Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΑΡΓΟΛΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ (βίντεο)

 

Πολλά ερωτηματικά δημιουργεί η προβληματική λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού (ΒΚ) Άργους – Ναυπλίου καθώς και του Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού (ΚΑΑ) που διοχετεύει τα λύματα αντί στο Βιολογικό στη θάλασσα.

Η  βροχή της Πέμπτης 26-1-23 ανάδειξε για άλλη μια φορά την προβληματική κατάσταση που επικρατεί και τους κινδύνους με την ρύπανση που δημιουργεί.

Συγκεκριμένα:Κατά την έντονη βροχόπτωση της Πέμπτης στα δίκτυα της αποχέτευσης εισέρευσαν  μεγάλες ποσότητες νερού και ο ΚΑΑ αντί να οδηγεί τα λύματα στο Βιολογικό Καθαρισμό, τα ξερνάει από τα φρεάτια στη παραλία. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις ο Βιολογικός κλείνει τις θυρίδες για να μη πλημμυρήσει.

Για άλλη μια φορά  γίναμε μάρτυρες μιας περιβαλλοντικής καταστροφής αφού τα λύματα κατέκλυσαν την περιοχή και χύθηκαν τελικά στη θάλασσα.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ κ. Καχριμάνης στον οποίο απευθυνθήκαμε προσπάθησε να υποβαθμίσει το πρόβλημα.

Η κατάσταση αυτή είναι μόνιμη τα τελευταία χρόνια. Από το 2019 σε αντίστοιχη κατάσταση που εντοπίσαμε και στην ανακοίνωση που βγάλαμε, η ΔΕΥΑΝ επιβεβαιώνοντας το πρόβλημα, έριξε την ευθύνη στη ΔΕΥΑΑΡ-Μ που έχει την ευθύνη λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού.

Η απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά των αρμοδίων δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις για το περιβάλλον, την υγεία και την ρύπανση του Αργολικού κόλπου.

Δεν είναι δυνατόν να επεκτείνονται τα αποχετευτικά δίκτυα στους δήμους Ναυπλίου και Άργους- Μυκηνών και ο Βιολογικός να μην εξυπηρετεί.

Αντί να προστατεύουμε το περιβάλλον με το αποχετευτικό δίκτυο το επιβαρύνουμε επικίνδυνα.

Απαιτούμε να σταματήσει άμεσα το συνεχιζόμενο έγκλημα με τους κινδύνους που εγκυμονεί για το περιβάλλον και την δημόσια υγεία. Να γίνουν άμεσα όλα τα απαιτούμενα έργα για σωστή λειτουργία της μονάδας και των αντίστοιχων δικτύων μέσα από ολοκληρωμένη επιστημονική μελέτη.

Βίντεο στον σύνδεσμο https://youtu.be/RTktqgKLrmQ