Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Χωρίς βρεφικά τμήματα < 18 μηνών οι σταθμοί του Δήμου Άργους -Μυκηνών

 


Οι εγγραφές ξεκινούν στις  δομές των  Βρεφικών και Παιδικών Σταθμών του Δήμου Άργους – Μυκηνών, αλλά οι γονείς με βρέφη 2,5 μηνών έως 1,5 έτους δεν θα  έχουν καμία ευκαιρία να βρουν θέση για τα παιδιά τους σε αυτόν το Δήμο, που κατά τα άλλα… «βαδίζει στα χνάρια της Ευρώπης»!! (Λόγια του Δημάρχου!)

 Αντί  να δουν τι ενέργειες  χρειάζονται για ίδρυση και ενίσχυση νέων Βρεφονηπιακών τμημάτων και σε άλλες Δ.Ε του Δήμου Άργους Μυκηνών (π.χ  Κιβέρι,  Κουτσοπόδι, επιπλέον τμήμα στη Νέα Κίο) ξεκινούν  τις  νέες εγγραφές  για το 2024-2025 χωρίς τις ηλικίες των βρεφών έως 1,5 ετών, κάτι το οποίο καλυπτόταν ως ένα βαθμό τα προηγούμενα χρόνια!

Εξαιτίας αυτής της απόφασης, οι  οικογένειες που δεν βρίσκουν θέση για τα παιδιά τους στους Βρεφικούς σταθμούς του Δήμου, θα αναγκαστούν  να εξυπηρετηθούν σε άλλους δήμους, ή σε Ιδιωτικούς σταθμούς και κάποιες σίγουρα θα μείνουν και  χωρίς θέση  παρόλο που θα έχουν στα χέρια τους και τα περίφημα Voucher!

Η λειτουργία των  Βρεφονηπιακών Σταθμών είναι πολύ σημαντική για τις οικογένειες καθώς εξυπηρετούν βασική ανάγκη των εργαζόμενων γονιών,  φιλοξενώντας βρέφη και παιδιά όλων των ηλικιών.

Όμως λειτουργούν κατά βάση  με προγράμματα ΕΣΠΑ και είναι διαρκώς με ημερομηνία λήξης και με αβέβαιη χρηματοδότηση αφού αυτός είναι ο χαρακτήρας των προγραμμάτων μέσω των οποίων χρηματοδοτούνται. Αυτού του είδους οι πολιτικές, εξαιτίας των οποίων διαμορφώνεται αυτή η κατάσταση, είναι ενταγμένες στις κατευθύνσεις της ΕΕ για αποσπασματικές "παροχές" και μέτρα. Είναι πολιτική επιλογή διαχρονικά των κυβερνήσεων και της ΕΕ να φύγει το κράτος από την υποχρέωση χρηματοδότησης τέτοιων δομών. Πάνω σε αυτό το έδαφος έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση διαρκούς ομηρίας των εργαζομένων μέσω αυτών των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, που καλύπτουν όμως πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Μάλιστα έχει χρειαστεί να προσφέρουν οι εργαζόμενοι  τις υπηρεσίες τους απλήρωτοι για μήνες ολόκληρους.

Διεκδικούμε:

- Εγγραφές  στις  δομές των  Βρεφικών και Παιδικών Σταθμών του Δήμου Άργους – Μυκηνών, για όλα τα  βρέφη έως 1,5 έτους.

- Αύξηση των δομών και διεύρυνσή τους , να λειτουργούν ως δημόσιες δομές  για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών και να λειτουργούν με κρατική χρηματοδότηση, χωρίς  τον φόβο και την αβεβαιότητα της καθυστέρησης ή της λήξης του προγράμματος.

- Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων που εργάζονται σε αυτούς, πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, στελέχωση με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

- Εξασφάλιση με τον αναγκαίο αριθμό παιδαγωγών ώστε να έχουν όλα τα τμήματα τους υπεύθυνους και τους βοηθούς  τους,  τουλάχιστον  το προβλεπόμενο!  (πχ τμήμα Βρεφικού 2  παιδαγωγοί  +  1 βοηθός και έως 12 βρέφη)

- Βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί χωρίς τροφεία,  με δωρεάν σύγχρονες υλικοτεχνικές υποδομές, κτιριακή επάρκεια και καταλληλότητα, κατάλληλες αίθουσες και διαμορφωμένες αυλές, με δωρεάν παροχή ποιοτικής, επαρκούς και κατάλληλης για τα παιδιά, τροφής.