Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Επιδαύρου για την αντισεισμική θωράκιση


Ο πρόσφατος  σεισμός στη Λευκάδα ανέδειξε, για άλλη μια φορά, την ανάγκη για λήψη ουσιαστικών μέτρων αντισεισμικής προστασίας σε όλα τα κτίρια, ιδιαίτερα όμως εκεί που συγκεντρώνεται καθημερινά μεγάλος αριθμός ανθρώπων, όπως είναι τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί, οι δημόσιες υπηρεσίες και οι μεγάλες επιχειρήσεις.
Είναι γνωστό, ότι η Ελλάδα είναι η πλέον σεισμογενής χώρα της Ευρώπης, καθώς σε αυτήν εκλύεται το 50% της σεισμικής ενέργειας. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες όλων των αστικών κυβερνήσεων που, και σε περίοδο καπιταλιστικής ανάπτυξης και σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης, αδιαφορούν και δεν παίρνουν τα αναγκαία μέτρα για την αντισεισμική θωράκιση, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων λαϊκών οικογενειών.

Ο λόγος που οι κυβερνήσεις δεν λαμβάνουν μέτρα αντισεισμικής θωράκισης όπως και δεν κατασκευάζουν αντιπλημμυρικά έργα είναι ότι αυτά δεν είναι κερδοφόρα για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. 
Οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτούν έργα με κριτήρια τι συμφέρει τους επιχειρηματικούς ομίλους, γιατί αυτών τα συμφέροντα υπηρετούν σε βάρος των δικών μας αναγκών. 
Στο Δήμο μας, υπάρχουν δημόσια και ιδιωτικά κτίρια που έχουν κατασκευαστεί με τους παλιούς αντισεισμικούς κανονισμούς και είναι εν δυνάμει επικίνδυνα. Χρειάζεται να ελεγχθούν όλα τα κτίρια άμεσα και να γίνουν και οι αναγκαίες στατικές ενισχύσεις ώστε να πληρούν τους όρους ασφάλειας και αντισεισμικής προστασίας.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Δήμαρχος σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η δημοτική αρχή για:
  • Να ελεγχθούν όλα τα δημόσια κτίρια, ιεραρχώντας ιδιαίτερα αυτά που συγκεντρώνουν καθημερινά πλήθος ατόμων, όπως τα σχολεία, το κέντρο υγείας, υπηρεσίες και χώροι εργασίας κλπ. σύμφωνα με τους τελευταίους αντισεισμικούς κανονισμούς του 2003 (Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας). Για όσα κτίρια δεν προκύπτει αντισεισμική επάρκεια να αντικατασταθούν με σύγχρονα αντισεισμικά κτίρια. Να συνταχθεί επικαιροποιημένο μητρώο ελέγχων.
  • Τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή του μηχανισμού επέμβασης και πολιτικής προστασίας.
  • Την οικοδόμηση νέων σύγχρονων κτιρίων για σχολεία, έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων με σύγχρονες και ασφαλείς κατασκευές.
·         Τακτική και ουσιαστική ενημέρωση και προετοιμασία των πολιτών και ειδικότερα των μικρών μαθητών με Προγράμματα Αντισεισμικής Αγωγής, για γρήγορη εκκένωση και διαφυγή.

·         Δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα Αντισεισμικής Θωράκισης, με διάθεση πόρων για την ουσιαστική κάλυψη των λαϊκών μας αναγκών.