυση Μονάδας Μηχανικής Διαλογής = εργοστάσιο = εγκατάσταση «προσωρινής διαχείρισης» το οποίο θα εγκατασταθεί στην επιβαρυμένη παράνομη χωματερή που βρίσκεται στα όρια της Ν.Κιου θέση Γριμάρια..

Επίσης είναι κάτι περισσότερο από υποκριτικό να μας την παρουσιάζουν οι κύριοι δήμαρχοι Καμπόσος και Κωστούρος σαν αντίσταση στις επιλογές της ΤΕΡΝΑ και της Περιφέρειας όταν δεν ζήτησαν ποτέ να μάθουν μέχρι τώρα το κόστος μεταφοράς για τους Δήμους τους, αλλά και με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους ήταν με τις επιλογές Τατουλη ως αναγκαίο κακό.

Είναι απαράδεκτοι να κλείνουν τα μικρόφωνα και τις κάμερες κατά τη διάρκεια της συζήτησης και στα δυο Δημοτικά Συμβούλια και με την ίδια τακτική και οι δυο σε κλίμα «μυστικοπάθειας» για να μας πείσουν πως θα ξεγελάσουμε οι μεν τους δε και όλοι την Περιφέρεια σε τελική ανάλυση.

Επίσης το επιχείρημα άλλων παρατάξεων (Αύρα, Νικητόπουλου, Άλλη Πρόταση)για προώθηση της ανακύκλωσης μέσα από αυτή τη σύμβαση και τα οικονομικά οφέλη των Δήμων δεν ευσταθεί. Γιατί :

1. Η Σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ έχει περάσει από την οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας και από ελεγκτικό συμβούλιο και έπονται οι τελικές υπογραφές.

2. Συμφωνεί και η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη διαχείριση από ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ. Απλώς θα το πάει αλλιώς το θέμα .Θα βάλει και μικρούς ιδιώτες στο παιχνίδι η και Δήμους σε συνεργασία με ΚΟΙΝΣΕΠ, ΜΚΟ, ακόμα και εταιρείες λαϊκής βάσης.. Το αφεντικό θα είναι ο ανάδοχος καπιταλιστής και κριτήριο το κέρδος του .Μελέτη, έλεγχο, τιμολόγηση θα τα έχει αυτός.

3. Η Σύμβαση γράφει καθαρά δυο πράγματα.

- Ότι θα λειτουργήσει ως προσωρινή μονάδα διαχείρισης μέχρι την ολοκλήρωση των έργων από τον ΠΕΣΔΑ. Μετά οι εγκαταστάσεις θα πάνε προίκα στον ιδιώτη.Ο ιδιώτης που θα φτιάξει τα σκουπιδοεργοστασια στην Μεγαλόπολη δεν είναι βλάκας να αφήνει τους Δήμους να κερδίζουν από την ανακύκλωση. Γι’αυτό βάζει και ρήτρα ποσότητας και ποιότητας που μαζί με τον εκβιασμό της διάθεσης του υπολείμματος (γιατί που θα το πάνε οι Δήμοι αφού δεν προβλέπονται τέτοιες υποδομές στα Γριμαρια) θα έχει το πάνω χέρι.

- Η αναφορά της Σύμβασης στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν αφήνει κανένα περιθώριο για δημόσια διαχείριση. Οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προωθούν τις ιδιωτικοποιήσεις , τα ανταποδοτικά τέλη, την πράσινη επιχειρηματικότητα έτσι λένε και την καύση.

Επίσης εγείρονται και περιβαλλοντικά θέματα.

Το νερό στη θέση Γριμαρια είναι στο 1,5 μέτρο από την επιφάνεια του εδάφους. Τεκμηριωμένα επιστήμονες αλλά και η υπηρεσία της Περιφέρειας μέσω της Διεύθυνσης περιβάλλοντος εκφράζουν αντιρρήσεις στη χωροθέτηση της Ν.Κιου γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για μόλυνση των υπογείων υδάτων αλλά και της θάλασσας.

Που θα πηγαίνουν τα σκουπίδια μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο;

18 μήνες να φτιαχτεί και 1 χρόνο να ξεκινήσει αφού από της 31 Μαρτίου 2015 κλείνουν οι ΧΑΔΑ στη Ανατολική Πελοπόννησο.

Εμείς λέμε θα πετιουνται ανεξέλεγκτα σε ρέματα και ποτάμια για να δημιουργηθεί αδιέξοδο και ο κόσμος να πει ας τα πάρει ο ιδιώτης με όποιο κόστος για τι αλλιώς θα γίνουμε Τρίπολη. Το παράδειγμα με τον εργολάβο στην Τρίπολη που αντί να τα πηγαίνει στη Φυλή όπως είχε υπογράψει τα έθαβε σε ιδιόκτητο χωράφι του παράνομα στη Μεγαλόπολη είναι νωπό.

Συνάδελφοι μην πιστεύετε τον Τατουλη, έχει φτάσει στο σημείο να πλαστογραφήσει αποφάσεις, να κρύψει στοιχεία από το Περιφερειακό Συμβούλιο τα προηγούμενα χρόνια ώστε να διευκολύνει τους καπιταλιστές στο συγκεκριμένο θέμα.

Έχει καταγγελθεί δημόσια γι’ αυτό από την Λαϊκή Συσπείρωση.

Όσοι υπογράψουν την σύμβαση των Δήμων υπογράφουν και τη διαχείριση από την ΤΕΡΝΑ ή την κάθε Τερνα. Βάζουν πλάτη για ένα διαχρονικό έγκλημα που θα σημαδέψει τις επόμενες γενιές.

Εμείς διαφωνούμε με την προγραμματική σύμβαση για την προσωρινή διαχείριση.
Ζητάμε να μην ισχύσει η παράδοση του έργου στην ΤΕΡΝΑ.

Ζητάμε να γίνει νέα ψηφοφορία γιατί :

α) Σας ενημερώνουμε με νέα στοιχεία.

β) Η ψηφοφορία να είναι ονομαστική

γ) Βάζουμε σε ψηφοφορία την δική μας πρόταση και καλούμε το λαϊκό κίνημα να συγκρουστεί με το δρόμο διαχείρισης που του προτείνουν.

Αυτός ο δρόμος είναι εχθρικός προς τα συμφέροντα του.

Πρέπει να καταλάβουν οι πολίτες πως το αστικό κράτος και οι κρίκοι του που είναι η Περιφέρεια και οι Δήμοι εκτελούν πιστά τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και δεν μπορούν να τις ανατρέψουν όσο τις διαχειρίζονται.,

Η πρόταση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ είναι :

- Να μην ισχύσει η σύμβαση Σ.Δ.Ι.Τ ( Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) μεταξύ Περιφέρειας και ΤΕΡΝΑ.

- Η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται από ενιαίο Δημόσιο Κρατικό Φορέα χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών σε όλα τα επίπεδα και χωρίς καμιά επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, που πρέπει να απαλλαγούν από την φορολογία των λεγόμενων ανταποδοτικών τελών και από άλλα πάσης φύσεως χαράτσια.

- Ο Φορέας αυτός με επιστημονικά κριτήρια θα κάνει τις χωροθετήσεις, θα επιλέγει τις μεθόδους διαχείρισης με προτεραιότητα σε πολιτικές μείωσης παραγωγής απορριμμάτων, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, θα σέβεται την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον.

- Το μικρό υπόλειμμα, θα θάβεται σε χωροθετημένους από το κράτος χώρους όπου θα έχουν παρθεί από πριν όλα τα μέτρα για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων (δενδροφυτευσεις, στεγανοποιήσεις κ.λ.π)

- Σε αυτά τα πλαίσια μπορεί να αναπτυχθεί και διαδημοτική συνεργασία.

Σε αυτή την κατεύθυνση μπορούν να διασφαλιστούν και πλήρη εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο, να υπάρχει σεβασμός στο περιβάλλον, να μην επιβαρυνθεί η υγεία και η τσέπη των λαϊκών στρωμάτων, να έχει έσοδα ο Δήμος που θα διατεθούν για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.