Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

Όχι στις «Λευκές νύχτες» των εμπορικών ομίλων που ξημερώνουν μαύρες μέρες για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους!


 Η Λαϊκή συσπείρωση ήταν η μόνη παράταξη που στο χθεσινό περιφερειακό συμβούλιο, κόντρα στην «ομοφωνία» όλων των υπολοίπων, τοποθετήθηκε αρνητικά για την διεύρυνση του ωραρίου εμπορικών καταστημάτων σε μια σειρά πόλεις σε όλη την Πελοπόννησο. 

Μέσα από την παρέμβασή της ανέδειξε ότι οι περιβόητες «λευκές νύχτες»  και ανάλογες φιέστες, εμπορικών συλλόγων και Δήμων, όχι μόνο δεν ωφελούν και βελτιώνουν την θέση των εμποροϋπαλλήλων και των αυτοαπασχολούμενων μικρών εμπόρων στον κλάδο, αλλά αντίθετα λειτουργούν ως «δούρειος ίππος» για τα δικαιώματα τους και ευνοούν τις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις. 

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, τοποθετούμαστε αρνητικά στην έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο της επέκτασης του ωραρίου των καταστημάτων, για τις περιβόητες λευκές νύχτες. Η παράταση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για 3, 4 ακόμα και 5 ή περισσότερες ώρες, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της δουλειάς, τόσο κατά την προετοιμασία όσο και κατά τη διάρκειά της, είναι ένας ακόμα κρίκος στη μακρά αλυσίδα των αντεργατικών μέτρων που καταστρατηγούν τον σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, τσακίζουν τα δικαιώματα των εμποροϋπαλλήλων σε ανθρώπινα ωράρια και την απαραίτητη ξεκούραση. 

Με τα ίδια παραμύθια με τα οποία "στολίστηκαν" όλα τα αντεργατικά εγκλήματα όλων των κυβερνήσεων και οδήγησαν στο σημερινό εργασιακό μεσαίωνα (σπαστά ωράρια, μερική απασχόληση στον κλάδο που τσακίζει κόκαλα, κατάργηση της Κυριακής-αργίας, μεροκάματα πείνας και πλήρης εργοδοτική ασυδοσία με απολύσεις κατά το δοκούν, προσλήψεις με συμβάσεις κάθε είδους κλπ.), επιχειρούν να αποσπάσουν τη συναίνεση και για τις "Λευκές Νύχτες".

Μιλούν  για την τόνωση που με τη σειρά της θα φέρει αποδοχές και νέες θέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους! Για το "αγοραστικό κλίμα" και τη βελτίωση της "ψυχολογίας των καταναλωτών".

Κι ας έχει αποδειχθεί περίτρανα εδώ και χρόνια πως αυτό που λείπει από τους καταναλωτές δεν είναι η "ψυχολογία", αλλά οι μισθοί και τα εισοδήματα που δεν επαρκούν ούτε για την κάλυψη των πιο στοιχειωδών αναγκών. 

Ιδιαίτερα σε συνθήκες που ο πληθωρισμός τρέχει με 9%, οι ανατιμήσεις σε είδη καθημερινής κατανάλωσης και ηλεκτρικού ρεύματος οδηγούν σε ακραία φτώχεια τη μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών και μεγαλύτερη πτώση του τζίρου στα μικρομάγαζα, με νέα ανεξέλεγκτα χρέη. Όσα πολιτιστικά και άλλα δρώμενα κι αν πραγματοποιήσουν Εμπορικοί Σύλλογοι και δήμοι, ούτε το πορτοφόλι της λαϊκής οικογένειας γεμίζει ούτε το ταμείο στα μικρομάγαζα! 

Ως  Λαϊκή Συσπείρωση, καλούμε τους εμποροϋπάλληλους, που ήδη βιώνουν τις βαριές συνέπειες των αντεργατικών μέτρων της τελευταίας δεκαετίας, να μη δεχτούν να δουλέψουν μέχρι τα μεσάνυχτα, διότι δεν είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν. Να μην βάλουν πλάτη και σε αυτό το μέτρο που δυσκολεύει περισσότερο τη ζωή τους και των οικογενειών τους. 

Καλούμε επίσης τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους, να αντιδράσουν σε αυτό το μέτρο, γιατί γνωρίζουν καλά πως η αιτία της χαμηλής κίνησης στα καταστήματά τους δεν είναι το ωράριο, αλλά η φτώχεια των εργατικών και λαϊκών οικογενειών. Όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, οι λευκές νύχτες και ανάλογες φιέστες, δεν βελτίωσαν την θέση τους, δεν απέτρεψαν τα λουκέτα, αντίθετα ευνόησαν και ευνοούν τις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις.

Όλοι μαζί, οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και αυτοαπασχολούμενοι του κλάδου μπορούν και πρέπει να παλέψουν να μην περάσει η πλήρης διάλυση των εργασιακών σχέσεων, του σταθερού ωραρίου λειτουργίας της αγοράς. 

Σε κοινή δράση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους που πλήττονται από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να μπορούν να δουλεύουν ανθρώπινα ωράρια, να προγραμματίζουν την οικογενειακή τους ζωή, να έχουν ελεύθερο χρόνο για ανάπαυση, ψυχαγωγία, πολιτισμό, αθλητισμό.