Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

ΜΑΣ: Μετά το συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά, πιο μαζικά, πιο οργανωμένα, πιο επιθετικά!


«Την 1η Νοέμβρη η Αθήνα βούλιαξε με πάνω από 100.000 λαού που διαδήλωσαν στο Σύνταγμα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική» στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και χαιρετίζει «τους χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που με κάθε τρόπο, από κάθε γωνιά της Ελλάδας κατέβηκαν στην Αθήνα για να διαδηλώσουν».


Το επόμενο διάστημα το ΜΑΣ καλεί:
  • 27 Νοέμβρη στην πανελλαδική πανεργατική απεργία να είμαστε διπλάσιοι! Να διαδηλώσουμε ξανά μαζί με τους εργάτες και το λαό όπως την 1η Νοέμβρη!
  • 17 Νοέμβρη στις διαδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ο δικός μας Νοέμβρης είναι η συνέχεια της οργάνωσης για ρήξη με την κυβέρνηση, την ΕΕ, τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Για να παρεμποδίσουμε το τσάκισμα των σπουδών και του μέλλοντός μας!
  • 13 Νοέμβρη οργανώνουμε συλλαλητήρια για τα μεγάλα προβλήματα των ΤΕΙ σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας!
  • 6 Νοέμβρη στην Αθήνα, διαδηλώνουμε στα Προπύλαια!

Αναλυτικά η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ αναφέρει στην ανακοίνωσή της:
«Την 1η Νοέμβρη η Αθήνα βούλιαξε με πάνω από 100.000 λαού που διαδήλωσαν στο Σύνταγμα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που με κάθε τρόπο, από κάθε γωνιά της Ελλάδας κατέβηκαν στην Αθήνα για να διαδηλώσουν. Πάνω από 70 Φοιτητικοί, Σπουδαστικοί, Εστιακοί Σύλλογοι, εκατοντάδες Επιτροπές Ετών και Επιτροπές Αγώνα από όλη την Ελλάδα ένωσαν τη φωνή τους μαζί με τον εργαζόμενο λαό!  
Η φωνή μας ακούστηκε δυνατά!
Στείλαμε ηχηρό μήνυμα! 

Δεν ανεχόμαστε εμείς και οι οικογένειές μας να ζούμε με ψίχουλα!
Θέλουμε να σπουδάζουμε χωρίς εμπόδια και να μορφωνόμαστε ολοκληρωμένα!
Θέλουμε σταθερή δουλειά με δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο σπουδών μας!
Όχι περιπλάνηση μεταξύ ανεργίας και ολιγόμηνης κακοπληρωμένης δουλειάς!
Δεν δεχόμαστε ένα μέλλον μέσα στο άγχος και την ανασφάλεια!
Τώρα χρειάζεται να μπουν όλοι στον αγώνα!
Μαζί είμαστε πιο δυνατοί!

Όσοι αγανακτούν, όσοι λένε "κάτι πρέπει να γίνει" είναι ώρα να κάνουν το βήμα! Να μπουν στον αγώνα! Δεν χωράει άλλη αναμονή! Τι άλλο να περιμένουμε; Κυβέρνηση - ΕΕ έχουν στερήσει τα πάντα από εμάς και την οικογένειά μας για να μεγαλώνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων! Η ανάκαμψη που τάζουν δεν είναι για μας, αφορά τα κέρδη των βιομηχάνων και των εφοπλιστών. Σε μας μοιράζουν ψίχουλα!
Ούτε η τσιμουδιά ούτε οι κυβερνητικές εναλλαγές θα προσφέρουν λύση στα προβλήματά μας! Τα μέτρα θα παραμένουν, θα συνεχίζουν να μας στερούν το παρόν και το μέλλον.
Τώρα πρέπει να δυναμώσει η πάλη:
  • Για να αντιμετωπίσουμε τα τεράστια εμπόδια που συναντάμε για να σπουδάσουμε λόγω της υποχρηματοδότησης, της εφαρμογής των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση που χτυπάνε τα δικαιώματά μας στην ολοκληρωμένη επιστημονική μόρφωση, που εντείνουν την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων. Τα τεράστια εμπόδια λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στα σπίτια μας καθημερινά.
  • Για να απαντήσουμε στο μέλλον που μας έχουν ετοιμάσει στις ουρές της ανεργίας ή στην καλύτερη περίπτωση στην ολιγόμηνη κακοπληρωμένη δουλειά, μέλλον για το οποίο μας προετοιμάζουν από τώρα στους χώρους σπουδών.
  • Για επιστήμη και έρευνα στην υπηρεσία των λαϊκών και κοινωνικών αναγκών!
Στην επίθεσή τους να απαντήσουμε ακόμα πιο επιθετικά, πιο μαζικά, περισσότερο οργανωμένα, μαζί με τους εργάτες και όλο το λαό!
Σε κάθε έτος να ανοίξει πλατιά συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, για τα αιτήματα, για τις μορφές πάλης! Να γίνουν συνελεύσεις, να εκλεγούν επιτροπές!
Να ζωντανέψουν αγωνιστικά όλοι οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι! Να γίνουν μαζικές συνελεύσεις με ουσιαστική συζήτηση. Να ξεπεραστούν όπου υπάρχουν εκφυλιστικά φαινόμενα στον τρόπο διεξαγωγής τους που αποθαρρύνουν φοιτητές να συμμετέχουν.
Να αποδυναμωθούν όσοι μπαίνουν εμπόδιο στην ανάπτυξη και την οργάνωση του αγώνα, όσοι πολεμούσαν την προσπάθεια συμπόρευσης των φοιτητών με τον εργαζόμενο λαό στο πανελλαδικό συλλαλητήριο!
Να δυναμώσει η συμπόρευση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος με τους εργάτες και το ΠΑΜΕ, με όλο τον εργαζόμενο λαό ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που μας πλήττει όλους! Έτσι παίρνουμε και δίνουμε τεράστια δύναμη!
Διεκδικούμε:
  • Επαρκή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό!
  • Αποκλειστικά δωρεάν σπουδές! Ούτε 1 ευρώ για σίτιση - στέγαση - βιβλία - σημειώσεις - αναλώσιμα - μεταφορές!
  • Ακίνητα των ιδρυμάτων και δημόσια κτίρια να μετατραπούν σε εστίες στην ευθύνη του κράτους! Επίδομα ενοικίου, δωρεάν δωμάτια σε ξενοδοχεία για όσους κάνουν αίτηση και δεν μπαίνουν σε εστία!
  • Πρόσληψη μόνιμων καθηγητών που να καλύπτουν όλο το πρόγραμμα σπουδών!
  • Κανένας φοιτητής έξω από εργαστήριο ή θεωρία! Κανένα υπεράριθμο εργαστηριακό τμήμα ή θεωρία!
  • Να φύγουν οι εταιρείες από τις σχολές!
  • Παλεύουμε ενάντια στην εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο και του σχεδίου "Αθηνά"! Να μην περάσουν οι νέοι Οργανισμοί των ιδρυμάτων! Ούτε σκέψη για νέο σχέδιο "Αθηνά"!
  • Επιστημονική μόρφωση και ειδίκευση υψηλού επιπέδου. Να αποτελεί το πτυχίο τη μοναδική προϋπόθεση για δουλειά χωρίς να χρειάζονται ένα κάρο πανάκριβα μεταπτυχιακά και πιστοποιητικά. Δωρεάν μεταπτυχιακά που να οδηγούν αποκλειστικά σε παραγωγή νέας γνώσης.
  • Επιστήμη και έρευνα στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι για τα συμφέροντα των μονοπωλίων!
  • Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους σπουδαστές! Άδεια με αποδοχές για όλη την εξεταστική! Ειδικά ωράρια μαθημάτων! Πρόσθετες εξεταστικές για όσους είναι στο πτυχίο! Να μη διαγράφεται κανείς που θέλει να τελειώσει τις σπουδές του!
  • Σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο σπουδών μας! Να μην υπάρχει νέος που θα δουλεύει με λιγότερα από 751 ευρώ!
  • Να σταματήσει ο απαράδεκτος διαχωρισμός των εργαζομένων σε άνω και κάτω των 25 ετών!
  • Να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων απασχόλησης!
  • Κάλυψη ΟΛΩΝ των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία!
  • Πρακτική άσκηση ενταγμένη στο πρόγραμμα σπουδών, πάνω στην ειδικότητα, στην επίβλεψη του ιδρύματος! Με αξιοπρεπή μισθό, πλήρη εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα!
  • Παλεύουμε ενάντια στην ένταση του αυταρχισμού στα ιδρύματα, στα μέτρα που έχουν στόχο να εμποδίσουν τη συλλογική διεκδίκηση για να περνά ανεμπόδιστα η αντιλαϊκή πολιτική για ιδρύματα-επιχειρήσεις. Στις εταιρείες security, στην κατάργηση του ασύλου, στην παρέμβαση εισαγγελέων».