Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014

Πανελλαδική κινητοποίηση στις 8 Οκτώβρη από τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους


Με συντονισμένη πανελλαδική κινητοποίηση την Τετάρτη, 8 Οκτώβρη, απαντούν οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι στη νέα, σφοδρή επίθεση που δέχονται από την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης.
Η απόφαση για την κινητοποίηση, η οποία θα περιλαμβάνει αγωνιστικές συγκεντρώσεις και άλλες μορφές δράσης, που θα καθοριστούν ανά περιοχή, πάρθηκε στην πανελλαδική σύσκεψη κτηνοτρόφων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Τρίπολης, με πρωτοβουλία της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, (ΠΑΣΥ), του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας και της Επιτροπής Αγώνα Κτηνοτρόφων Πελοποννήσου για τον καταρροϊκό πυρετό.
Πάρθηκε, επίσης, απόφαση οι  κτηνοτρόφοι να πάρουν μαζικά μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, την 1η Νοέμβρη, στην Αθήνα, ενώ άμεσα θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και με τα πολιτικά κόμματα.
Όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη, τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, επί χρόνια, οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι -υψηλό κόστος παραγωγής, χαμηλές τιμές παραγωγού, μεγάλες ελλείψεις υποδομής, απανωτά χαράτσια κ.ά.- εξαιτίας των αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, ήρθε να προστεθεί η πρόσφατη απόφαση για περικοπή της εξισωτικής αποζημίωσης πάνω από 60%.
Το κόψιμο της εξισωτικής, που γίνεται μέσω του αποχαρακτηρισμού εκατομμυρίων στρεμμάτων βοσκότοπων, αποτελεί νέο βαρύ χτύπημα στο πενιχρό εισόδημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των κτηνοτρόφων, καθώς αφορά τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές όπου βρίσκονται το 85% των ζώων και το 80% των κτηνοτρόφων. Πλήττεται, ταυτόχρονα, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής στη χώρα μας, σε μια περίοδο, μάλιστα, που η Ελλάδα είναι ελλειμματική σε κρέας, παρασκευάσματα κρέατος, γαλακτοκομικά προϊόντα και ζωοτροφές και πληρώνει δισεκατομμύρια ευρώ για εισαγωγές.

O Νίκος Μωραΐτης, βουλευτής του ΚΚΕ βρέθηκε στην Τρίπολη και μίλησε στην πανελλαδική σύσκεψη για τα οξυμένα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι στην Ελλάδα, προβλήματα τα οποία προκύπτουν ,όπως ανέφερε, από την πολιτική της συγκυβέρνησης και πλήττουν τους φτωχούς κτηνοτρόφους. Η συγκυβέρνηση, οι περιφέρειες και οι δήμοι έχουν πολύ σημαντικές ευθύνες, τόνισε και συνέχισε λέγοντας ότι προσπαθούν με μπαλώματα να λύσουν το πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού.
Πρέπει να δοθεί αποζημίωση 100% των απωλειών και σε ζωικό κεφάλαιο και στην παραγωγή και υποστηρίζουν ότι πρέπει παρθούν μέτρα ανακούφισης των μικρών κτηνοτρόφων. Καταλήγοντας, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η νέα ΚΑΠ αποτελεί το εργαλείο συγκέντρωσης γης και παραγωγής σε μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες, θα αφανίσει χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους. Η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ θα οργανώσει συσκέψεις και συγκεντρώσεις για την ενημέρωση των αγροτών από τις συνέπειες της εφαρμογής της ΚΑΠ 2015 - 2020.

Ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ τόνισε ότι το προηγούμενο διάστημα οι δυνάμεις της ΠΑΣΥ που δραστηριοποιούνται σε Ομοσπονδίες και Αγροτικούς - Κτηνοτροφικούς Συλλόγους πήραν μια σειρά από πρωτοβουλίες για τον καταρροϊκό πυρετό, αναδεικνύοντας τα σοβαρά προβλήματα, διεκδικώντας λύσεις προς όφελος των αγροτών.
Το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες, διεκδικώντας με κρατική παρέμβαση να παρθούν άμεσα μέτρα για τον καταρροϊκό πυρετό και στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Ο Νίκος Αγγέλου, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ στις δηλώσεις του μίλησε για την κλιμάκωση του αγώνα με πανελλαδική κινητοποίηση. Καμία αποζημίωση ,ανέφερε ο κ. Αγγέλου, δεν έχει γίνει για τις απώλειες του καταρροϊκού πυρετού με τον οποίο έχουν γεμίσει κοπάδια σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Στη συνέλευση συζητήθηκε το θέμα των επιδοτήσεων, οι οποίες πετσοκόβονται, όπως ανέφεραν και όταν κατατίθενται στους λογαριασμούς γίνονται παράνομες παρακρατήσεις για την εξόφληση χρεών προς τις εφορίες, τον ΕΛΓΑ, τον ΟΓΑ, την πρώην ΑΤΕ.
Στην πλειοψηφία μας, φτωχοί και μεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, έχουμε απλήρωτες παραγωγές από προηγούμενες σοδειές ή είμαστε απλήρωτοι για πολλούς μήνες για τα αγροτοκτηνοτροφικά μας προϊόντα, τόνισε στην εισήγηση του ο κ. Αγγέλου. Τα χαράτσια «πέφτουν σαν το χαλάζι» με τον ΕΝΦΙΑ, τις εισφορές σε ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΟΣΔΕ, για την αδειοδότηση των αρδευτικών γεωτρήσεων, για τη λειτουργία των σταβλικών εγκαταστάσεων, την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων και πάει λέγοντας.

Με την κινητοποίησή τους οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι διεκδικούν:
 • Να δοθούν κανονικά οι εξισωτικές αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους, όπως δίνονταν μέχρι σήμερα.
 • Να δίνεται η ενίσχυση στους κτηνοτρόφους με βάση τον αριθμό του ζωικού κεφαλαίου και της παραγωγής και όχι να απαιτούνται βοσκότοποι (όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες).
 • Άμεση αποζημίωση των κτηνοτρόφων για όλα τα νεκρά ζώα και για όλα τα ζώα που θανατώνονται από την Κτηνιατρική Υπηρεσία σε χώρους ελεγχόμενους, για προστασία της δημόσιας Υγείας.
 • Αποζημίωση για το σύνολο της χαμένης παραγωγής που θα προέλθει εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού.
 • Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων για όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα.
 • Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά εφόδια και αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές.
 • Στήριξη της εγχώριας παραγωγής με δραστικό περιορισμό των εισαγωγών προϊόντων που παράγουμε, σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
 • Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής. Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, καμία παρακράτηση στις επιδοτήσεις.
 • Δωρεάν δήλωση καλλιέργειας του ΟΣΔΕ και ηλεκτρονική σήμανση.
 • Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού, στάνης ή χωραφιού, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
 • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών στη φυτική και κτηνοτροφική παραγωγή.
 • ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικό φορέα για την πλήρη ασφάλιση ζωικής και φυτικής παραγωγής και του κεφαλαίου, αποζημίωση στο 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
 • Στελέχωση και εξοπλισμό των κρατικών Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για προστασία του ζωικού κεφαλαίου, των κτηνοτρόφων και της δημόσιας Υγείας.
 • Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών και θεώρηση βιβλιαρίων χωρίς όρους και προϋποθέσεις με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
 • Μέτρα στήριξης για αναβάθμιση της ζωής στην ύπαιθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου