Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

Λαϊκή Συσπείρωση Επιδαύρου: Τα θέματα που έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο στις 01/06/2020 επαναφέραμε την πρότασή μας για συνεδρίαση του Δ.Σ. με θέματα:

· Την υποβάθμιση του Κ.Υ. και την ανάγκη ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,

· Μέτρα για την αντιπυρική περίοδο και προετοιμασία των υπηρεσιών του Δήμου,

· Μέτρα για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων

· Μέτρα στήριξης της λαϊκής οικογένειας και των επιχειρήσεων.

Επίσης επαναφέραμε τα δύο ψηφίσματα που έχουμε καταθέσει για τους αγρότες και για τους εργαζόμενους στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού. Η Δημοτική Αρχή συνεχίζει να αγνοεί όλα τα παραπάνω θεωρώντας πως δεν υπάρχει η ανάγκη για να τα συζητήσει το Δ.Σ. εκτός από τα μέτρα στήριξης που ανέφερε ότι θα το φέρει ως θέμα στο επόμενο Δ.Σ.

Στα θέματα ημερήσιας διάταξης:

- Το πρώτο θέμα άλλαξε κατά την ώρα της συνεδρίασης από 4η τροποποίηση του προϋπολογισμού σε 4η και 5η τροποποίηση του προϋπολογισμού. Ζητήσαμε αναβολή για την 5η τροποποίηση καθώς λάβαμε την εισήγηση στις 14:00 το μεσημέρι την ίδια μέρα του συμβουλίου. Το αίτημα μας απορρίφθηκε από την πλειοψηφία.

- Για το ζήτημα της Δακοκτονίας επισημάναμε τις καθυστερήσεις που έχει και φέτος το πρόγραμμα με ευθύνη της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας και τον κίνδυνο να μείνουν πάλι περιοχές εκτός προγράμματος. Επαναλάβαμε την πρότασή μας για ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη, επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του, με άμεση πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες όλου του απαραίτητου προσωπικού, με πλήρη ασφαλιστικά – μισθολογικά δικαιώματα, εξασφάλιση μέτρων προστασίας, με τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση της εισφοράς του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς. Ακόμα επαναφέραμε τα αιτήματα για κατώτερη εγγυημένη τιμή στο λάδι και άμεση εκτίμηση και αποζημίωση στο 100% των ζημιών από τον καύσωνα του Μαΐου.

- Για την διοργάνωση της έκθεσης Αγροτουρισμός καταψηφίσαμε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής να βάλει ακόμα και φέτος το χαράτσι του ενοικίου (150€) στους παραγωγούς που θα έχουν περίπτερο στο χώρο. Ζητήσαμε τα όποια έξοδα να καλυφθούν από το Υπουργείο ή την Περιφέρεια και επαναλάβαμε ότι ο μόνος τρόπος για να ενισχυθούν οι μικρομεσσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής είναι η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους για να μπορούν να παράγουν φθηνά και ποιοτικά προϊόντα και να μην ξεκληριστούν.

- Για την συμμετοχή του Δήμου σε 2 Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες επαναλάβαμε ότι αυτές:

· Συντηρούν την υποστελέχωση και τη διάλυση Δημοτικών Υπηρεσιών.

· Λειτουργούν σαν ντίλερς επιχειρηματικών συμφερόντων που παίρνουν δουλειές και έργα από τους Δήμους, πολλές φορές με το αζημίωτο.

· Παροπλίζουν έμπειρο και δυναμικό προσωπικό των Δημοτικών Υπηρεσιών, για να δίνουν τις δουλειές σε ημέτερους. Προσλαμβάνουν εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας και τα διάφορα τρωκτικά απομυζούν εκατομμύρια ευρώ.

· Επιπλέον επιχειρούν να υιοθετηθεί από τα λαϊκά στρώματα ότι ο κύριος παράγοντας που επιδεινώνει τη ζωή τους και την υγεία τους -η καπιταλιστική οικονομία και ανάπτυξη- μπορεί ταυτόχρονα να αποτελεί και παράγοντα επίλυσης των προβλημάτων του. Υπάρχει άλλωστε και το παράδειγμα του Δικτύου Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων που συμμετέχει εδώ και χρόνια ο Δήμος, με χιλιάδες ευρώ συμμετοχή, και φυσικά δεν έχει να παρουσιάσει κανένα έργο.

- Για το καθορισμό ιδιαίτερου δηλωτικού σήματος του Δήμου ζητήσαμε την αναβολή της συζήτησης καθώς δεν είχαμε εισήγηση και τα λογότυπα τα λάβαμε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης. Το θέμα τελικά συζητήθηκε και στην ψηφοφορία που ακολούθησε καταψηφίστηκε η πρόταση της Δημοτικής Αρχής από την πλειοψηφία.

Η Λαϊκή Συσπείρωση θα συνεχίσει να αναδεικνύει και να αποκαλύπτει όλες τις αντιδραστικές αλλαγές που υλοποιούνται στους δήμους και καλεί τους δημότες να πιστέψουν στη δύναμή τους, στο δίκιο τους, να διευρύνουν τις απαιτήσεις τους και να διεκδικήσουν την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους.