Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Ερώτηση για τα προβλήματα λειτουργίας των Νοσοκομείων Άργους - Ναυπλίου

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας για τα προβλήματα λειτουργίας των Γενικών Νοσοκομείων Άργους - Ναυπλίου κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης και Νίκος Μωραΐτης. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης: 

«Θέμα: Προβλήματα λειτουργίας των Γεν. Νοσοκομείων Άργους - Ναυπλίου. 


Με ταχύτατους ρυθμούς οδηγούνται στην απαξίωση τα Γεν. Νοσοκομεία Άργους - Ναυπλίου με οδυνηρές συνέπειες για τους κατοίκους της περιοχής.
Οι ελλείψεις είναι τεράστιες και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι δραματική και επικίνδυνη, όπως καθημερινά καταγγέλλουν γιατροί και εργαζόμενοι, λόγω της δραστικής περικοπής στη χρηματοδότηση καθώς και της μεγάλης καθυστέρησης στην καταβολή της.
Το ελλιπέστατο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν μπορεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις ανάγκες του λαού της Αργολίδας. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να κρυφτεί και αποδεικνύει στην πράξη τις συνέπειες της βαρβαρότητας της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης.


Ενδεικτικά είναι τα παρακάτω προβλήματα:

1. Στο Νοσοκομείο Ναυπλίου δεν υπάρχει καρδιολόγος. Πρόσφατα εγκαινιάστηκε η Ψυχιατρική Κλινική στο Άργος χωρίς να υπηρετεί ψυχίατρος και νοσηλευτικό - ψυχιατρικό προσωπικό.
2. Παιδιατρική Κλινική δεν λειτουργεί στο νομό ενώ σε οριακό σημείο βρίσκεται η λειτουργία και των άλλων κλινικών λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό και αναλώσιμα.
3. Στο τέλος του χρόνου το Ακτινολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Άργους θα μείνει με έναν ιατρό να καλύπτει το Ακτινολογικό, τους υπέρηχους και τον αξονικό τομογράφο.
4. Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή της χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα να έχει σταματήσει η προ­μήθεια από τις εταιρείες ακόμα και για βασικά φάρμακα όπως για καρδιοπαθείς ή φίλτρα για τις αιμοκαθάρσεις.
5. Απλήρωτες εφημερίες, υπερωρίες και εργαζόμενοι στην καθαριότητα, στη σίτιση και στη φύλαξη μένουν απλήρωτοι επί μήνες.
Μπροστά σε αυτή την εκρηκτική κατάσταση το Υπουργείο Υγείας και η Διοίκηση του Νοσοκομείου (διοικητική ενοποίηση) κάνει "πασαλείμματα", μεταφέροντας γιατρούς από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, αλλά και σε γειτονικούς νομούς.
Η κατάσταση που επικρατεί γενικότερα στο χώρο του Δημόσιου Τομέα Υγείας και φυσικά στα ΓΝ Άργους - Ναυπλίου δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις όπως και τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που, με αφορμή την κρίση, υλοποιεί με ταχύτερους ρυθμούς μέτρα που έχουν συναποφασίσει χρόνια πριν στην ΕΕ. Η πολιτική αυτή στοχεύει στη συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία, με ασθενείς που θα πληρώνουν ακριβά και εργαζόμενους υγειονομικούς που θα στοιχίζουν φθηνά, για να εξασφαλιστούν κονδύλια για τη στήριξη του κεφαλαίου, αλλά και για να ανοίξει ακόμα περισσότερο ο δρόμος για την επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:

- Να καλυφθούν άμεσα τα κενά σε ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό, με προσλήψεις μονίμων και πλήρους απασχόλησης εργαζομένων, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και να καλύπτονται οι ανάγκες υγείας των κατοίκων της περιοχής.
- Να δοθεί άμεσα η αναγκαία χρηματοδότηση για να καλυφθούν οι ανάγκες λειτουργίας και σε υλικοτεχνική υποδομή.
- Να καταργηθεί κάθε συμμετοχή και πληρωμή σε εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα και νοσήλια για όσους προσέρχονται να εξεταστούν ή να κάνουν αναγκαίες θεραπείες ή επεμβάσεις, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, Έλληνες ή μετανάστες».