Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

ΚΝΕ: Τράπεζα θεμάτων… με θέματα για «μεγάλες τσέπες»…


Όσο η εφαρμογή του νόμου προχωρούσε, φαινόταν όλο και πιο καθαρά πού πάει το πράγμα.
Το "Νέο Λύκειο" αποδείχτηκε στην πράξη πως είναι ένα σχολείο - ατέλειωτο εξεταστικό κέντρο. Είναι ένα σχολείο ταυτισμένο με το άγχος, την παπαγαλία, το τρέξιμο, το τεράστιο κόστος για τους γονείς μας και όποιος αντέξει…
Η τράπεζα θεμάτων ήταν το κερασάκι στην τούρτα που μας σέρβιραν…
Μας λέγανε: «Με την ενιαία τράπεζα θεμάτων θα ενιαιοποιηθεί η γνώση που θα παίρνετε, αφού αναγκαστικά θα διδάσκεστε όλοι το ίδιο».
Τι είδαμε εμείς;
Την ώρα που σε πολλά σχολεία δεν είχαμε καθηγητές μέχρι και τα μέσα της χρονιάς, εμείς έπρεπε να βγάλουμε την ύλη όπως να ‘ναι…
Το αποτέλεσμα;
Οι καθηγητές μας να τρέχουν την ύλη ώστε τυπικά να την ολοκληρώσουν. Και εμείς να πρέπει να "εμπεδώνουμε" ύλη "με το κιλό", ανά μέρα και μάθημα.
Τι μας είπε δηλαδή στην πραγματικότητα το Υπουργείο;
"Όποιος πρόλαβε – πρόλαβε" και "Όποιος έβγαλε ύλη – έβγαλε".
"Θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας; Κι αν σου κάτσει;"
Μέσα στην τράπεζα υπάρχουν θέματα ιδιαίτερης δυσκολίας, που σπρώχνουν ακόμα περισσότερους μαθητές στα φροντιστήρια, αν οι γονείς τους έχουν την οικονομικά δυνατότητα.
Για παράδειγμα στη ΦΥΣΙΚΗ: Στην τράπεζα θεμάτων υπάρχουν θέματα που για να τα λύσουμε πρέπει να έχουμε κάνει εργαστηριακές ασκήσεις.
Τι κι αν τα εργαστήρια τα έχουμε δει μόνο στον ύπνο μας, αφού στα σχολεία μας δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα;
Όλα αυτά δείχνουν ότι η τράπεζα θεμάτων δεν εξασφαλίζει ότι όλοι οι μαθητές θα δίνουμε εξετάσεις με ίσους όρους.
Και με το νόμο δηλαδή, πετσόκομμα για όλους εμάς που δεν πάμε σε ιδιωτικά σχολεία, πετσόκομμα για όσους δεν έχουν για φροντιστήρια και ιδιαίτερα, για να καλύπτουμε από εκεί τα κενά που αφήνει το σχολείο.
Θέλουν να μας ξεσκαρτάρουν με βάση την τσέπη των γονιών μας!Σκάρτος όμως είναι ο κόσμος τους! Δεν είναι σκάρτοι οι μαθητές!
Στέλνουμε μήνυμα πως ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΑ ΧΕΡΙΑ.Συνεχίζουμε με αγωνιστικές παρεμβάσεις, και τώρα και με τη νέα χρονιά!Είμαστε πολλοί, έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.
Οργανώνουμε τον αγώνα μας για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα.
  • Να καταργηθεί η τράπεζα θεμάτων και να μη μετρήσουν οι εξετάσεις των μαθητών της Α' λυκείου για την πρόσβασή τους με το νέο σύστημα.
  • Οι εξετάσεις να έχουν αποκλειστικά ενδοσχολικό - προαγωγικό χαρακτήρα με την ευθύνη των εκπαιδευτικών. Όχι στις πανελλαδικού χαρακτήρα εξετάσεις.
  • Πανελλαδικές εξετάσεις μετά και ανεξάρτητα από το τέλος του Λυκείου, με ευθύνη του κράτους. Δικαίωμα επανάληψης των εξετάσεων για εισαγωγή όσες φορές θέλει ο καθένας. Κατοχύρωση βαθμολογίας.
  • Όχι στις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις σχολείων. Όχι στα 30άρια τμήματα, με τους μαθητές στριμωγμένους σαν σαρδέλες.
  • Γενναία κρατική χρηματοδότηση για τις ανάγκες των σχολείων. Κανένα σχολείο χωρίς καθηγητές και βιβλία