Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Μαθητικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα σήμερα και αύριο


Νέες πολύμορφες κινητοποιήσεις, σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη, πραγματοποιούν οι μαθητές, μετά από κάλεσμα 5μελών, 15μελών Μαθητικών Συμβουλίων και Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων που δημοσιεύθηκε στο www.mathites.gr.

Μετά το κάλεσμα των 15μελών, 5μελών και των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες μαθητικά συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα, με τη συμμετοχή χιλιάδων μαθητών.
Αθήνα, Ν. Ηράκλειο, Άγιοι Ανάργυροι, Πειραιάς, Πέραμα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λαμία, Ηράκλειο, Ξάνθη, Βέροια, Άρτα, Βόλος, Καρδίτσα, Λευκάδα, Κιλκίς και σε άλλες πόλεις ακούστηκε δυνατά «η δική μας φωνή!».
Συγκεκριμένα, συγκέντρωση πραγματοποίησαν το πρωί στην πλατεία Ηρώων στο Πέραμα μαθητές από το 1ο Γυμνάσιο, το 1ο και 2ο Λύκειο και το ΕΠΑΛ Περάματος, οι οποίοι στη συνέχεια πορεύτηκαν προς στο Δημαρχείο Περάματος. Αντιπροσωπεία των 5μελών και των 15μελών των μαθητών, καθώς και της Ένωσης Γονέων Περάματος που βρέθηκε στο πλευρό των μαθητών, συναντήθηκε με εκπρόσωπο της δημοτικής αρχής. Μαθητές των Βόρειων Συνοικιών πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας.
Στη Θεσσαλονίκη, οι μαθητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.
Στην Πάτρα, οι μαθητές, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του 3ου ΓΕΛ και του 15μελές του 11ου Γυμνασίου, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γεωργίου και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης, περνώντας από τα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης. Αντιπροσωπεία των μαθητών παρέδωσε το πλαίσιο του 3ου ΓΕΛ και του 11ου Γυμνασίου, καθώς και υπογραφές που είχαν συγκεντρώσει μαθητές του 7ου ΕΠΑΛ. Οι μαθητές αυτή την ώρα συμμετέχουν σε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας για τη δημιουργία Συντονιστικού.
Ακόμα, μαζικό και ιδιαίτερα δυναμικό συλλαλητήριο πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της Βέροιας, μετά από κάλεσμα των 5μελών και των 15μελών Μαθητικών Συμβουλίων. Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δημαρχείου και στη συνέχεια πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης, με ενδιάμεση στάση στη Διεύθυνση της Β/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, όπου και επέδωσαν σχετικό ψήφισμα. Οι μαθητές διαδήλωσαν ενάντια στο «νέο Λύκειο», στην «τράπεζα θεμάτων», τα εξαντλητικά ωράρια και τα φροντιστήρια, ενώ απαίτησαν καθηγητές, βιβλία, δωρεάν μεταφορές, δωρεάν γεύμα στο πλαίσιο του σχολικού προγράμματος για όλους τους μαθητές. Συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποίησαν το πρωί και οι μαθητές σε Άργος και Ναύπλιο.
Σε κινητοποίηση προχώρησαν και οι μαθητές των σχολείων της Λευκάδας, μετά από αποφάσεις των μαθητικών συμβουλίων. Κάποια σχολεία βρίσκονται σε κατάληψη, ενώ σε κάποια άλλα οι μαθητές απείχαν από τα μαθήματα.
Η Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου χαιρετίζει τις σημερινές αγωνιστικές κινητοποιήσεις των μαθητών Γενικών Λυκείων - ΕΠΑΛ στο Δήμο Ηρακλείου και στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου ενάντια στη σύγχρονη αμορφωσιά, στη διεύρυνση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση με το «Νέο Λύκειο» και την «τράπεζα θεμάτων».
Η Ένωση Γονέων καλεί σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέσα στο Νοέμβρη και ανέβασμα των συλλογικών διαδικασιών, με πυρήνα το κάθε σχολείο.
«Να κάνουμε ένα βήμα μπροστά στο συντονισμό μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών και των υπόλοιπων εργαζόμενων, χωρίς φόβο στην τρομοκρατία που επιβάλλει η κυβέρνηση και οι διευθύνσεις, προβάλλοντας και πάλι το άθλιο επιχείρημα περί χαμένων ωρών από τις καταλήψεις, όταν τα κενά σε εκπαιδευτικούς και ειδικότητες αριθμούν χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες», τονίζει η Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου.
Το κάλεσμα των μαθητών έχει ως εξής:
«Οι αγωνιστικές δράσεις μας από την αρχή της χρονιάς, οι κινητοποιήσεις, οι εκλογές των 15μελών και 5μελών, η συζήτηση, οι συνελεύσεις μέσα στα σχολεία, ο συντονισμός, η συμμετοχή χιλιάδων μαθητών στο πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη μαζί με τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους φοιτητές μάς έχουν κάνει πιο δυνατούς!
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για μόρφωση και ζωή με δικαιώματα! Για να ακουστεί η δική μας φωνή!
Γιατί δεν πάει άλλο με το τρέξιμο από το πρωί μέχρι το βράδυ, τις συνεχόμενες πανελλήνιες εξετάσεις, να τρελαινόμαστε για να πάρουμε το απολυτήριο ή να περάσουμε σε κάποια σχολή.
Γιατί δεν πάει άλλο με τους γονείς μας να πληρώνουν για τα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα, για άλλα λειτουργικά του σχολείου. Να μην έχουν τα σχολεία μας τα απαραίτητα για να λειτουργήσουν, καθηγητές, βιβλία, θέρμανση, να μην έχουμε δωρεάν μετακινήσεις κλπ.
Γιατί στο μέλλον μας δε χωράνε οι ουρές των ανέργων και η δουλειά για λίγους μήνες και χωρίς δικαιώματα!
Γιατί θέλουμε ένα σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει, που δε θα κοιτάει την τσέπη των γονιών μας, αλλά θα προσφέρει ολόπλευρη μόρφωση σε όλα τα παιδιά. Γιατί, αυτό το σχολείο που έχουν ετοιμάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις που τη στηρίζουν, έχει κάνει την Παιδεία εμπόρευμα, μοιράζει σκόρπιες γνώσεις και δεξιότητες, ανάλογα με αυτά που θέλουν να μαθαίνουμε για να είμαστε φτηνοί, ευέλικτοι, όπως οι ίδιοι λένε, εργαζόμενοι, με το κεφάλι σκυφτό.
Ως εδώ! Δε θα ανεχτούμε πια αυτήν την κατάσταση! Στέλνουμε το μήνυμά μας. Να ακουστούν παντού τα αιτήματά μας:
  • Όχι στο "Νέο Λύκειο"!
  • Να καταργηθεί η "τράπεζα θεμάτων". Οι εξετάσεις να έχουν αποκλειστικά ενδοσχολικό - προαγωγικό χαρακτήρα με την ευθύνη των εκπαιδευτικών.
  • Όχι στα εξαντλητικά ωράρια, τα φροντιστήρια και τις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις.
  • Κανένα σχολείο χωρίς καθηγητές. Να διοριστούν μόνιμοι καθηγητές για την κάλυψη όλων των αναγκών. Καμία συγχώνευση τμήματος, κανένα κλείσιμο σχολείου.
  • Ούτε 1 ευρώ από την τσέπη μας για τις λειτουργίες της εκπαίδευσης. Να δοθεί δωρεάν το βιβλίο των Αγγλικών σε όλους τους μαθητές.
  • Καμία κατάργηση ειδικότητας στα ΕΠΑΛ. Να δοθούν τώρα όλα τα βιβλία που λείπουν.
  • Ασφαλείς και δωρεάν μεταφορές για όλους τους μαθητές και για όλες τις ώρες της ημέρας. Έκδοση πάσο για δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα. Να καταργηθούν τα πρόστιμα σε μαθητές.
  • Έκτακτο κονδύλι στους δήμους για να εξασφαλιστεί ένα γεύμα στα πλαίσια του σχολικού προγράμματος για όλους τους μαθητές.
  • Καμία ποινικοποίηση των αγώνων που αποφασίζουν οι μαθητές. Οι εκλογές και η λειτουργία των μαθητικών οργάνων είναι υπόθεση των μαθητών, όχι του υπουργείου και των διευθυντών.
  • Κανένας μαθητής χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Εξασφάλιση υποδομών για τη λειτουργία των αθλητικών και πολιτιστικών μαθητικών ομάδων.
Δεν καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια! Τίποτα δε χαρίζεται… Τα πάντα κατακτώνται με αγώνα!
Από τη Δευτέρα συνεχίζουμε με πιο δυναμικούς και οργανωμένους αγώνες! Τα συζητάμε όλα αυτά μέσα στις τάξεις με τους συμμαθητές μας, γιατί πρέπει να γίνουμε περισσότεροι!
  • Δευτέρα 3/11 και Τρίτη 4/11 προχωράμε σε μαθητικά συλλαλητήρια και κινητοποιήσεις σε κάθε πόλη και γειτονιά, στο υπουργείο, σε γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στα δημαρχεία και αλλού, σε αποκλεισμούς δρόμων και άλλες δράσεις.
  • Τα νέα μας μαθητικά συμβούλια να μπούνε μπροστά και να οργανώσουν τον αγώνα σε κάθε σχολείο!
  • Εξελίσσουμε το συντονισμό σε κάθε πόλη για να είμαστε μία γροθιά, να γίνει πιο αποτελεσματικός ο αγώνας μας. Όπου υπάρχουν Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων τα στηρίζουμε, για να απλωθούν σε περισσότερα σχολεία. Όπου δεν υπάρχουν παίρνουμε την πρωτοβουλία και φτιάχνουμε.
  • Διοργανώνουμε συναυλίες και άλλες δραστηριότητες, βγάζουμε εφημερίδες και άλλα έντυπα, κάνουμε γνωστά τα αιτήματά μας! Συμμετέχουμε στο μαχητικό και αγωνιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου και μέσα και έξω από τα σχολεία μας, στις σχολικές γιορτές, αλλά και στις πορείες που οργανώνονται.
  • Ετοιμαζόμαστε να συμμετάσχουμε στις 27/11, μέρα απεργίας, με μαθητικά συλλαλητήρια και όπου τα σχολεία θα είναι κλειστά».