Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

Η ΑΠΟΣΙΩΠΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΟΥ

 

Στις  9-3-21 εισηγηθήκαμε στο δημοτικό συμβούλιο το 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε στη ρύπανση του αργολικού κόλπου από τα αστικά απόβλητα.

Ο Αργολικός κόλπος διαχρονικά δέχεται μεγάλο ρυπαντικό φορτίο τόσο από τις απορροές του Αργολικού πεδίου, φυτοφάρμακα  κλπ όσο και από τα αστικά και βιομηχανικά απόβλητα.

Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και δημιουργεί τον κίνδυνο της ολικής μόλυνσης του κόλπου με ότι αυτό συνεπάγεται.

Οι κύριες εστίες της ρύπανσης του κόλπου είναι:

1.            Η προβληματική λειτουργία της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε. Ε. Λ.) με τα αποχετευτικά δίκτια.

2.            Η ανεξέλεγκτη ρίψη αποβλήτων από εργοστάσια και επιχειρήσεις.

3.            ΟΙ απορροές και τα στραγγίδια των ΧΑΔΑ στα Γκριμάρια και την Καραθώνα

Συγκεκριμένα:

Η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων στην παραλιακή Ναυπλίου – Νέας Κίου γνωστή ως «Βιολογικός» είναι σε λειτουργία από τις 30/9/1997 .

Τόσο η μονάδα του βιολογικού καθαρισμού, όσο και το σύστημα της αποχέτευσης παρουσιάζουν εδώ και πολλά χρόνια μια σειρά από σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που έχουν επιδεινωθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα, με την κατάσταση να έχει φθάσει κυριολεκτικά στο απροχώρητο!

Όλοι είμαστε μάρτυρες της πρόσφατης ρύπανσης του Αργολικού Κόλπου εξαιτίας των ανεπεξέργαστων λυμάτων των χυμοποιείων,  η οποία αναμφισβήτητα οφείλεται στο γεγονός ότι ούτε ο εξοπλισμός της εγκατάστασης αναβαθμίζεται αλλά ούτε και η συντήρησή του γίνεται σωστά και με επάρκεια. Η ΔΕΥΑΡΜ που έχει την ευθύνη διαχείρισής του άφησε τη μονάδα, χωρίς το απαραίτητο μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό και παρέδωσε τη λειτουργεία της σε ιδιωτική επιχείρηση.

 Η ιδιωτική επιχείρηση όχι μόνο δεν έλυσε το πρόβλημα αλλά το άφησε να επιδεινωθεί αφού τόσο τα χυμοποιεία της περιοχής όσο και τα πυρηνελουργεία που ρίχνουν τα απόβλητά τους στον βιολογικό, δεν ελέγχονται τακτικά με μέτρηση του ρυπαντικού φορτίου των λυμάτων τους, με συνέπεια όλη η μονάδα συχνά να βγαίνει εκτός λειτουργίας.

Οι απορροές και τα στραγγίδια των ΧΑΔΑ στα Γκριμάρια και την Καραθώνα έχουν δημιουργήσει μια αφόρητη κατάσταση με συνέπεια η ρύπανση που δέχεται το περιβάλλον  από αυτές τις παράνομες χωματερές είναι ολοκληρωτική και μη αναστρέψιμη. Τονίζουμε ότι στα Γκριμάρια εναποτίθεται και η ρυπογόνος λυματολάσπη του βιολογικού.

Γίναμε  μάρτυρες μιας διαδικτυακής μάχης μεταξύ των ΔΕΥΑ Άργους  και Ναυπλίου για το αν χρωστάει και πόσα η ΔΕΥΑΝ στη ΔΕΥΑΡΜ, για το αν υπάρχει ή όχι προγραμματική σύμβαση μεταξύ των δύο επιχειρήσεων, για το ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα.

 

Ακολούθησαν οι βαρύγδουπες δηλώσεις των δημάρχων για δικαστικές προσφυγές και δικαστικές αποφάσεις καταβολής των οφειλών.

Για όλη αυτή τη κατάσταση της ρύπανσης του Αργολικού κόλπου μεγάλη ευθύνη φέρνει ο δήμος Ναυπλίου που αφενός μεν αδιαφορεί, δεν παίρνει μέτρα και εφαρμόζει τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης αφετέρου δε σε συνεργασία με τη περιφέρεια Πελοποννήσου, προχωρούν χωρίς σχεδιασμό και πρόγραμμα, αδιαφορούν για τις αναγκαίες υποδομές οργάνωσης και προστασίας του περιβάλλοντος, την προστασία της δημόσιας υγείας και την ποιότητα ζωής.

Ο Δήμαρχος στην τοποθέτησή του στο δημοτικό Συμβούλιο αποποιήθηκε την ευθύνη του, ρίχνοντας πάλι την ευθύνη στο Δήμο Άργους , επικεντρώνοντας κυρίως στις οικονομικές διαφορές, για δε το περιβαλλοντικό έγκλημα  ισχυρίστηκε  ότι έχει καταθέσει πάρα πολλές αναφορές στην εισαγγελική αρχή. Όμως αφού τόσα χρόνια το πρόβλημα όχι απλώς παραμένει αλλά επιδεινώνεται τότε ή εισαγγελική αρχή δεν κάνει σωστά τη δουλειά της ή ο Δήμαρχος λέει ψέματα.

Για τους δημότες το πρόβλημα δεν είναι ποιος χρωστάει σε ποιον και γιατί, αλλά η προστασία της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής τους. Παράλληλα  η οικονομική αφαίμαξη που υφίστανται τόσα χρόνια από τα δημοτικά τέλη πρέπει να ανταποδίδεται με έργα που θα αναβαθμίσουν το βιοτικό τους επίπεδο.

Η λύση στο πρόβλημα δεν θα έρθει από “σωτήρες” επενδυτές σε κάθε τομέα! Όπως δεν ήρθε με την ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του βιολογικού έτσι δεν θα έρθει και με την ΤΕΡΝΑ για τα σκουπίδια. Οι λύσεις που προωθεί η κυβέρνηση και εφαρμόζουν οι Δήμοι δεν έχουν καμία σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος αλλά με την κερδοφορία των επενδυτών.

Η λύση θα έρθει μόνο αν φύγει από την μέση η επιχειρηματική δραστηριότητα. Για τη λειτουργία του βιολογικού να αναλάβουν την ευθύνη τους οι Δήμοι και με κρατική χρηματοδότηση να ληφθούν όλα τα μέτρα για τη σωστή και χωρίς προβλήματα λειτουργία της μονάδας. Η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνει από ενιαίο κρατικό φορέα, με πολιτικές μείωσης της παραγωγής απορριμμάτων, με διαλογή στη πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και ταφή του υπολείμματος σε ΧΥΤΥ, που με ευθύνη του κράτους και με επιστημονικά κριτήρια θα γίνεται η χωροθέτησή τους.

Μόνο τότε μπορεί να γίνει φιλολαϊκή διαχείριση, με σεβασμό στο περιβάλλον, στα δικαιώματα των εργαζομένων στο κλάδο, στην τσέπη και στην υγεία των δημοτών.