Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Μικρότερη επιδότηση έως 18% έλαβαν οι αγρότες, ενώ 200.000 αγρότες δεν πληρώθηκαν καν

Αγανάκτηση προκάλεσε στις αγροτικές περιοχές το γεγονός ότι λιγότεροι αγρότες έλαβαν μικρότερες επιδοτήσεις σε σχέση με πέρυσι σαν συνέπεια της εφαρμογής από φέτος της αναθεωρημένης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ που προβλέπει διαφορετικό υπολογισμό των δικαιωμάτων ενίσχυσης.

Έτσι πάνω από 200.000 αγρότες δεν πληρώθηκαν καθόλου διότι δεν καταβάλλονται επιδοτήσεις για ποσά έως 250 ευρώ ή για καλλιέργειες μικρότερες των 4 στρεμμάτων. Οι υπόλοιποι περίπου 500.000 αγρότες είδαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς μικρότερα ποσά από εκείνα που λάμβαναν διότι η επιδότηση μειώθηκε κατά 18% σε σχέση με πέρυσι και θα μειωθεί μέχρι και 60% έως το 2016.
Τη Δευτέρα 7 Δεκέμβρη πιστώθηκε η 1η δόση στους λογαριασμούς και αντιστοιχεί -σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης- στο 90% της εκκαθάρισης της βασικής ενίσχυσης, η οποία είναι το 60% της συνολικής επιδότησης και το υπόλοιπο 40% της συνολικής είναι η αποκαλούμενη «πράσινη ενίσχυση». Συνεπώς, ο αγρότης είδε στο λογαριασμό του το 54% της ενιαίας ενίσχυσης. Το υπουργείο ισχυρίζεται ότι το υπόλοιπο 46% της ενιαίας ενίσχυσης θα καταβληθεί το Φλεβάρη, αν και εκπρόσωποι των μικρομεσαίων αγροτών δεν αποκλείουν το σύνολο της επιδότησης να εκκαθαριστεί το καλοκαίρι προκαλώντας οικονομική ασφυξία στους αγρότες.
Οργή έχει επίσης προκαλέσει το γεγονός ότι οι νέοι αγρότες για την ίδια καλλιέργεια έλαβαν μικρότερη επιδότηση από εκείνη που έλαβαν παλαιότεροι αγρότες. Το γεγονός επιβεβαιώνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ισχυρίζεται ότι εφαρμόζει αυτά που οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν επιλέξει σε εθνικό επίπεδο για τον τρόπο εφαρμογής της ΚΑΠ.


Μιλώντας στο webradio 902.gr, ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, τόνισε ότι η ΚΑΠ, και η κυβέρνηση που την εφαρμόζει, επιταχύνει το ξεκλήρισμα των μικρών αγροτών και συγκεντρώνει τη γη σε λιγότερα χέρια. Σημείωσε ότι είναι ένα από τα θέματα -μαζί με τις χαμηλές τιμές και το κόστος καλλιέργειας- που απασχολούν τους μικρομεσαίους αγρότες που ετοιμάζονται να στήσουν μπλόκα στις 10 Γενάρη.