Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Μένουν εκτός παιδικών σταθμών εκατοντάδες παιδιά στην Αργολίδα




ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ  ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
            Τις πολύ αυστηρές προϋποθέσεις ένταξης των παιδιών στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ (Εναρμόνιση της Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής) που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ για τους βρεφικούς, παιδικούς σταθμούς, δημοτικούς και ιδιωτικούς, και τα ΚΔΑΠ διαδέχθηκε η απογοήτευση και η αγανάκτηση. Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις 31/08 πολλές οικογένειες στο νομό μας διαπίστωσαν ότι τα παιδιά τους δεν γίνονται δεκτά. Και δεν είναι μόνο αυτό! Υπάρχουν και πολλές παρατυπίες.
            Πάντως σε πανελλαδικό επίπεδο έμειναν εκτός του προγράμματος 22.717 παιδιά που οι γονείς τους είχαν καταθέσει έγκυρες αιτήσεις και δεν κατάφεραν να επωφεληθούν. Επίσης πολλοί γονείς δεν υπέβαλαν καν αίτηση καθώς ήξεραν εκ των προτέρων ότι θα κοπούν. Αυτό σημαίνει ότι οι ανάγκες των οικογενειών είναι πολύ μεγαλύτερες και δεν αποτυπώνεται στο ελάχιστο η πραγματική κατάσταση.
            Η συνεχιζόμενη πολιτική υποβάθμισης, συρρίκνωσης και κατάργησης των δημόσιων δομών, οργανισμών και υπηρεσιών που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής και οι απολύσεις προσωπικού σε αρκετούς τομείς του Δημοσίου έχει άμεση συνάφεια και με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στου Παιδικούς Σταθμούς. Είναι η πολιτική της ΕΕ που υλοποιείται από τα κόμματα της κυβέρνησης και στηρίζεται από τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Ο στόχος τους είναι σαφής: να φεύγει όλο και περισσότερο η ευθύνη από το κράτος, να απαξιώνεται η προσχολική αγωγή, οι λαϊκές οικογένειες να βάζουν περισσότερο το χέρι στην τσέπη πληρώνοντας τροφεία και στο κομμάτι αυτό να μπαίνουν ιδιώτες. Η σφιγμένη  θηλιά γύρω από το λαιμό των εργατικών και λαϊκών οικογενειών με τα χαράτσια, τις κατασχέσεις, τις απολύσεις, αλλά και την ανελέητη επίθεση που έχουν εξαπολύσει ενάντια στους μισθούς και στα μεροκάματα κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση.
            Η προσχολική αγωγή δεν είναι πολυτέλεια. Είναι βασική ανάγκη. Και ως τέτοια πρέπει ν' αντιμετωπίζεται. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, οι λαϊκές οικογένειες, τα νέα ζευγάρια χρειάζεται να απαντήσουν με την πάλη τους για το δικαίωμα των παιδιών στη δημόσια και δωρεάν Προσχολική Αγωγή. 

Να διεκδικήσουν μέσα από τα σωματεία, τις Λαϊκές Επιτροπές, τους μαζικούς φορείς:

  • Άμεση κρατική επιχορήγηση στους δήμους για ν' αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση.
  •  Να γίνουν δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς όλα τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που ζουν στη χώρα μας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να καταργηθούν τα τροφεία και οι πληρωμές από τους γονείς.
  • Να μην κλείσει κανένας σταθμός. Να μην γίνει καμία απόλυση εργαζομένου.                             Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό.
  •  Αποκλειστικά κρατικούς, δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, ποιότητα του φαγητού.
  • Ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής, ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.



Τηλ. Επικοινωνίας: 6978937683,  e-mail: pameargolidas@yahoo.gr