Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου για τη …”συνεδρίαση” του Δ.Σ.: Διαχειριστική ανεπάρκεια ή σκοπιμότητα;

Για άλλη μια φορά κληθήκαμε  να συμμετέχουμε σε ένα δημοτικό συμβούλιο δια περιφοράς χωρίς να μας έχουν δοθεί εγκαίρως οι εισηγήσεις έτσι ώστε να  έχουμε  λάβει γνώση, όλων των στοιχείων που αφορούν στα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
Η πρότασή μας για τηλεδιάσκεψη έτσι ώστε να μπορούν οι σύμβουλοι να αποφασίζουν άμεσα, αποτελεσματικά, διεξάγοντας διάλογο σε πραγματικό χρόνο, έπεσε στο κενό.
Ειλικρινά δεν μπορούμε να υποθέσουμε για ποιους λόγους μπορεί να είναι ανέφικτη μια τηλεδιάσκεψη.  Εφόσον μέχρι σήμερα, που ζυγώνει ο χρόνος άρσης των μέτρων, δεν κατάφερε η δημοτική αρχή να εξασφαλίσει τις καλύτερες προϋποθέσεις για να γίνει η συνεδρίαση του Δ.Σ σε συνθήκες δημοκρατικού διαλόγου αποδεικνύεται η διαχειριστική της ανεπάρκεια.
Βέβαια η έλλειψη προγραμματισμού και ιεράρχησης των αναγκών φαίνεται και από τα θέματα που εισηγήθηκε η δημοτική αρχή.
Συγκεκριμένα:
Το 1ο θέμα αφορούσε στην έγκριση χρησιμοποίησης χώρων κάμπινγκ για προσωρινή διαμονή τουριστών στο πλαίσιο αντιμετώπισης συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η εισήγηση των έξι γραμμών μας ζητούσε να εξουσιοδοτήσουμε τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για να βρει ένα κάμπινγκ για προσωρινή διαμονή των τουριστών. Δεν μας δόθηκε καμία πληροφορία για τον αριθμό των τουριστών που είναι εγκλωβισμένοι στην περιοχή μας. Δεν γνωρίζουμε που διέμεναν από τη στιγμή που έκλεισαν τα σύνορα μέχρι σήμερα. Μέχρι τώρα αυτοί οι άνθρωποι ήταν ξεχασμένοι από το Δήμαρχο.
 Το 2ο θέμα αφορούσε στην επιλογή υδρονομέων.
Η αδιαφάνεια σε όλο της το μεγαλείο. Μας ζητήσανε να εγκρίνουμε  την επιλογή τεσσάρων υδρονομέων χωρίς να μας γνωστοποιούνται τα προσόντα όλων όσων είχαν κάνει αίτηση. Το μόνο που ήθελαν ήταν να συναινέσουμε στη δική τους απόφαση. Η βουβή συναίνεση σε ότι πει ο Δήμαρχος  αποτελεί τακτική της δικής του  παράταξης  και δεν αρμόζει στην αξιοπρέπεια και στη στάση ζωής των συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης.
 Το 3ο και 4ο θέμα αφορούσαν στην 5η αναμόρφωση του προϋπολογισμού και στη 2η τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος.
Στις εισηγήσεις που πολύ καθυστερημένα λάβαμε βλέπουμε τροποποιήσεις σε έργα που ήταν γνωστά και δεν είχαν συμπεριληφθεί στο τεχνικό πρόγραμμα και κατά συνέπεια ούτε στον προϋπολογισμό. Για τις  συνεχείς τροποποιήσεις ο καθένας μπορεί να αναρωτηθεί για ποιους λόγους γίνονται, αφού τα περισσότερα οικονομικά και τεχνικά στοιχεία,πέρα από ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι προβλέψιμα όταν υπάρχει στοχοθεσία. Δυστυχώς δύο μόνο είναι οι πιθανές απαντήσεις. Είτε υπάρχει σκοπιμότητα  είτε διαχειριστική ανεπάρκεια.

Η μεγάλη καθυστέρηση στη λήψη των εισηγήσεων και μάλιστα ελλιπών, ή ίδια η διαδικασία της δια περιφοράς συνεδρίασης αλλά και το περιεχόμενο των θεμάτων για τα οποία χωρίς να συζητηθούν λαμβάνονται  αποφάσεις, φανερώνουν την εσκεμμένη απαξίωση της Δημοτικής Αρχής προς τους αιρετούς εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας.
Και για τα θέματα που ήταν άμεση ανάγκη να συζητηθούν …σιωπή.
Η Λαϊκή Συσπείρωση εγγράφως έθεσε τις προτάσεις της για πρόσθετα οικονομικά μέτρα στήριξης των δημοτών που έχουν πληγεί από τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού και ζητήσαμε να συγκλιθεί άμεσα δημοτικό συμβούλιο για να συζητήσουμε πως ο Δήμος θα μπορούσε να συνεισφέρει στο οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει πολλοί συμπολίτες μας.  Η ευαισθησία δεν πρέπει να εξαντλείται μόνο στην απαλλαγή από τα τέλη των επιχειρήσεων αλλά και των εργαζόμενων, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών που είχαν τεράστιες επιπτώσεις στο εισόδημά τους εξαιτίας των συνθηκών που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας.
Αυτά τα θέματα έπρεπε να συζητηθούν αλλά η ατζέντα του Δημάρχου δεν τα χωράει.
Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι και στο πεδίο της οικονομίας. Τα οικονομικά επιτελεία της κυβέρνησης, με πρόσχημα την αρρώστια, ψάχνουν τρόπους να εφαρμόσουν μειώσεις μισθών. Τα κλειστά μαγαζιά αλλά και τα αρνητικά μηνύματα που έρχονται για το κομμάτι του τουρισμού θα δημιουργήσουν πρόσθετα βάρη στις λαϊκές οικογένειες.
Αυτή τη στιγμή είναι η ώρα που πρέπει να διεκδικήσουμε τις οικονομικές ελαφρύνσεις που δικαιούμαστε και σε αυτήν την κατεύθυνση ζητάμε να κινηθεί και η Δημοτική Αρχή.