Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

7η Θεματική Παρουσίαση : Πολιτισμός και Αθλητισμός

 

7η Θεματική Παρουσίαση : Πολιτισμός και Αθλητισμός

Α. Πολιτισμός

Ο Πολιτισμός για εμάς είναι κοινωνικό αγαθό, δικαίωμα και ανάγκη του ανθρώπου. Είναι ένας τρόπος έκφρασης που βοηθάει να διαμορφωθεί συνείδηση και αξίες που διέπουν τον άνθρωπο, σε όλο το φάσμα της ζωής του. Βοηθάει στην ψυχική υγεία, στη διεύρυνση οριζόντων, στη δημιουργία κριτικής σκέψης και ικανότητας, στη διάσωση εθίμων, ηθών και παραδόσεων ενός τόπου, στη δημιουργία πνεύματος συνεργασίας και αλληλεγγύης.

Η κατάσταση που επικρατεί στο δήμο

Με  εξαίρεση το Φεστιβάλ Ναυπλίου και τις παραστάσεις σε εθελοντική βάση από την Πύλη Πολιτισμού,  τα πολιτιστικά δρώμενα  στο δήμο μας είναι ανεπαρκή, ευκαιριακά και αρκετές φορές αμφιβόλου ποιότητας. Στην πόλη του Ναυπλίου δεν υπάρχει κάποιος  πολιτιστικός χώρος που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για θέατρο, συναυλίες, εκθέσεις, κ.ά. Στις δημοτικές ενότητες  δεν υπάρχουν πολιτιστικά στέκια για την νεολαία ,τους εργαζόμενους και οι μοναδικές πολιτιστικές δράσεις γίνονται από τους αντίστοιχους συλλόγους  που και αυτοί όμως ιδρύονται με πρωτοβουλίες των δημοτών. Ξοδεύονται πολλά, πάρα πολλά χρήματα, χρήματα του λαού, είτε για εκδηλώσεις «ταρατατζούμ», είτε για δραστηριότητες που απευθύνονται σε έναν περιορισμένο αριθμό ανθρώπων, γιατί δεν υπάρχει καλλιτεχνική παιδεία, γιατί δε γίνεται καμιά προσπάθεια για την πνευματική και καλλιτεχνική εξύψωση του λαού.

Η θέση μας

Ο πολιτισμός, η σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή και η πολιτιστική μας κληρονομιά δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εμπόρευμα. Η πραγματική κοινωνική λειτουργία του πολιτισμού δεν είναι να «φέρει τζίρο και χρήμα» σε αυτούς που έχουν χρήμα, ούτε να κάνει ευχάριστη και ελκυστική τη στασιμότητα ενός κόσμου που σαπίζει. Ο αληθινός σκοπός του πολιτισμού είναι να διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες του λαού και να καλλιεργήσει τις αναγκαίες πνευματικές και ψυχικές δυνάμεις που θα τον βοηθήσουν να ανέβει σε ανώτερες, εξανθρωπισμένες μορφές κοινωνικής ζωής.

Το πρόγραμμά μας για το δήμο Ναυπλιέων

·         Διεκδίκηση κρατικής χρηματοδότησης για την κατασκευή πολιτιστικού κέντρου στην πόλη του Ναυπλίου (θέατρο, γκαλερί , χώρος συναυλιών κλπ).

·         Διάθεση  χώρων  για την ανάπτυξη συλλογικών πρωτοβουλιών, την κοινωνική δραστηριότητα και τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου της νεολαίας, στήριξη  της ερασιτεχνικής δημιουργίας τους, διοργάνωση εκδηλώσεων που θα βοηθούν στη διεύρυνση  των οριζόντων τους.

·         Δημοτικά εργαστήρια πολύπλευρης καλλιτεχνικής έκφρασης ( μουσική , χορός , θέατρο, κινηματογράφος, φωτογραφία, ζωγραφική κλπ ) στελεχωμένα με το κατάλληλο προσωπικό και εξοπλισμένα με το αντίστοιχο υλικό.

·         Ενίσχυση  , ανάδειξη και προβολή της ερασιτεχνικής δημιουργίας.

·         Ίδρυση  κινηματογραφικών λεσχών για προβολή ταινιών στις τοπικές κοινότητες αξιοποιώντας τους χώρους των καταργημένων σχολικών μονάδων.

·         Αναβάθμιση της βιβλιοθήκης  με δράσεις  για τα παιδιά, και δημιουργία παραρτημάτων στις δημοτικές ενότητες.

Β. Αθλητισμός

Η  έννοια του αθλητισμού δεν περιλαμβάνει απλά τη σωματική άσκηση, γιατί μέσα από την αθλητική δραστηριότητα το άτομο παράλληλα μαθαίνει να ακολουθεί κάποιους κανόνες, να σέβεται συμπαίκτες και αντιπάλους, να θέτει στόχους, να αγωνίζεται να τους κατακτήσει.

Η κατάσταση που επικρατεί στο δήμο

Η επικρατούσα κατάσταση στο δήμο είναι  η σύνδεση  αθλητισμού-πολιτισμού-τουρισμού με τη χρήση των δύο πρώτων ως καύσιμο στις μηχανές του τρίτου με στόχο  η εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς να περάσει στις συνειδήσεις του λαού. Μαραθώνιοι κάθε είδους, Παλαμήδειος  Άθλος κ.ά. είναι ο ιμάντας σύνδεσης στη δημιουργία  του κατάλληλου περιβάλλοντος, για να ευδοκιμήσουν τα «φρούτα» της «αθλητικής χορηγίας», του «μάνατζμεντ» και των «κριτηρίων» της «αγοράς» Επικρατεί ο σωματειακός  αθλητισμός , πάντα με χρηματικό αντίτιμο, σε βάρος του μαζικού ερασιτεχνικού  αθλητισμού.

Η θέση μας

Τα οφέλη του αθλητισμού είναι πολλά, τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία του ανθρώπου. Κοινωνικοποίηση, βελτίωση διάθεσης, αύξηση αυτοπεποίθησης, απομάκρυνση από εθισμούς, κλπ.  Συνεπώς, η ενασχόληση με τον αθλητισμό είναι αναγκαίο να είναι μέρος της ζωής μας και να τη βλέπουμε σαν κάτι χρήσιμο και ευχάριστο σε κάθε ηλικία.

Παλεύουμε για την ενθάρρυνση των δημιουργικών αθλητικών δραστηριοτήτων όλων και ιδιαίτερα της νεολαίας. Είμαστε αντίθετοι με την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και με τις απόψεις ότι αθλητισμός σημαίνει αποκλειστικά “πρωταθλητισμός”. Αντιπαλεύουμε την επικρατούσα λογική της δημοτικής αρχής για τον αθλητισμό και τη βιομηχανία θεάματος, που θέλει το νέο και τη νέα από πρωταγωνιστές στο γήπεδο, θεατές και καταναλωτές στην εξέδρα.

Το πρόγραμμά μας για το δήμο Ναυπλιέων

·         Διεκδίκηση χορήγησης από το κράτος κονδυλίων προς  εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό της νεολαίας, των εργαζομένων της τρίτης ηλικίας

·         Πολλαπλάσιους χώρους φυσικής αγωγής και άθλησης, σε όλες τις δημοτικές ενότητες  με οργάνωση και υποδομή, με ελεύθερη πρόσβαση για τους νέους και όλους τους κατοίκους.

·         Εξασφάλιση δωρεάν πρόσβασης και εκσυγχρονισμός του δημοτικού σταδίου

·         Συστηματική συντήρηση όλων των αθλητικών χώρων στις δημοτικές ενότητες με κύριο μέλημα την ασφάλεια των αθλούμενων.

·         Άμεση δημιουργία τμημάτων σε όλα τα αθλήματα και το στίβο με την ευθύνη του ΔΟΠΠΑΤ

·         Ανάπτυξη του μαζικού, ερασιτεχνικού αθλητισμού με δωρεάν αθλητικές διοργανώσεις.

·         Ανάπτυξη προγραμμάτων άθλησης της τρίτης ηλικίας παρεχόμενα από εξειδικευμένο προσωπικό

·         Πρόσληψη καθηγητών φυσικής αγωγής που να παρέχουν δωρεάν  υπηρεσίες άθλησης στους δημότες.

·         Κρατική επαρκής χρηματοδότηση των σωματείων με βάση τις ανάγκες τους και τη δωρεάν συμμετοχή των παιδιών στις ακαδημίες τους.