Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

6η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Κοινωνική-οικονομική πολιτική

 6η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Κοινωνική-οικονομική πολιτική

Η υπάρχουσα κατάσταση στο δήμο.

Η κοινωνική πολιτική του δήμου εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τα διάφορα ευρωενωσιακά προγράμματα και χρηματοδοτικά  εργαλεία  τα οποία εκτός από το να χρεώνουν το δήμο έχουν και ημερομηνία λήξης. Για παράδειγμα το πρόγραμμα  «Βοήθεια στο σπίτι» παρά τη σπουδαιότητά του και την αυταπάρνηση των εργαζομένων του, δεν «έτυχε της δέουσας προσοχής» από όλες τις κυβερνήσεις ως σήμερα, με  υπαλλήλους  μόνιμα σε ομηρία, να περιμένουν το Πρόγραμμα να «ξανατρέξει». Είναι η πολιτική των voucher για τους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς αφού οι υπάρχοντες δεν επαρκούν. Είναι η πολιτική της απαξίωσης της τρίτης ηλικίας αφού η τελευταία ενεργός δράση του ΚΑΠΗ Ναυπλίου έχει ημερομηνία 8-10-2019 (https://dokoipan.gr/enimerosi/ekdiloseis) και δεν συζητάμε βέβαια την παντελή έλλειψη στήριξης των ηλικιωμένων στα τοπικά διαμερίσματα. Είναι η πολιτική της απομόνωσης για τα άτομα με αναπηρία αφού η πόλη είναι αποτρεπτική στο να κυκλοφορήσουν με ασφάλεια. Είναι η πολιτική που στηρίζεται στο φιλότιμο των φιλόζωων εθελοντών για την ευζωία των αδέσποτων ζώων. Είναι η πολιτική της ανυπαρξίας συντήρησης του οδικού δικτύου με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των δημοτών. Είναι η πολιτική που αφήνει τους άστεγους στο δρόμο, που αφήνει τους πεινασμένους να πεινάνε. Είναι η οικονομική πολιτική της ανταποδοτικότητας με τα υπεραυξημένα δημοτικά τέλη, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων με πολλούς εργαζόμενους σε ομηρία.

Α. Προνοιακές δομές

Η θέση μας

Η θέση της Λαϊκής  Συσπείρωσης είναι  όλα τα παιδιά από την βρεφική έως την νηπιακή ηλικία να έχουν θέση σε δημόσιες, δωρεάν δομές, σε παιδικούς σταθμούς και βρεφικούς σταθμούς σε ΚΔΑΠ με ευθύνη του κράτους, σαν μια παιδαγωγική και κοινωνική αναγκαιότητα που αφορά στην ανάπτυξη, εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση του παιδιού.

 Αναφορικά στις προνοιακές δομές για τους τοξικοεξαρτημένους η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι ότι είμαστε σταθερά υπέρ της απεξάρτησης. Η πρόληψη, απεξάρτηση, επανένταξη είναι μια αλυσίδα κι αν σπάσουν κάποιοι κρίκοι η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη.

Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει στόχο η τρίτη ηλικία και τα άτομα με ειδικές ανάγκες να μπορούν να ζουν στον τόπο τους, να μετέχουν –κανονικά- σε όλες τις διαδικασίες της κοινωνίας, να διαβιούν στην κοινότητα. Ειδικά για τα ενήλικα  άτομα με αναπηρία να μετέχουν στην εργασία σε κατάλληλες θέσεις.

Το πρόγραμμά μας

·         Διεκδίκηση  κρατικής χρηματοδότησης έτσι ώστε οι βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί να λειτουργούν  χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, έξοδα, πολιτιστικές δράσεις.

·         Αναβάθμιση των υπαρχόντων κτιρίων και δημιουργία νέων με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και τα μέτρα που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια και υγεία των παιδιών.

·         Εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού σε κάθε θέση, με πλήρη απασχόληση και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

·         Λειτουργία δημοτικών Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και παιδιών ΑμεΑ (ΚΔΑΠ ΑμεΑ) και ενίσχυση του υπάρχοντος ΚΔΑΠ Πυργέλας.

·         Δωρεάν κρατικές παιδικές κατασκηνώσεις για όλα τα παιδιά των εργαζομένων και των ανέργων, των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

·         Ενίσχυση, στελέχωση και πολλαπλασιασμό των δομών πρόληψης, απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης για τους τοξικοεξαρτημένους.

·         Διαμόρφωση ραμπών πρόσβασης, κατασκευή οδηγών όδευσης τυφλών, εγκατάσταση συστημάτων ηχητικής ειδοποίησης σε υφιστάμενους σηματοδότες, εξασφάλιση της προσβασιμότητας σε όλα τα υφιστάμενα και νέα κτίρια δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, χώρους εστίασης, χώρους άθλησης, χώρους πολιτισμού.

·         Διεκδίκηση κρατικής χρηματοδότησης με στόχο τα δημοτικά ιατρεία να μπορούν να προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για ιατρική , νοσηλευτική, φυσικοθεραπευτική   φροντίδα.

·         Κοινωνική στήριξη με εκπαιδευτικά , ψυχαγωγικά προγράμματα, παραθερισμός,  στα ΚΑΠΗ

·         Στελέχωση του γηροκομείου με ειδικευμένο προσωπικό και σωστή οικονομική διαχείριση  για επίλυση των χρόνιων οικονομικών προβλημάτων του.

·         Μέτρα για τους άστεγους.

·         Καταγραφή των δημοτικών και δημοσίων ακινήτων σε όλο το δήμο  με στόχο την αξιοποίηση τους ως κατοικίες για τους εργαζόμενους (αναπληρωτές εκπαιδευτικοί)

·         Πρόνοια για φοιτητική στέγη.

B. Αδέσποτα ζώα

Η θέση μας

Το ζήτημα δεν είναι να «κρύψουμε» τα αδέσποτα ζώα, κλείνοντάς τα σε ένα χώρο. Το ζήτημα είναι πώς πρέπει να λειτουργήσουμε ως κοινωνία ώστε να μην υπάρχουν αδέσποτα. Ο δείκτης του πολιτισμού μιας κοινωνίας συμπεριλαμβάνει και την ευζωία των ζώων που ζουν σε αυτή.

Το πρόγραμμά μας

·         Διεκδίκηση κρατικής χρηματοδότησης για την επίλυση του πολυσύνθετου προβλήματος της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων για στέγαση, σίτιση,  περίθαλψη, στείρωση, προστασία , και προώθηση  της υιοθεσίας των αδέσποτων ζώων.

·         Δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου για τις ανάγκες περίθαλψης, και στείρωσης

·         Συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις, με προγράμματα ευαισθητοποίησης των δημοτών.

·         Πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού εκπαίδευσης.

Γ. Έργα βελτίωσης της καθημερινότητας των δημοτών

              Συστηματική καθαριότητα: Στελέχωση των υπηρεσιών καθαριότητας με μόνιμο προσωπικό.

·                    Ολοκληρωμένη κυκλοφοριακή μελέτη που θα περιλαμβάνει :

 

Ø  Σήμανση σε όλους τους δρόμους και στις διασταυρώσεις.

Ø  Οριζόντια διαγράμμιση στους κεντρικούς δρόμους και διαβάσεις με σήμανση

Ø  Καθορισμός, σε συνεργασία με την τροχαία, θέσεων  στάθμευσης που θα  ελέγχονται.

Ø  Να κατασκευαστούν παντού σωστές ράμπες για ΑΜΕΑ και να απελευθερωθούν αυτές που υπάρχουν από τα αυτοκίνητα και οι διαβάσεις τυφλών από τα τραπεζοκαθίσματα.

Ø  Ασφαλτοστρώσεις και αποκατάσταση με σωστό τρόμο των διάφορων «μπαλωμάτων» που παρουσιάζονται σχεδόν σε όλους τους δρόμους.

              Προστασία των υπαρχόντων ελεύθερων χώρων και διαμόρφωση νέων χώρων πρασίνου, αναψυχής και περιπάτου. Γύρος της αρβανιτιάς. Αρβανιτιά – Καραθώνα. Διαμόρφωση διαδρομών κλπ.

 

Δ. Οικονομική πολιτική

Οι εργασιακές σχέσεις, οι χαμηλοί μισθοί, τα ποσοστά ανεργίας και φτώχειας καθορίζουν το επίπεδο ζωής. Για αυτό η Λαϊκή Συσπείρωση προτείνει , διεκδικεί και αγωνίζεται για :

              Κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, ανταποδοτικών , αντισταθμιστικών και άλλων τελών (όπως το τέλος των παρεπιδημούντων για μικρές επιχειρήσεις, ΦΠΑ στα τιμολόγια,, έμμεσοι φόροι)

              Ανάλογα με τα κοινωνικά  κριτήρια (άνεργοι, άποροι, χαμηλά εισοδήματα, ΑΜΕΑ κ.τ.λπ.) μείωση μέχρι και κατάργηση τελών.

              Ελάφρυνση και μείωση τελών σε μικρές επιχειρήσεις.

              Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, μονιμοποίηση σε όλους που δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

              Κατάργηση στις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις στους Ο.Τ.Α.

             Ενέργεια  για την λαϊκή ευημερία με ότι αυτό συνεπάγεται από τις εναλλακτικές μορφές μέχρι τις υπάρχουσες.

              Φθηνό τιμολόγιο Δ.Ε.Η – Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα: Κατάργηση των πράσινων τελών και άμεση μείωση μέχρι 80% ανάλογα με την οικογενειακή και οικονομική κατάσταση.

              Διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα των παραγωγών και κτηνοτρόφων (Λίπασμα, Ύδρευση, Τροφή, μειωμένα καύσιμα κ.λ.π.). Ο δήμος πρέπει να είναι συμπαραστάτης στα δίκαια αιτήματά τους και να πρωτοστατεί στην επίλυσή τους.

              Κατάργηση των πλειστηριασμών από το Δήμο με χρέη άνω των 500€.

•              Διεκδίκηση  της πλήρους  επιστροφής των παρακρατηθέντων. Τα χρήματα αυτά ανήκουν στους εργαζόμενους. Αφαιρούνται, άμεσα ή έμμεσα, από το εισόδημά τους και αναπληρώνονται από πρόσθετους φόρους και τέλη που επιβάλλονται σε βάρος τους.