Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Δελτίο Τύπου για το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλίου στις 16-6-22

 Σε νέο κρεσέντο αυταρχισμού επιδόθηκε ο δήμαρχος και σε ρεσιτάλ απαράδεκτης συμπεριφοράς οι δημοτικοί του σύμβουλοι Γ. Δρούγκας και Ν. Χρόνης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης 16 Ιουνίου.

Δεν μας κάνει εντύπωση γιατί όποτε βρεθούν σε δύσκολη θέση προσπαθούν,  με την αμέριστη βοήθεια του προέδρου, να μετατρέψουν το Δημοτικό  Συμβούλιο σε αρένα.

Αφορμή στάθηκαν οι καταγγελίες των εργαζομένων στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου και η συμπαράστασή μας στον αγώνα τους για τη λύση των χρόνιων και οξυμένων προβλημάτων τους. Ο δήμαρχος  έριξε όλο το βάρος της ελλιπούς  καθαριότητας στο Δήμο στις πλάτες των εργαζομένων. Αυτοί δεν κάνουν τη δουλειά τους σωστά και πρέπει να συνετιστούν. Ούτε κουβέντα δεν είπε για τα συγκεκριμένα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της καθαριότητας. Για τα ακατάλληλα ή σε αχρηστία απορριμματοφόρα, για τα εργατικά ατυχήματα έκανε την πάπια. Ούτε κουβέντα δεν είπε για την απρόκλητη αήθη και ρατσιστική συμπεριφορά του Ν. Χρόνη και την καθημερινή λεκτική και ψυχολογική βία που ασκεί η διοίκηση στους εργαζόμενους όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν.   Σαν μοναδικό στοιχείο ότι αυτός σαν υπεύθυνος  της καθαριότητας τα έκανε όλα σωστά παρουσίασε ένα έγγραφο -το δημοσιοποίησε κιόλας- που έδειχνε ότι οι εργαζόμενοι εφοδιάστηκαν με προστατευτικό εξοπλισμό. Λες και αυτό αποτελεί άλλοθι για την προστασία των εργαζομένων  όλο το χρόνο και μάλιστα όταν δουλεύουν χωρίς ρεπό και άδειες. Προφανώς και τα μέτρα ατομικής προστασίας δεν επαρκούν.  Η δημοτική αρχή είναι αυτή που προωθεί την παράδοση της υπηρεσίας καθαριότητας  σε ιδιώτες, εκβιάζοντας και απειλώντας τους εργαζόμενους με απόλυση. 

Άλλη μια προσφιλής συνήθεια του δημάρχου είναι  να «πετάει λάσπη στον ανεμιστήρα», μια ενέργεια σκόπιμης υπονόμευσης και ενοχοποίησης , με στόχο να προβληθεί  ο ίδιος αλλά και να κρύψει την αλήθεια από τους δημότες. 

Επειδή δεν ανέχεται την άλλη άποψη και κυρίως την αποκάλυψη της καταστροφικής για το Δήμο πολιτικής που ακολουθεί, κατηγόρησε τη Λαϊκή Συσπείρωση για μικροπολιτική και λαϊκισμό.

Συγκεκριμένα με δελτίο τύπου η «Επόμενη Μέρα», η παράταξη του Κωστούρου, διαστρεβλώνοντας και παραποιώντας, ως συνήθως, τα γεγονότα, μας  κατηγόρησε  ότι καταψηφίσαμε  την εκτέλεση συγκεκριμένων έργων ανάπλασης πλατειών. Είναι ψέματα.

 Στο  Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης 16-6-22  δε συζητήθηκε  και δεν αποφασίστηκε η ανάπλαση των συγκεκριμένων πλατειών. Το θέμα που συζητήθηκε και αποφάσισε πλειοψηφικά το Δ.Σ.  ήταν η «αποδοχή των όρων για τη λήψη επενδυτικού δανείου για την ενταγμένη πράξη του δήμου Ναυπλιέων στη ΑΤ06 του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.»

Το περιβόητο «πρόγραμμα Τρίτσης» που θα χρηματοδοτήσει τα έργα δεν είναι τίποτα άλλο από δανεισμός με χρονική διάρκεια εξόφλησης τα 15 χρόνια.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος ζητά να αιτηθεί και να λάβει δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα συνολικού ποσού 7.929.519,81 €, με ενδεικτική συνολική εξαμηνιαία τοκοχρεολυτική δόση  316.140,69 ευρώ για την εκτέλεση έργου «Αστική αναζωογόνηση Δήμου Ναυπλιέων». Το ληστρικό επιτόκιο που αφορά το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (δηλαδή λεφτά των δήμων) ανέρχεται στο 5% μαζί με το Euribor. Στους όρους που επιβάλλονται από το συμβόλαιο είναι "ο οφειλέτης εκχωρεί στον δανειστή από τώρα και για όλη τη διάρκεια του δανείου και ο δανειστής δικαιούται να εισπράττει την εκάστοτε οφειλόμενη δόση από όλα γενικά τα έσοδά του και κατά προτεραιότητα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), τακτικά και έκτακτα, από οποιαδήποτε πηγή και αιτία παρόντα και μελλοντικά, τις προσόδους του, τα μισθώματα, τις προς αυτόν χρηματικές παροχές και επιχορηγήσεις από το Ελληνικό Δημόσιο ή τρίτους" (απόσπασμα από το δανειστικό συμβόλαιο).

Με περίσσεια αλαζονεία λοιπόν και θεωρώντας ότι θα έχουν δια βίου τη Δημαρχία, ο δήμαρχος  και οι σύμβουλοί του δέσμευσαν τον ήδη καταχρεωμένο  Δήμο να αποπληρώσει ένα ακόμη χρέος που θα μετακυλιστεί στις πλάτες των δημοτών. 

Φυσικά και καταψηφίσαμε το δανεισμό όπως και όλους τους άλλους δανεισμούς όταν τελικά αυτοί θα βαρύνουν τους πολίτες. Πάγια και σταθερή μας θέση είναι η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες που έχουν.

Έχουμε τη συνείδησή μας καθαρή γιατί οι τοποθετήσεις μας κινούνται πάντα προς το συμφέρον των δημοτών. Η στάση μας μέσα κι έξω από το δημοτικό συμβούλιο είναι στάση αρχών και πολιτικής διεκδίκησης καθώς ο αυταρχικός χαρακτήρας και η αντιδραστική πολιτική της δημοτικής αρχής και των  δυνάμεων πού ανακυκλώνονται και τη σιγοντάρουν αναγκαία οδηγεί στην όξυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας.

Ναύπλιο !9-6-22