Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου- Τεχνικό Πρόγραμμα 2021: Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν

Στις 23 Δεκέμβρη το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε με  τηλεδιασκέψη. Ένα από τα πιο σοβαρά θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν η έγκριση ή όχι του τεχνικού προγράμματος για το 2021. Ζητήσαμε με αίτησή μας το αυτονόητο, να εξασφαλιστεί  με ευθύνη του προέδρου η ενημέρωση των δημοτών για τις συνεδριάσεις και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου μέσω του διαδικτύου. Το αρνήθηκαν με το αστείο επιχείρημα ότι όποιος δημότης θέλει να ενημερωθεί ας ανατρέξει στην διαύγεια . Η ενημέρωση των δημοτών μέσω διαδικτύου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δ.Σ   πραγματοποιείται  στους περισσότερους Δήμους στη χώρα όπου οι Δημοτικές Αρχές σέβονται τους πολίτες τους αλλά και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Κάτι που δεν ισχύει με τη Δημοτική Αρχή του τόπου μας 

Είναι  σαφές ότι η Δημοτική Αρχή επιδιώκει σοβαρά θέματα να αποφασίζονται εν κρυπτώ, χωρίς δημοσιότητα, μακριά από τους δημότες, και όσο γίνεται με συντομότερες διαδικασίες.

Η διαβούλευση για το τεχνικό πρόγραμμα του 2021 έγινε μέσω τηλεφώνου δια περιφοράς χωρίς συζήτηση , χωρίς να μπορείς να προτείνεις. Τη διαδικασία αυτή επέβαλε η Δημοτική Αρχή. Εντύπωση προκαλεί η ομοφωνία της έγκρισης του Τεχνικού Προγράμματος τόσο από την Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου, όσο και από την Επιτροπή Διαβούλευσης. 

Το ίδιο συνέβη και κατά τη συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη. Σύσσωμη η συμπολίτευση αλλά και η αντιπολίτευση εκτός  από τη Λαϊκή Συσπείρωση, δεν τοποθετήθηκαν πάνω στο θέμα συναινώντας σε ένα τεχνικό πρόγραμμα γυμνό από έργα που έχει ανάγκη ο τόπος. Συναίνεσαν σε ένα τεχνικό πρόγραμμα όπου απουσιάζει σχεδιασμός ,ο προγραμματισμός και η διεκδίκηση έργων, σύμφωνα με τις ανάγκες και την προοπτική ανάπτυξης του Δήμου.

 Προσαρμόστηκαν  στο άναρχο κυνήγι των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, που οργανώνει η κυβέρνηση για την τοπική διοίκηση. Αφορούν σε έργα βιτρίνας όπως αναπλάσεις (αποσπασματικές και αποκομμένες από μια συνολική μελέτη της πόλης) , πράσινο σημείο (χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο ανακύκλωσης) , ανοικτό κέντρο εμπορίου, τα οποία  βέβαια παρουσιάζονται χρόνια τώρα στα τεχνικά προγράμματα και προχωρούν με ρυθμούς χελώνας.                                                                     

Το φετινό Τεχνικό Πρόγραμμα είναι  φτωχό, η φιλοσοφία του είναι αντιαναπτυξιακή και δε προωθεί λύσεις σε  βασικά προβλήματα. 

Συγκεκριμένα:

Σχολική Στέγη: Το Τ.Π του 2021 αποτελεί επανάληψη αυτού του 2020. Εκτός από τα ελάχιστα χρήματα που προβλέπονται για τη συντήρηση των διδακτηρίων δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την κάλυψη των αναγκών σχολικής στέγης στο δήμο. Έργα που αφορούν στην ανάπτυξη προγραμμάτων ανέγερσης νέων σχολικών μονάδων για να φύγουν τα λυόμενα και να μη στεγάζονται νήπια σε μαγαζιά δεν υπάρχουν.

Υποδομές για την πολιτική προστασία: Ο τομέας αυτός δράσης του Δήμου είναι ανύπαρκτος. Κανένα έργο ή μελέτη δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα για τις υποδομές. Ο Δήμος έχει ανάγκη από έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, για να μη πνιγόμαστε σε κάθε έντονη βροχόπτωση. Η αντισεισμική προστασία κύρια των ευάλωτων σχολικών κτιρίων του δήμου είναι επιτακτική ανάγκη.

Σχέδιο πόλης: Το Τεχνικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει τις μελέτες  του Σχεδίου πόλης για όλα τα δημοτικά διαμερίσματα (ΓΠΣ και ΣΧΟΑΠ), αλλά αυτές έχουν σταματήσει το 2014. Εξακολουθούν να αναγράφονται  στο πρόγραμμα χωρίς να υλοποιούνται. Χωρίς σχέδιο που να προδιαγράφει την προοπτική ανάπτυξης, βαδίζουμε στα τυφλά.

Κυκλοφοριακή μελέτη: Στο Ναύπλιο για να μπορεί να λειτουργεί ως πόλη είναι ανάγκη να εφαρμοστεί κυκλοφοριακή μελέτη που θα ρυθμίσει την  κίνηση.  Σήμερα η κυκλοφορία γίνεται με μεγάλη δυσκολία τόσο για τα αυτοκίνητα όσο και για τους πεζούς. Οι πεζοί δεν έχουν χώρο , τα περισσότερα πεζοδρόμια είναι αδιάβατα. Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων είναι προβληματική, οι δρόμοι είναι χωρίς σήμανση με συνέπεια τα  πάρα πολλά ατυχήματα.

Οι εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις για το 2021 σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στα συσσωρευμένα προβλήματα του τόπου μας και τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών.

Οι μικρές παρεμβάσεις βελτίωσης της καθημερινότητας (τσιμεντοστρώσεις, ασφαλτοστρώσεις κλπ)  αποτελούν «χαρτί» συναλλαγής και ψηφοθηρίας στα χέρια της Δημοτικής Αρχής.

Στην τοποθέτησή μας για τα έργα που απαιτούνται και αφορούν στην πολιτική προστασία, στην παιδεία, στη μελέτη για το σχέδιο πόλης του Ναυπλίου, για τη διαχείριση και αποκομμιδή απορριμμάτων, απάντησαν ότι λέμε «φιλοσοφίες» .

Ο Δήμαρχος προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα λέγοντας ότι θα προσαρμοστεί στα υπάρχοντα δεδομένα και από την επόμενη χρονιά θα φανεί η πολιτική του. Στη μακροσκελή ομιλία του επιβράβευε συνεχώς τον εαυτό του για έργα που θα προσπαθήσει να ενταχθούν σε χρηματοδότηση και να  γίνουν κάποτε στο μέλλον. Δεν μας ξενίζει αυτή  η τακτική της προπαγάνδας. Έχουμε συνηθίσει στις φλύαρες συνεντεύξεις, στις πολλές φωτογραφίσεις και στα αλαζονικά δελτία τύπου. Στην ουσία όμως επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι στο πλαίσιο των συγκεκριμένων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, με κέντρο και αναφορά τις ιεραρχήσεις των επιχειρηματικών ομίλων και των μεγάλων εργολάβων, δύσκολα βρίσκουν χώρο οι λαϊκές ανάγκες για βασικές υποδομές. 

Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε μια  άλλη πολιτική, αυτή που αντιμετωπίζει τις λαϊκές ανάγκες ως οδηγό της ανάπτυξης και οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, αδιαφορώντας για τις χουλιγκανικού τύπου παρεμβάσεις και τον τραμπουκισμό που επιδεικνύουν στα δημοτικά συμβούλια ο Δήμαρχος και οι σύμβουλοί του. 

Τα μόνα που δείχνουν είναι έλλειψη πολιτισμού και φόβο.