Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου για τα θέματα του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου

Την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε Δημοτικό Συμβούλιο όπου το 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης με περιεχόμενο τα προβλήματα των σχολικών μονάδων του Δήμου, το εισηγήθηκε η Λαϊκή Συσπείρωση.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι για να εισηγηθεί ένα θέμα η αντιπολίτευση, απαιτούνται 11 υπογραφές δημοτικών συμβούλων, τις οποίες και έδωσαν σύμβουλοι της αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα να υποστούν «ανάκριση» για το πόσο γνωρίζουν το θέμα, από συμβούλους της παράταξης του δημάρχου. Η ίδια τακτική ακολουθήθηκε και κατά την διάρκεια της τοποθέτησης των συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης. Συνεχείς διακοπές, απαράδεκτα σχόλια, προσπάθεια αποπροσανατολισμού της συζήτησης, ειρωνεία από τη μεριά των συμβούλων της παράταξης του Δημάρχου καθώς και από τον ίδιο τον Δήμαρχο και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν ήταν βέβαια η πρώτη φορά που συμβαίνουν αυτά. Από τη μεριά της συμπολίτευσης απουσιάζει ο πολιτικός λόγος κι έχουν την αίσθηση ότι με φωνές και προπηλακισμούς θα μας φιμώσουν. Είναι μακριά νυχτωμένοι! Οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης έχουν δηλώσει ότι με «βάση την τιμή και τη συνείδησή τους, θα υπηρετούν και θα υπερασπίζονται τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού»

Και είναι ανάγκη του λαού η εκπαίδευση! Είναι ανάγκη των μαθητών τα σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια. Η εισήγησή μας για τα προβλήματα των σχολικών μονάδων ήταν αναγκαία για να πάρουν απαντήσεις οι δημότες. Είχε προηγηθεί επερώτηση προς το Δήμαρχο η οποία δεν απαντήθηκε ποτέ. Στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου οι απαντήσεις που πήραμε από το Δήμαρχο δεν ήταν πειστικές.


Συγκεκριμένα:

 Επικαλέστηκε έγγραφα εγκρίσεων καταλληλότητας για το 2ο Νηπιαγωγείο. Σύμφωνα με τη δική του λογική αυτά τα έγγραφα νομιμοποιούν την ανυπαρξία παραθύρων και επαρκούς φυσικού εξαερισμού σε αίθουσα διδασκαλίας, την ανυπαρξία χώρου ξεκούρασης των νηπίων, την ανυπαρξία τουαλέτας προσωπικού, την ανυπαρξία σκίασης του αύλειου χώρου. Άλλωστε κατά τα λεγόμενά του έχουμε χειμώνα και δεν χρειάζονται τα νήπια σκίαση!

 Για το 7ο Νηπιαγωγείο που στεγάζεται σε μαγαζί με αύλειο χώρο κυριολεκτικά σαν κλουβί, απάντησε ότι τα νήπια αυλίζονται σε παρακείμενη παιδική χαρά!

 Για το κτιριακό των συστεγαζόμενων 2ου, 5ου Δημοτικών απάντησε γενικά ότι έχει υπόψη του τέσσερεις περιπτώσεις οικοπέδων, χωρίς όμως συγκεκριμένη πρόταση λύσης.

 Για την αναγκαιότητα εύρεσης λύσης έτσι ώστε οι μαθητές των Λυκείων του Ναυπλίου να μην κάνουν μάθημα σε λυόμενα ή σε αίθουσες χωρισμένες στα δύο, δεν πήραμε απάντηση. Όπως επίσης δεν πήραμε απάντηση για την έλλειψη αίθουσας εκδηλώσεων και βιβλιοθήκης .

 Για το πρόβλημα του ΕΠΑΛ Ναυπλίου και την ανάγκη δημιουργίας χώρου για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής απάντησε ότι δεν μπορεί να γίνει διαμόρφωση γιατί φταίει το οικόπεδο που επιλέχτηκε για σχολείο και θα κοστίσει πολύ ακριβά.

 Για τις ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές στο ΓΕΛ Αγίας Τριάδας απάντησε η πρόεδρος της σχολικής επιτροπής κα Ράλλη λέγοντας ότι σήμερα (4/12) ενημερώθηκε για το πρόβλημα! Για τα κτιριακά προβλήματα του ίδιου σχολείου (ανάγκη συντήρησης όπως ελαιοχρωματισμοί, αντιμετώπιση της υγρασίας κλπ) ο Δήμαρχος στάθηκε μόνο στο ζήτημα της υγρασίας λέγοντας ότι υγρασία έχει και το δικό του σπίτι. Στο δικό του σπίτι όμως δεν στεγάζονται εκατό παιδιά.

 Η πρόεδρος της σχολικής επιτροπής ισχυρίστηκε ότι δεν έχουν δεχτεί ποτέ διαμαρτυρίες, την διαψεύδει όμως η ανοικτή επιστολή του διευθυντή του 5ου Δημοτικού.

 Στο υπαρκτό πρόβλημα του προσεισμικού ελέγχου των παλαιών σχολικών κτιρίων, ο Δήμαρχος μας κατηγόρησε ότι κινδυνολογούμε και δήλωσε ότι έλεγχος έχει γίνει, ενώ είναι γνωστό από την τεχνική υπηρεσία ότι προσεισμικός έλεγχος δεν έχει γίνει σε κανένα σχολείο. Μάλιστα έμμεσα απειληθήκαμε με παρέμβαση εισαγγελέα. Τονίζουμε ότι για να γίνει ουσιαστικός προσεισμικός έλεγχος απαιτούνται τρεις επάλληλες φάσεις:
1η φάση: Ταχύς οπτικόςέλεγχος (Τ.Ο.Ε.) της τρωτότητας βαθμονόμηση και αξιολόγηση των δεδομένων.
2η φάση: Εφαρμογή στα κτίρια μη καταστροφικών δοκιμών.
3η φάση: Εκπόνηση μελετών ενίσχυσης και υλοποίηση των ενισχύσεων.
Δεν προσκόμισε κανένα έγγραφο που να δηλώνει ότι έχουν πραγματοποιηθεί και οι τρεις φάσεις.

Σχολικές καθαρίστριες

 Όσο για τα προβλήματα των καθαριστών των σχολείων ο Δήμαρχος εμφανίστηκε ως προστάτης τους και ότι του αποδίδουμε ευθύνες που δεν έχει. Υπεύθυνη όμως για τον καθαρισμό των σχολικών κτηρίων είναι η Δημοτική Αρχή και οι εργαζόμενες/οι είναι σε ομηρία, εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, αμείβονται με 200 έως 400€ και είναι απλήρωτες/οι ακόμη από το καλοκαίρι.
Αναρωτιόμαστε πως τις/τους προστατεύει όταν δεν έχει κάνει καμία ενέργεια για να διεκδικήσει λύση των προβλημάτων τους από την κεντρική κυβέρνηση που είναι αρμόδια; Προστάτης τους εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου ο κος Μπαρού στον οποίο έχουν γνωστοποιήσει τα αιτήματά τους. Γιατί όμως δεν έχουμε δει κανένα από τη μεριά του δημοσιευμένο κείμενο στήριξης στα δίκαια αιτήματά τους; Άμα ενδιαφέρονταν για τα προβλήματά τους τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο πρόεδρος του ΕΚ γιατί δεν έχουν φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο για να εκδοθεί ένα ομόφωνο ψήφισμα συμπαράστασης; Πολλά δημοτικά συμβούλια έχουν εκδώσει ψηφίσματα συμπαράστασης και στήριξης στα αιτήματα των καθαριστριών όπως των Σερρών, Ραφήνας, Καβάλας κ.ά. Ποιον εξυπηρετούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας; Τα φτηνά μεροκάματα; Η ανασφάλεια;
Τις εργαζόμενες πάντως όχι,γι`αυτό η Λαϊκή Συσπείρωση θα συνεχίσει να στηρίζει τον αγώνα τους.

Γηροκομείο

Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν ο ορισμός Διοικητικού Συμβουλίου του Γηροκομείου την ευθύνη λειτουργίας του οποίου έχει ο Δήμος.

Σε προηγούμενη συνεδρίαση ο Δήμαρχος είχε δηλώσει ότι το Γηροκομείο βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο και επειδή είναι ίδρυμα δεν έχει καμία νομική δυνατότητα να παρέμβει, χωρίς ωστόσο να προτείνει κάποια λύση. Αντίθετα αποποιήθηκε τις δικές του ευθύνες και ζήτησε συγκεκριμένες προτάσεις από την αντιπολίτευση. Επομένως δεν έκφρασε καμία πολιτική βούληση και πρόθεση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 4/12 στον ορισμό του Δ.Σ. πέταξε την μπάλα στην εξέδρα.Όρισε τον κο Αναγνωσταρά πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Γηροκομείου, και αυτό το παρουσίασε ως ενωτική πρόταση συνεργασίας.
Όλη αυτή η τακτική της Δημοτικής Αρχής αποβαίνει σε βάρος των γερόντων και της κοινωνίας.


Πυρηνελαιουργεία

Εκτός ημερησίας διάταξης τέθηκε και το θέμα των πυρηνελαιουργείων με πρόταση από την μείζονα αντιπολίτευση να εγκατασταθούν σταθμοί ελέγχου της ποιότητας της ατμόσφαιρας. Ο Δήμαρχος απάντησε ότι είναι σε επαφή με το Πανεπιστήμιο Κρήτης για αυτό το θέμα και ότι τα πυρηνελαιουργεία έχουν αδειοδότηση. Πράγματι τα λειτουργούντα πυρηνελαιουργεία διαθέτουν σε ισχύ περιβαλλοντικούς όρους, είναι όμως στην ευχέρεια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να τους τροποποιήσει ή και να επιβάλλει πρόσθετους όρους, εφ’όσον κρίνει ότι δεν προστατεύεται επαρκώς το περιβάλλον. Προφανώς δεν έχουν επιβληθεί μέχρι τώρα πρόσθετοι όροι και το πρόβλημα της κάπνας και της δυσοσμίας παραμένει άλυτο και βέβαια δεν γνωρίζουμε κατά πόσο οι εκπομπές των αερίων είναι επικίνδυνες για την υγεία.

Όλο αυτό το διάστημα η δημοτική αρχή του Δήμου Ναυπλιέων γλυκαμένη από τις εξουσίες που τις δίνει η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης υποβαθμίζει το ρόλο του δημοτικού συμβουλίου και απαξιώνει με χλευασμό και εμπάθεια τους συμβούλους. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να αντιπαρατεθούμε σε επίπεδο χουλιγκανισμού! Στεκόμαστε απέναντί τους με αξιοπρεπή πολιτικό λόγο πάντα σύμφωνα με τις ανάγκες του λαού.

Οι λύσεις στα μεγάλα προβλήματα του τόπου δεν θα έρθουν μέσα από το ΔημοτικόΣυμβούλιο, όπου με τους πολιτικούς συσχετισμούς που υπάρχουν, εφαρμόζεται η γραμμή της συναίνεσης, της υποταγής και της διαχείρισης της βαρβαρότητας που ζούμε,αλλά μέσα από τους αγώνες του λαού για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών του.